Rezumat Inimă de cerneală de Cornelia Funke

Rezumat la cartea "Inimă de cerneală" de Cornelia Funke, în care este vorba despre aventurile captivante ale lui Meggie și al tatălui său, Mo, care deține puterea de a da viață personajelor din cărți. Când sunt capturați de maleficul Capricorn, Meggie descoperă că împărtășește aceeași abilitate ca și tatăl ei. Pentru a-și salva familia și a înfrunta amenințarea mortală a Umbrei, un asasin al lui Capricorn, Meggie își dezvoltă curajul și puterea de a scrie destinul în propriile ei cuvinte. O poveste plină de magie, sacrificii și triumfuri, cartea "Inimă de cerneală" explorează puterea creatoare a cuvintelor în lupta împotriva răului.

"Inimă de cerneală" este un roman de fantezie pentru tineri adulți scris de Cornelia Funke în 2003 și primul volum al seriei Inkheart - Lumea de cerneală, continuată de "Sânge de cerneală" (2005) și "Moarte de cerneală" (2007).

Citește și
Rezumat Moarte de cerneală de Cornelia Funke
Rezumat Sânge de cerneală de Cornelia Funke
Rezumat scurt Inimă de cerneală de Cornelia Funke
Rezumat și Personaje Igraine fărădefrică de Cornelia Funke
Rezumat Călărețul dragonilor de Cornelia Funke
Rezumat Regele hoților de Cornelia Funke
Citeste Sfarmă-Piatră de Cornelia Funke
Rezumat scurt Cea mai mare dorință de Cornelia Funke
Rezumat scurt Devoratorul de cărți de Cornelia Funke
Citeste Devoratorul de cărți de Cornelia Funke



Rezumat la cartea Inimă de cerneală de Cornelia Funke


Meggie Folchart, în vârstă de doisprezece ani, locuiește cu tatăl ei, Mortimer "Mo" Folchart, care repară cărți pentru a-și câștiga existența. Intră în viața lor un bărbat numit Deget-de-praf, care îl numește pe Mo "Limbă-vrăjită" și îi avertizează că se apropie pericolul. Acest străin misterios îi determină pe Mo și Meggie să fugă de la mica lor fermă și să meargă la conacul mătușii Elinor a lui Meggie. Pe drum, Deget-de-praf și Mo explică că fug de Capricorn, un om malefic. Capricorn dorește un obiect pe care Mo îl ascunde, dar Mo evită să-i spună mai multe fiicei sale.

Când ajung la conac, Meggie este încântată de imensa bibliotecă a lui Elinor. Ea îl prinde pe tatăl ei dând în secret o carte lui Elinor pentru a o păstra în siguranță, dar el refuză să explice mai mult. Deget-de-praf îi trădează, aranjând ca slujitorii lui Capricorn să-l răpească pe Mo. Cu toate acestea, tentativa este doar parțial reușită pentru că slujitorii nu reușesc să găsească obiectul pe care Capricorn îl dorește atât de mult - cartea dată lui Elinor, numită "Inimă de cerneală". Deget-de-praf o convinge pe Meggie și pe Elinor că ar trebui să călătorească pe dealurile italiene - unde se află satul lui Capricorn - pentru a-l salva pe Mo; el sugerează că ar putea da în schimbul lui Mo o copie a cărții Inimă de cerneală.

Deget-de-praf le duce pe Meggie și Elinor la Capricorn, dezvăluind astfel trădarea sa. Meggie și Elinor se reunesc cu Mo, care în cele din urmă își dezvăluie secretul: când citește o carte, poate să aducă personajele și obiectele din carte în realitate. Și nu numai atât - ori de câte ori ceva este citit în viață, ocupă locul unui obiect din lumea reală, care apoi trebuie să intre în carte. Meggie află că mama ei a dispărut în "Inimă de cerneală" acum nouă ani, și în același timp Capricorn, Basta (principalul acolit al lui Capricorn), Deget-de-praf și jderul cu coarne Gwin al acestuia, au fost aduși din carte.

Capricorn îl ține prizonier pe Mo pentru a-i folosi abilitățile în beneficiul său. El consideră că având-o și pe Meggie va face procesul mai eficient, deoarece poate amenința că o va răni dacă Mo nu cooperează. Află că Deget-de-praf i-a trădat pentru că Capricorn i-a promis că îl va face pe Mo să-l readucă pe Deget-de-praf în lumea "Inimă de cerneală", unde Deget-de-praf dorește disperat să se întoarcă. Cu toate acestea, odată ce Mo și Meggie sunt capturați, Capricorn arde crud copiile cărții "Inimă de cerneală" în fața lui Deget-de-praf; el nu dezvăluie până mai târziu că are o ultimă copie, pe care o păstrează într-un sicriu puternic păzit.

Furios pentru trădarea lui Capricorn, Deget-de-praf îi ajută pe Meggie, Mo și Elinor să scape de sub controlul lui Capricorn. Îi însoțește și un băiat numit Farid, pe care Mo l-a adus accidental din "O mie și una de nopți" când Capricorn l-a obligat să citească. Ajung în satul unde locuiește Fenoglio, autorul cărții "Inimă de cerneală". Mo îi explică situația lui Fenoglio, care este uimit să afle că personajele sale au prins viață. În acest proces, Meggie află că Deget-de-praf moare în "Inimă de cerneală" a lui Fenoglio; devastată, îl roagă pe Mo să-l convingă pe Deget-de-praf să rămână. Mo îl aduce pe Fenoglio să-l întâlnească pe Deget-de-praf, în ciuda insistențelor lui Deget-de-praf că nu vrea să știe de el; Deget-de-praf află despre soarta sa și fuge din sat, urmat de Farid, care se leagă de Deget-de-praf ca de un mentor.

Elinor se întoarce acasă și descoperă că în absența ei, Capricorn și-a trimis oamenii să jefuiască și să distrugă biblioteca ei iubită. Ea este foarte supărată, dar decide să se întoarcă în sat cu Mo și Meggie. Meggie și Fenoglio sunt capturați de Basta, care îi aduce înapoi la Capricorn. Când Elinor și Mo realizează că au dispărut, pornesc imediat în urmărirea lor. Deget-de-praf și Farid, care încearcă să fure singura copie rămasă a cărții "Inimă de cerneală" de la Capricorn, îi capturează. Deget-de-praf îi leagă pe Elinor și Mo pentru a-i împiedica să intervină și îl lasă pe Farid să-i păzească. Cu toate acestea, el află curând că Resa, o servitoare care nu comunică verbal și parteneră a lui de pe vremea când lucra cu Capricorn, a fost prinsă când căuta cartea pentru el. Deget-de-praf este și el prins și capturat.

În timpul celei de-a doua perioade de captivitate, Meggie descoperă că deține aceeași abilitate ca tatăl ei. Când Capricorn realizează acest lucru, decide că nu mai are nevoie de Mo - o poate forța pe Meggie să citească Umbra, asasinul său favorit, din "Inimă de cerneală". Capricorn vrea ca Umbra să-l omoare pe Deget-de-praf și pe Resa într-o execuție publică. Meggie își dă seama că Resa este mama ei, al cărei nume complet este Tereza, și devine hotărâtă să salveze toți prizonierii. Farid, îngrijorat de absența prelungită a lui Deget-de-praf, acceptă să lucreze cu Mo pentru a încerca să-l salveze pe Deget-de-praf și pe Meggie. Între timp, Elinor este și ea capturată când încearcă să alerteze poliția locală cu privire la execuția iminentă, dar poliția este, de fapt, sub influența lui Capricorn, .

Deget-de-praf scapă, dar Capricorn tot planifică să execute-o pe Elinor și pe Resa, cu ajutorul lui Meggie, deși aceasta din urmă este nu vrea. Ca diversiune, Mo și Farid incendiază o parte din sat. Meggie citește un text alternativ pe care Fenoglio l-a scris în secret în timpul în care au fost închiși. Noul text îl întoarce pe Umbra împotriva lui Capricorn și îl ucide; Mo sosește să o ajute să citească porțiunea finală. Fenoglio este aspirat în lumea "Inimă de cerneală". Toate persoanele și creaturile care au fost ucise de Umbra de-a lungul anilor reapar în momentul în care Umbra dispare. Basta și gospodina șefă a casei lui Capricorn, Mortola Coțofana, rămân în lumea lui Meggie și fug, în timp ce Mo și Meggie se reunesc cu Resa. Elinor își oferă casa ei mare ca adăpost pentru creaturile readuse la viață prin distrugerea lui Umbra. După ce toată lumea adoarme, Deget-de-praf se strecoară în tabără și fură "Inimă de cerneală" de la Mo, pornind la drum să găsească pe cineva care să-l readucă în carte. Farid îl însoțește.

Mo, Resa și Meggie se mută în casa lui Elinor. Meggie decide că ar vrea să devină un autor precum Fenoglio.