Rezumat Alias Grace de Margaret Atwood

Rezumat la cartea "Alias Grace" de Margaret Atwood, în care este vorba despre viața tumultuoasă a lui Grace Marks, o femeie condamnată pentru implicarea în două crime în Canada din anii 1850. Prin interviurile intense ale doctorului Simon Jordan cu Grace în închisoare, povestea ei se desfășoară între trecut și prezent, subliniind incertitudinea dintre adevăr și ficțiune. Dr. Jordan devine tot mai tulburat de amnezia aparentă a lui Grace, iar limitele dintre fantezie și realitate devin vagi. Odată cu eliberarea lui Grace și călătoria ei în Statele Unite, romanul se încheie cu o imersiune în trecut și o revenire la normalitate, subliniind legăturile complexe dintre cele trei femei implicate.

Citește și:
Rezumat Femeia-oracol de Margaret Atwood
Rezumat Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Rezumat Testamentele de Margaret Atwood
Rezumat Ochi-de-pisică de Margaret Atwood
Rezumat Asasinul orb de Margaret Atwood
Rezumat Mireasa hoțomană de Margaret Atwood
Rezumat Femeia comestibilă de Margaret Atwood
Rezumat Oryx și Crake de Margaret Atwood
Rezumat Penelopiada de Margaret Atwood



Rezumat la cartea Alias Grace de Margaret Atwood


Anul este 1859, iar Grace Marks a ispășit mulți ani dintr-o condamnare pe viață, pe care a primit-o pentru implicarea în uciderea unui gentilom înstărit numit Thomas Kinnear și a guvernantei sale, Nancy Montgomery. Grace s-a dovedit a fi o deținută model, iar datorită comportamentului ei exemplar, Guvernatorul care conduce penitenciarul i-a acordat lui Grace permisiunea de a-și petrece zilele lucrând ca menajeră în propria lui casă sub supravegherea soției sale. Soția Guvernatorului face parte dintr-un grup care susține reformele sociale. Acest grup, la care participă și reverendul Verringer, crede în nevinovăția lui Grace și a făcut numeroase încercări eșuate de a obține o grațiere pentru ea. Cu toate acestea, interesul pentru cazul lui Grace este reînviat atunci când un doctor numit Simon Jordan vine la Kingston să lucreze cu ea.

Dr. Jordan s-a pregătit ca medic, dar interesul său s-a mutat ulterior către psihologie. Grace pretinde că a uitat evenimentele legate de crimele Kinnear-Montgomery, iar Dr. Jordan speră să folosească tehnici nou dezvoltate pentru a o ajuta să-și refacă memoria. Dacă își atinge scopul, nu numai că va confirma vinovăția sau nevinovăția lui Grace, dar va avea și dovezi pe baza cărora să construiască o teorie despre funcționarea misterioasă a minții umane.

Dr. Jordan se întâlnește cu Grace după-amiezele în camera de cusut a casei Guvernatorului. Inițial, Grace găsește dificil să aibă încredere în Dr. Jordan, în parte din cauza unei circumspecții generale față de medici și în parte din cauza scepticismului față de intențiile sale. El prezintă, de asemenea, ceea ce Grace consideră a fi comportamente ciudate. De exemplu, îi oferă lui Grace obiecte aparent aleatorii și o întreabă ce asocieri îi produc aceste obiecte. Dr. Jordan speră că tehnica sa asociațională va permite amintirilor subconștiente să iasă la suprafață. Grace se apropie încet de Dr. Jordan și este de acord să îi relateze povestea vieții sale, inclusiv evenimentele care au condus la crime.

Restul romanului oscilează între evenimentele prezente și relatarea trecutului lui Grace. Narativa trece și între o relatare la persoana întâi din perspectiva lui Grace și o relatare la persoana a treia din perspectiva doctorului Jordan, permițând cititorului să vadă evenimentele în desfășurare din mai multe perspective. Grace relatează detaliat povestea vieții sale, începând cu copilăria ei în Irlanda și povestea căsătoriei mamei sale cu un alcoolic iresponsabil. Neputând să-și susțină familia în creștere rapidă, părinții lui Grace și-au mutat familia în Canada, care promitea ample oportunități de pământ și muncă. Cu toate acestea, mama lui Grace a murit în timpul călătoriei peste Atlantic, iar tatăl lui Grace a revenit repede la vechile lui obiceiuri după sosirea în Toronto, forțând-o pe Grace să-și găsească un loc de muncă.

Grace a devenit servitoare la domiciliu în casa unei familii înstărite din Toronto, unde a devenit prietenă cu o cameristă numită Mary Whitney. Deschisă în critica ei la adresa claselor superioare și în special a domnilor, Mary o amuza și șoca pe Grace. Dar Mary i-a arătat și bunătate și sprijin, învățând-o pe Grace ceea ce avea nevoie să știe și acționând ca o mamă surogat. Tragedia s-a abătut asupra lor când Mary a rămas însărcinată cu unul dintre fiii angajatorului ei, care a refuzat să se căsătorească cu ea. A făcut un avort, dar operația a ucis-o.

În doliul ei, Grace a căutat de lucru în altă parte. Curând s-a mutat în satul rural Richmond Hill, unde a fost angajată să lucreze pentru un gentleman scoțian bogat numit domnul Kinnear. Grace a lucrat alături de alți doi servitori: Nancy Montgomery, menajera, și James McDermott, paznicul de grajd. Tensiunile erau mari între cei trei servitori, în special între Nancy și Grace. Nancy, care avea o relație cu domnul Kinnear, se simțea din ce în ce mai îngrijorată că angajatorul ei și-ar îndrepta afecțiunile sale către Grace. În culmea ostilităților, în timp ce domnul Kinnear era plecat la Toronto, Nancy i-a concediat atât pe Grace, cât și pe McDermott. McDermott a decis să o ucidă pe Nancy, și, deși Grace a încercat să-l convingă să nu o facă, el a făcut-o. Apoi, când domnul Kinnear s-a întors, McDermott l-a ucis și pe el. Când Grace ajunge la această parte a relatării sale, încă nu-și poate aminti niciun detaliu despre crime.

Dr. Jordan ascultă povestea lui Grace pe parcursul multor sesiuni în timpul șederii sale la Kingston, iar cu cât o ascultă mai mult, cu atât devine mai nesigur dacă Grace îi spune sau nu adevărul. Suspectează că amnezia ei este reală, dar nu poate scăpa de ideea că ea este o minte sclipitoare care l-a manipulat cu grijă cu ficțiuni și adevăruri parțiale. Pe măsură ce confuzia lui crește, își face griji cu privire la propria pierdere a minții. Are fantezii sexuale frecvente—unele incluzând-o pe Grace—care îi vin involuntar și devin din ce în ce mai violente. În cele din urmă, linia dintre fantezie și realitate se estompează, iar el începe o relație sexuală tulburătoare cu singura doamnă a casei sale, doamna Humphrey. Nefiind sigur ce altceva să facă, Dr. Jordan îi permite unui bărbat numit Dr. DuPont să o hipnotizeze pe Grace. În timpul hipnozei, Grace vorbește cu o voce neobișnuită și comunică într-un mod neobișnuit de sincer. Dr. Jordan presupune că această voce aparține lui Mary Whitney. Vocea confirmă presupunerea sa, apoi continuă să spună că l-a asistat pe McDermott în crime și că Grace nu a avut nicio parte în ele. Mai confuz ca niciodată, Dr. Jordan părăsește brusc Kingston, fără să se mai întoarcă.

Grace rămâne în închisoare încă treisprezece ani înainte de a obține o grațiere. Acum în vârstă de patruzeci și șase de ani, călătorește în Ithaca, New York, în Statele Unite. Acolo, se căsătorește cu un bărbat numit Jamie Walsh, pe care-l cunoștea din timpul lucrului la Richmond Hill. El depusese mărturie împotriva ei în timpul procesului, dar acum crede în nevinovăția lui Grace și își cere iertare. Romanul se încheie cu Grace pe veranda noii ei case, cosând o pătură care va include bucăți de material salvate din juponul lui Mary Whitney, propriul ei halat de noapte de la închisoare și rochia pe care Nancy o purta când Grace a venit prima dată la domnul Kinnear. Cusute în acest fel, cele trei femei "vor fi toate împreună."