Caracterizarea personajelor din Amintiri din copilărie

Caracterizare a trei personaje din cartea "Amintiri din copilarie" a scriitorului roman Ion Creangă. Caracterizarea lui Nică, caracterizarea Smarandei Creangă si caracterizarea lui Stefan a Petrei. Vezi mai jos caracterizarea personajelor din Amintiri din copilărie care incepe cu Nica al lui Stefan a Petrei Ciubotariul care nu este altcineva decat autorul personaj in aceasta opera.

Caracterizari individuale
Caracterizarea lui Nică
Caracterizarea lui Stefan a Petrei
Caracterizare Smaranda








Amintiri din copilarie - caracterizarea personajelor

        Opera "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga conceputa a fi scrisa in patru parti (primele trei aparute in timpul vietii autorului si ultima parte dupa moarte)evoca cu nostalgie si duiosie chipul copilului universal al unor intamplari poznase si a unor chipuri indragite de autor : parintii, fratii, surorile ca si tovarasii lui de joaca.
Nica al lui Stefan a Petrei Ciubotariul care nu este altcineva decat autorul personaj in aceasta opera.
        El este chipul copilului universal din orice timp si orice loc a carui preocupare este jocul si poznele nevinovate. Copilul in general nu duce grija zilei de maine (aceasta ocupatie avand-o parintii) el isi imagineaza, calarind un bat, ca este calare pe un cal adevarat pe care il struneste si asupra caruia isi varsa necazul. Prin joc copilul imita pe cei maturi, caci punand pe cap un coif de hartie si o toala in spinare canta popeste.
Poznele nevinovate ale copiilor izvorasc din inocenta acestora caci ei nu cunosc gravitatea efectelor pe care acestea le au asupra celor mari. Nica si fratii lui sunt niste copii poznasi, dar poznnele pe care acestea le savarsesc nu pot fi sanctionate de cititori sau ascultatori, caci fiecare isi retraieste copilaria sa .
Prin jocurile lor, copiii isi creaza un univers al lor – universul copilaresc iar autorul concluzioneaza ca (,,Asa eram eu la varsta cea fericita, si asa cred ca au fost toti copiii, de cand ii lumea asta si pamantul,macar sa zica cine ce-a zice.’’).

        Mama, Smaranda Creanga este chipul cel mai indragit din Amintiri din copilarie catre care se indreapta cu respect recunostinta si admiratie autorul. Ea este o femeie preocupata de gospodarie si grija fata de copiii ei .Fata de Nica manifesta o atitudine mai aparte, caci a mostenit-o in unele privinte ,,talentul de a povesti’’. Pentru copilul Nica mama este un fel de centru al universului in jurul caruia grraviteaza toate.
In ochii copilului Nica mama este o fiinta fantastica in stare sa faca minuni, este o femeie cu calitati deosebite (plina de minunatii):alunga norii si grindina, potolea durerea copilului, ii descanta de deochi sau indeparta raul dusmanului.
Mama lui Nica dovedeste calitati si de o buna gospodina (inchega apa cu doua picioare de vaca ). Fata de copii ea adopta o atitudine mai severa sanctionandu-i cu cateva suruburi facute prin cap sau acele catangele date pe spinare. Uneori chiar ii blesteama, lucru pe care apoi il regreta .
Fata de mama, autorul are o atitudine de compasiune, caci mama nu se putea linisti de ,,incotele’’copiilor.El doreste ca mama lui sa fie lipsita de pacate, expresia ,,biata’’ ne sugereaza acest lucru.

        Tatal lui Nica Stefan a Petrei Ciubotariul este preocupat sa asigure linistea si bunastarea familiei sale, cea mai mare parte a timpului el lucra in padure la Dumesticu facand cherestea.
Sosind in mijlocul familiei sale, revazandu-si copiii, el uita de necazurile de peste zi si intra de cele mai multe ori in jocul acestora. El adopta o atitudine mai ingaduitoare fata de poznele copiilor si de cele mai multe ori o ironizeaza pe sotia sa.
Potrivit atitudinii taranesti pentru el fiecare lucru isi are rostul lui ,,Daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga ; daca-i popa sa ceteasca.’’
Tatal se simte multumit ca nu le lipseste nimic copiilor si ca ii gaseste sanatosi .
Atitudinea lui ingaduitoare este sanctionata de mama care nu este de acord sa le permita copiilor atatea pozne ,,Le dai paiele sau le tii hamul’’.