Rezumat Asasinul orb de Margaret Atwood

Rezumat la cartea "Asasinul orb" de Margaret Atwood, în care este vorba despre viața complexă a lui Iris Chase Griffen și a surorii sale Laura. Întrețesându-se între prezent și trecut, narativa explorează tragediile, secretele și relațiile complicite ale familiilor lor. În mijlocul tensiunilor politice și a războaielor, Iris se confruntă cu o căsnicie nefericită și cu descoperiri dureroase despre trecutul său. În paralel, romanul fictiv "Asasinul orb" scris de Laura oferă indicii asupra unei povești de dragoste interzise și a unor consecințe tragice. Margaret Atwood dezvăluie abil intrigi și conflicte, dezvăluind istorii personale și secrete de familie care conturează întreaga operă cu emoție și profunzime.

Citește și:
Rezumat Femeia-oracol de Margaret Atwood
Rezumat Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Rezumat Testamentele de Margaret Atwood
Rezumat Alias Grace de Margaret Atwood
Rezumat Ochi-de-pisică de Margaret Atwood
Rezumat Mireasa hoțomană de Margaret Atwood
Rezumat Femeia comestibilă de Margaret Atwood
Rezumat Oryx și Crake de Margaret Atwood
Rezumat Penelopiada de Margaret Atwood



Rezumat la cartea Asasinul orb de Margaret Atwood


Cartea Asasinul orb prezintă trei linii narative înglobate. Între primăvara anului 1998 și mai 1999, Iris Chase Griffen reflectează asupra vieții și istoriei familiei sale în timp ce scrie un manuscris. Iris are optzeci de ani și locuiește în micul oraș ontarian Port Ticonderoga. Nu mai are pe nimeni în viață din familie: sora ei Laura, soțul Richard și fiica Aimee au decedat. Iris are o nepoată numită Sabrina, dar cele două nu sunt apropiate. Iris este încă independentă, dar depinde de ajutorul lui Myra, proprietara unui magazin local. Myra are o legătură profundă cu Iris, deoarece mama sa, Reenie, a lucrat pentru familia Chase și a avut grijă de Iris și Laura când fetele erau mici. Narativa alternează între experiențele actuale ale lui Iris ca femeie în vârstă și amintirile sale din copilărie și viața timpurie.

Narativa lui Iris este presărată cu extrase dintr-un roman numit Asasinul orb, publicat în 1947. Sora mai mică a lui Iris, Laura, a murit într-un accident de mașină în 1945, iar mulți cred că moartea ei a fost un suicid. După moartea Laurei, manuscrisul pentru Asasinul orb a fost găsit, iar romanul ei a fost publicat postum. Romanul Laurei descrie o serie de întâlniri dintre un bărbat fără nume și o femeie și ea fără nume care au o relație amoroasă. Devine treptat clar că femeia este bogată, în timp ce bărbatul este oarecum un fugitiv. Când se întâlnesc, bărbatul îi spune femeii o poveste despre o planetă îndepărtată numită Zycron. Conținutul acestui roman într-un roman sugerează că Laura ar fi putut avea o relație cu un bărbat de clasă muncitoare cu opinii politice radicale.

Iris și Laura Chase se nasc în 1917 și, respectiv, 1920, într-o familie bogată de producători. Mama lor moare tânără, iar tatăl lor, Norval, este un om distant. Până în anii '30, Marea Depresiune pune presiune asupra afacerii Chase și alimentează temeri despre comunism și revolte ale muncitorilor. Norval începe să formeze cu precauție o alianță cu un fost rival de afaceri, un magnat al manufacturii din Toronto numit Richard Griffen. În septembrie 1934, Laura devine prietenă cu un tânăr misterios numit Alex Thomas. Alex pare a fi un hoinar cu opinii politice de stânga. În lunile următoare, el și Laura continuă să se întâlnească ca prieteni.

În decembrie 1934, izbucnește o revoltă în oraș după o închidere patronală la fabrica Chase. Alex Thomas este acuzat că a instigat violențele, iar un mandat de arestare este emis pe numele lui. Laura îl ascunde pe Alex în casă, iar Iris ajunge să o ajute pe sora ei. Pe măsură ce Iris petrece mai mult timp cu Alex, se dezvoltă o atracție între ei, și în cele din urmă, el o sărută. Cu toate acestea, în interesul siguranței lui Alex, este necesar să părăsească casa și să scape din oraș în ianuarie. În lunile următoare, tatăl lui Iris anunță că a încheiat o înțelegere cu Richard Griffen pentru a salva afacerea în declin și că înțelegerea include condiția ca Iris și Richard să se căsătorească. Iris se căsătorește cu Richard în mai 1935, iar cuplul pleacă în luna de miere în Europa.

Iris își dă repede seama că căsătoria ei va fi nefericită, deoarece Richard este om rece și distant, iar sora lui, Winifred, o domină pe Iris. Când cuplul se întoarce din luna lor de miere în august 1935, Iris află cu oroare că tatăl ei a murit la scurt timp după plecarea lor, iar Richard i-a ascuns știrea. Norval Chase a băut până la moarte după ce a aflat că Richard a renunțat la înțelegerea lor, iar fabricile Chase urmau să fie închise. Iris este acum captivă într-o căsătorie nefericită, trăind într-o mare vilă din Toronto. Laura se mută cu sora și cu cumnatul ei, dar este rebelă și nefericită. Toamna anului 1935, ambele surori îl întâlnesc separat pe Alex pe străzile din Toronto. Iris este șocată când, în februarie 1937, Winifred și Richard o informează că Laura a suferit o cădere psihică și a fost internată. Pretind că Laura suferă de iluzii, inclusiv ideea că este însărcinată.

Iris naște o fiică, Aimee, în aprilie 1937 și pierde legătura cu Laura după ce aceasta este eliberată din clinică câteva luni mai târziu. Între timp, narativa din Asasinul orb dezvăluie că bărbatul fără nume încheie aventura pentru a se alătura rezistenței spaniole și apoi se duce să lupte în Al Doilea Război Mondial. Femeia primește în cele din urmă o telegramă care o informează că el a fost ucis. În 1945, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Laura se întoarce la Toronto și ia legătura cu sora ei. Ea explică că, într-adevăr, era însărcinată în iarna anului 1937 și că Richard și Winifred au internat-o pentru a face un avort și a evita un scandal. Iris presupune că Alex Thomas era tatăl copilului, mai ales că Laura pare să spere că ea și Alex se vor reuni acum că războiul s-a încheiat. Geloasă, Iris îi spune surorii sale că Alex a fost ucis și că ea și Alex au fost amanți în anii 1935-36. Se sugerează puternic, și ulterior se confirmă, că Alex este adevăratul tată al fiicei lui Iris.

Într-o zi după această conversație, Laura moare într-un accident de mașină. Iris începe să cerceteze și își dă seama că a greșit. Richard o constrângea pe Laura să întrețină relații sexuale cu el spunându-i că, dacă nu o face, îl va denunța pe Alex autorităților. Richard o lăsase însărcinată pe Laura și apoi o internase pentru a acoperi acest lucru. Revoltată, Iris divorțează de soțul ei și se întoarce în Port Ticonderoga să locuiască cu fiica ei. După publicarea romanului Asasinul orb, care stârnește interesul despre viața Laurei, pare că comportamentul lui Richard va fi dezvăluit, iar el se sinucide pentru a evita rușinea și scandalul. Winifred răspunde prin a o lua pe Aimee de lângă Iris. Ca rezultat, Iris a avut întotdeauna o relație distantă cu Aimee și cu fiica acesteia, Sabrina. Iris a trăit o viață în mare parte singuratică, iar acum, apropiindu-se de moarte, își spune povestea completă pentru prima dată, astfel încât Sabrina să înțeleagă istoria familiei. Iris dezvăluie, de asemenea, că ea însăși a scris Asasinul orb, bazându-se pe amintirile aventurii sale cu Alex și publicându-l sub numele Laurei.