Rezumat Socoteala diavolului de Jane Yolen

Rezumat la cartea "Socoteala diavolului" de Jane Yolen, care spune povestea lui Hannah Stern, o adolescentă care călătorește în timp înapoi în Polonia anului 1942, confruntându-se cu grozăviile Holocaustului. Hannah se trezește într-o nouă realitate, trăind într-un mic sat evreiesc cu familia unei mătuși pe nume Ghitl. În mijlocul atrocităților naziste, Hannah încearcă să-și avertizeze comunitatea, dar este respinsă. În timpul unei tentative de evadare eșuate, Hannah face un act de sacrificiu uluitor pentru a salva o prietenă. Întorcându-se la prezent, Hannah înțelege legăturile emoționale dintre trecut și prezent, descoperind adevărul tragic al identității mătușii sale, Eva.

Citește și
Rezumat la cartea Refugiații de Alan Gratz
Rezumat Omul în căutarea sensului vieţii de Viktor Frankl



Rezumat la cartea Socoteala diavolului de Jane Yolen


Hannah Stern are aproape 13 ani și nu vrea să meargă la Sederul Paștilor cu familia ei. Mama o ia de la casa celei mai bune prietene a ei, Rosemary, unde Hannah a mâncat o cină copioasă și dulciuri de Paști. Mama ei este iritată. Hannah ar fi trebuit să aștepte și să mănânce acasă. Acum, Hannah nu mai are poftă de mâncare. Mama ei spune că Paștele are legătură cu alte lucruri mult mai important decât mâncarea: este despre a-ți aduce aminte. Hannah este sătulă de amintiri. Mama ei îi reamintește că naziștii au ucis mulți membrii ai familiei bunicilor ei în Holocaust, iar Hannah recunoaște că își amintește.

Hannah trăiește cu mama, tata și frățiorul ei, Aaron, într-o casă mare din New Rochelle - un oraș din statul New York. Sederul are loc în apartamentul bunicii și bunicului ei în Bronx - un district al orașului New York. Pe drum, Hannah îi spune lui Aaron că o să-l ajute cu Cele Patru Întrebări, care sunt recitate la Seder de cel mai mic copil pentru a încuraja întrebările, și îi povestește intrigile unui film cu zombi pe care l-a văzut la televizor.

La Seder, mătușa Eva o sărută pe frunte pe Hannah. Eva este mătușa preferată a lui Hannah, chiar dacă, odată cu înaintarea în vârstă, farmecul ei scade. Numele lui Hannah vine de la una dintre prietenele decedate ale Evei. Eva locuiește cu fratele ei, bunicul Will, și soția lui. Ea l-a ajutat să-l crească pe tatăl lui Hannah.

Bunicul Will țipă la un program despre Holocaust de la televizor. Hannah nu înțelege de ce Holocaustul îl mai afectează pe bunicul Will - este în trecut. Bunicul Will are un număr tatuat pe braț din timpul Holocaustului. Hannah își amintește când și-a desenat un număr pe braț și bunicul Will s-a înfuriat.

În timpul Sederului, Hannah nu-și poate ascunde suferința. Nu vrea să fie acolo și nu-i place mâncarea. Își dorește să poată mânca bomboane de jeleu ca Rosemary. Cu toate acestea, are voie să bea vin. Bunicul Will spune că ar trebui să deschidă ușa apartamentului să vadă dacă Ilie, un profet care reprezintă speranța, este afară.

Hannah deschide ușa din față. Ea călătorește înapoi în timp, în Polonia anului 1942, și cumva înțelege și vorbește în idish. Ghitl și Șmuel, mătușa și unchiul ei, o numesc Haia - numele ebraic al lui Hannah. În această nouă cronologie, părinții lui Hannah au murit de holeră. Hannah locuia în Lublin, un oraș din Polonia, dar acum trăiește într-un mic sat evreiesc cu Ghitl și Șmuel. Șmuel urmează să se căsătorească cu Fayge, fiica rabinului Boruch. Măcelarul Yitzchak vrea să se căsătorească cu Ghitl, dar ea nu vrea să aibă grijă de copiii lui mici, Tzipporah și Reuven.

Petrecerea de nuntă este foarte animată, iar Hannah face furori printre fetele din sat. Le povestește povești din cultura populară și le impresionează cu cunoștințele ei mondene. Când petrecerea ajunge în satul lui Fayge, Hannah vede naziști. Naziștii le spun petrecăreților că trebuie să se mute imediat și mint spunând că nu au motive de îngrijorare: Dacă cooperează, vor fi tratați cu umanitate. Amintindu-și ce a învățat de la familia ei și de la școală, Hannah încearcă să-i avertizeze că naziștii îi vor ucide. Rabinul Boruch o respinge, iar Ghitl o oprește. Ei nu vor să audă povestea ei tragică. Preferă să creadă minciuna optimistă a naziștilor.

Naziștii tratează aspru petrecerea. Îi fac să se întindă pe pământ și apoi le iau cu violență actele de identitate și bijuteriile. Îi îmbarcă în camioane aglomerate și mirositoare, apoi în vagoane pentru vite. În vagoane, se aud povești despre uciderea în masă și crime fără rost, dar unii dintre petrecăreți le ignoră. Ghitl încearcă să insufle speranță cu o glumă despre menținerea cușerului.

Petrecerea ajunge la un lagăr de concentrare fără nume. Blokova, o prizonieră ca nu este evreică, este responsabilă de ceilalți prizonieri și o lovește pe Hannah și îi ia panglica albastră. Petrecăreții trebuie să facă duș. Amintindu-și de istoria Holocaustului, Hannah presupune că se îndreaptă spre camera de gaz. Din fericire, dușul este doar un duș. Apoi, naziștii le rad capetele, îi îmbracă în zdrențe și le tatuează un număr pe brațe. Înainte de culcare, Ghitl îi reamintește lui Hannah că nu este un număr, ci o persoană.

A doua zi, Hannah observă o muscă pe obrazul lui Tzipporah. Ea este moartă, iar Ghitl o lovește pe Hannah pentru că nu vrea ca ea să se oprească asupra morții și să-și piardă speranța. Rivka, o fată care a supraviețuit în lagăr timp de un an, o învață pe Hannah despre importanța speranței și cum să rămână în viață. Ea dă numărul de pe brațul ei o semnificație, iar Hannah face același lucru. Hannah este hotărâtă să trăiască: nu vrea să moară sau să devină un "musselman" - argoul lagărului pentru cineva viu la exterior, dar mort în interior.

Când șeful lagărului, comandantul Breuer, vine să selecteze prizonierii pentru camera de gazare, copiii se ascund în groapa de gunoi. Naziștii nu vor intra în gunoi - este prea josnic pentru ei. Breuer face o vizită surpriză și o selectează pe Reuven. Hannah se simte groaznic că nu a făcut mai mult pentru a-l salva. Crede că ea și ceilalți sunt monștri pentru că nu s-au opus. Rivka îi spune lui Hannah că naziștii sunt monștri și că poporul evreu este victima.

Ghitl îi spune lui Hannah că există un plan de evadare. Planul eșuează, iar naziștii îi împușcă pe participanți. Șmuel, parte a planului, moare sfidător, iar Fayge moare alături de el. Mai târziu în acea zi, Hannah le spune fetelor o altă poveste: Milioane de evrei vor muri, dar poporul evreu va supraviețui, va exista un stat evreu și vedete de film evreiești. În timpul poveștii pline de speranță, un nazist o alege pe Rivka și pe alte două fete pentru camera de gaz. Hannah ia eșarfa lui Rivka și pretinde că este ea. Ea moare pentru ca Rivka să trăiască. Întorcându-se la apartamentul bunicii și bunicului din Bronx, Hannah își dă seama că mătușa Eva este Rivka.