Rezumat Oryx și Crake de Margaret Atwood

Rezumat la cartea "Oryx și Crake" de Margaret Atwood, în care este vorba despre viața post-apocaliptică a lui Snowman. Cartea începe cu Snowman, singurul supraviețuitor al unei pandemii devastatoare, ce veghează asupra Crakerilor, o specie umană creată genetic. Prin amintirile lui Jimmy, dezvăluie relația complicată dintre el, Crake și femeia numită Oryx. Descoperim că Crake a creat o pastilă ce declanșează o epidemie globală, iar tragicul triunghi amoros dintre cei trei culminează într-un final șocant. "Oryx și Crake" explorează etica științifică și consecințele acțiunilor umane într-un viitor distopic.

Citește și:
Rezumat Femeia-oracol de Margaret Atwood
Rezumat Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Rezumat Testamentele de Margaret Atwood
Rezumat Alias Grace de Margaret Atwood
Rezumat Ochi-de-pisică de Margaret Atwood
Rezumat Asasinul orb de Margaret Atwood
Rezumat Mireasa hoțomană de Margaret Atwood
Rezumat Femeia comestibilă de Margaret Atwood
Rezumat Penelopiada de Margaret Atwood



Rezumat la cartea Oryx și Crake de Margaret Atwood


Cartea Oryx și Crake începe cu un bărbat numit Snowman care se trezește într-un copac. A avut loc un fel de eveniment catastrofic, dar cititorul nu știe încă care a fost evenimentul sau ce l-a provocat. Se pare că Snowman ar putea fi singurul supraviețuitor al evenimentului, în afară de un grup de oameni asemănători copiilor pe care îi numește "Copiii lui Crake", care umblă dezbrăcați și au evident o compoziție genetică unică.

Lumea post-apocaliptică reprezintă prezentul romanului, iar fiecare capitol al cărții oscilează între experiențele prezente ale lui Snowman și amintirile sale din viața sa pre-apocaliptică, când era cunoscut sub numele de Jimmy. Aceste fire narative separate, dar conectate, se împletesc pe măsură ce cartea avansează.

În narativa prezentului, Snowman veghează asupra Copiilor lui Crake, sau "Crakeri", față de care simte o responsabilitate. Snowman inventează povești fictive despre persoanele numite Crake și Oryx, pe care Crakerii îi percep ca fiind tipuri de zei: în timp ce Crake veghează asupra Crakerilor, Oryx conduce viața și bunăstarea plantelor și animalelor.

Chiar dacă Crakerii par bine adaptați la mediul post-apocaliptic, Snowman se străduiește să se hrănească și să se hidrateze. Știe unde poate găsi mai multe provizii de care are nevoie urgent, dar locul este departe, și nu i-a părăsit niciodată pe Crakeri mai mult de o zi. Cu toate acestea, decide să facă călătoria periculoasă. După ce îi informează pe Crakeri, pornește către centrul Paradice din Complexul RejoovenEsense, unde cândva lucra alături de Crake.

În călătoria sa către Paradice, Snowman se confruntă cu mai multe amenințări, inclusiv cu o turmă de animale ingenios construite genetic și periculoase numite pigoons. Deși Snowman este încetinit de o rană infectată la picior, ajunge în cele din urmă la Paradice, unde adună provizii cruciale. Cu prada la el, se întoarce șchiopătând la Crakeri.

Deși narativa lui Snowman servește ca un cadru pentru roman, majoritatea cărții se concentrează pe amintirile lui Snowman despre sinele său anterior, Jimmy. Această narativă începe cu copilăria lui Jimmy. Părinții săi lucrau la o companie numită OrganInc Farms, care cerceta modalități de a cultiva organe umane ieftin și eficient. Mama lui Jimmy devenea din ce în ce mai dezgustată de munca companiei, ceea ce cauza tensiuni cu soțul ei. A suferit o perioadă lungă de depresie și, curând după ce soțul ei a obținut un nou loc de muncă cu statut înalt, ea a fugit, abandonându-l pe Jimmy.

Jimmy a suferit mult după dispariția mamei sale. Cu toate acestea, a supraviețuit printr-o prietenie înfloritoare cu un nou elev la HelthWyzer High numit Crake, cu care petrecea mult timp vizionând videoclipuri grafice de sex și violență pe internet. În timp ce lui Jimmy îi lipsea aptitudinea pentru matematică și știință, Crake s-a dovedit talentat în ambele discipline. După absolvire, Crake a plecat la prestigiosul Institut Watson-Crick, unde s-a specializat în bioinginerie. A absolvit rapid și a început curând să conducă propriile proiecte de cercetare.

Între timp, Jimmy a frecventat o școală de rang inferior specializată în arte și științe umane. Aici s-a specializat într-un program numit Problematics, care l-a pregătit pentru o carieră în publicitate. După absolvire, Jimmy a început să lucreze pentru o companie numită AnooYoo, unde și-a aplicat cercetarea de disertație asupra manualelor de autoajutor din secolul al XX-lea în campanii de marketing pentru produse de îmbunătățire personală. Deși Crake și Jimmy au menținut legătura și s-au vizitat ocazional, comunicarea lor a scăzut pe măsură ce au trecut anii.

Ocazional, în timpul anilor petrecuți la AnooYoo, angajații unei agenții numită CorpSeCorps veneau la apartamentul lui Jimmy să-l interogheze despre locul unde se află mama lui, dar Jimmy pierduse de mult contactul cu ea. În al cincilea său an la AnooYoo, agenții au venit din nou și i-au arătat lui Jimmy un videoclip cu execuția mamei sale. Știrea morții mamei l-a adus pe Jimmy într-o depresie profundă, care s-a încheiat doar atunci când Crake a apărut la apartamentul său și l-a rugat pe Jimmy să vină să lucreze cu el la RejoovenEsense. Jimmy a acceptat slujba, care implica coordonarea unei campanii publicitare pentru o nouă pastilă numită BlyssPluss, pe care Crake o concepuse pentru a îmbunătăți libido-ul utilizatorilor, simultan (și în secret) împiedicându-i să aibă copii. Crake conducea și un proiect top-secret situat într-un centru special numit Paradice, care găzduia o nouă rasă de oameni creați genetic: Crakerii.

La Paradice, Jimmy a întâlnit o femeie numită Oryx, pe care Crake a angajat-o să predea Crakerilor și să ajute la distribuirea pastilelor BlyssPluss la nivel mondial. Jimmy a recunoscut-o pe Oryx dintr-un videoclip de pornografie infantilă pe care el și Crake îl văzuseră când erau adolescenți. Crake o întâlnise pe Oryx în persoană când era la colegiu și o angajase pentru activități sexuale. Oryx și Crake au dezvoltat o relație, iar când Crake a început să lucreze la RejoovenEsense, a angajat-o și pe Oryx acolo. Oryx l-a sedus pe Jimmy, iar Jimmy se temea că Crake ar simți gelozie dacă ar afla. Într-o noapte, când Crake era departe de centru și Oryx cumpăra mâncare, au început să sosească știri despre izbucnirea simultană a unor epidemii în întreaga lume. Oryx l-a sunat pe Jimmy pentru a-i explica că pastilele BlyssPluss conțineau un agent patogen cu eliberare întârziată, și că ea a participat fără să știe la declanșarea epidemiei. Virusul lui Crake s-a răspândit rapid și a ucis majoritatea oamenilor de pe planetă.

În primele ore ale epidemiei, Crake s-a întors la Paradice cu Oryx alături de el, și i-a tăiat gâtul lui Oryx în fața lui Jimmy. Jimmy l-a împușcat apoi pe Crake. În primele câteva săptămâni după epidemie, Jimmy a rămas închis în centru Paradice singur, căutând motivele pentru care Crake ar fi ucis-o pe Oryx. În cele din urmă, s-a prezentat Crakerilor ca "Snowman" și i-a condus către o nouă locuință lângă ocean, unde ei încă trăiesc în prezentul romanului.

Romanul se încheie cu călătoria lui Snowman în prezent de la Paradice înapoi la Crakeri. Când ajunge, Crakerii îl informează că au văzut un grup de oameni asemănători cu el în zonă. Snowman îi găsește pe ceilalți oameni și se întreabă dacă să se apropie de ei ca de prieteni sau ca de dușmani.