Caracterizarea lui Ștefan a Petrei din Amintiri din copilarie

Caracterizarea personajului Ștefan a Petrei din cartea "Amintiri din copilarie" a scriitorului roman Ion Creangă. Personajul Stefan a Petrei este tatăl lui Nică. El este un personaj mai sters in comparatie cu Smaranda si este caracterizat ca un om harnic si gospodar, pe umerii caruia apasa intretinerea unei familii numeroase, cu sapte copii.

El vine seara obosit de la padure iar in zilele de târg vinde sumane pentru a le asigura copiilor un trai fara de griji.

Vezi si:
Caracterizare Smaranda Creanga.
Rezumate scurte La cirese, Pupaza din tei si La scaldat.
2 rezumate pe capitole la opera "Amintiri din copilărie".
Amintiri din copilărie - Fișă de lectură.








Caracterizare Stefan a Petrei

Personaj mai sters in comparatie cu Smaranda, tatal lui Nica este un om harnic si gospodar, pe umerii caruia apasa intretinerea unei familii numeroase, cu sapte copii.
Il vedem venind seara de la padure, "obosit si plin de promoroaca", aflam din povestire ca vinde sumane la iarmaroc, pentru a le asigura copiilor un trai fara de griji: "lemne la trunchi,....slanina si faina in pod, ....branza in putina,....curechi in poloboc" - cum ii spune el Smarandei.
Adevarati zei protectori ai copilariei lipsite de griji, tatal si mama privesc din unghiuri relativ diferite jocul fara sfarsit al copiilor.
Spre deosebire de Smaranda, care este mai intreansigenta, tatal  - fiind mai mult plecat cu treburi in afara casei - manifesta mai multa ingaduinta. El imbina toleranta cu afectivitatea:
"Si cat era de ostenit, ne ridica in grinda zicand: < Tata mare! > Si ne saruta mereu pe fiecare."
Considerand joaca drept un dat al copilariei, incearca sa-i dezvinovateasca pe cei mici:
"Ia lasa-i si tu, mai nevasata, lasa-i, ca se bucura si ei de venirea mea, zicea tata dandu-ne huta.....S-apoi nu stii ca este o vorba: <Daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa citeasca".
Are o fire mai blanda , o vorba moale si de aceea intotdeauna "tot pe-a mamei" ramanea.
 Creanga isi aminteste de placarea cu care se juca cu copiii, cand acestia ii sareau in spate pe intuneric.
Tatal are adesea in glas o usoara intonatie de dispret fata de firea evlavioasa a Smarandei:
" Poi da, mai femeie, tot esti tu bisericoasa, de s-a dus vestea; incaltea ti-au facut si baietii biserica aici pe loc,...macar ca-ti intra biserica in casa de departe ce-i".
Stefan a Petrei este un om practic. Din partea lui, Nica poate sa ramana fara stiinta de carte, "om de treaba si gospodar in Humulesti", pentru ca "decat codas in oras, / Mai bine-n satul tau fruntas".
El dispretuieste invatatura, care i se pare fara folos si - la insistentele Smarandei de a-l da pe Nica la scoala - ii raspunde mucalit c-a auzit el de unul care "s-a dus...bou la Paris, unde-a fi acolo, si a venit vaca".
In finalul "Amintirilor" insa il vedem preocupat de viitorul familiei, pentru ca "nu se stie zilele omului".
In Nica el vede acum singurul sprijin al fratilor mai mici si se simte obligat "a-l zburatici".
De aceea trece de partea Smarande-i, vorbindu-i copilului cu fermitate, cand acesta refuza sa plece la Socola.
Il vedem ingrijorat de cum va suporta cheltuielile baiatului, caci - spune el - "banii nu se culeg de la trunchi, ca surcelele".