Rezumat Ochi-de-pisică de Margaret Atwood

Rezumat la cartea "Ochi-de-pisică" de Margaret Atwood, în care este vorba despre povestea complexă a lui Elaine Risley, o pictoriță care se întoarce în orașul său natal pentru o expoziție retrospectivă. Romanul explorează trecutul tumultuos al lui Elaine, începând cu copilăria zbuciumată și prietenia tulburătoare cu Cordelia. Viața adultă a lui Elaine este marcată de alegeri dificile, relații tumultoase și evoluția artistică. Intriga se desfășoară între trecut și prezent, evidențiind conflictele personale, pierderile dureroase și complexitatea relațiilor. Margaret Atwood explorează magistral teme precum identitatea, prietenia și evoluția artistică în această poveste captivantă.

Citește și:
Rezumat Femeia-oracol de Margaret Atwood
Rezumat Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Rezumat Testamentele de Margaret Atwood
Rezumat Alias Grace de Margaret Atwood
Rezumat Asasinul orb de Margaret Atwood
Rezumat Mireasa hoțomană de Margaret Atwood
Rezumat Femeia comestibilă de Margaret Atwood
Rezumat Oryx și Crake de Margaret Atwood
Rezumat Penelopiada de Margaret Atwood



Rezumat la cartea Ochi-de-pisică de Margaret Atwood


Elaine Risley, o pictoriță, se întoarce în orașul ei natal, Toronto, pentru o expoziție retrospectivă a artei sale. Revenirea acasă o determină pe Elaine să reflecteze asupra vieții sale, iar romanul alternează între vizita ei actuală acasă și trecutul ei. În copilărie, familia lui Elaine călătorește în diferite locuri pentru ca tatăl ei, un entomolog, să studieze molia mugurilor de brad. Când se mută în Toronto după ce Elaine împlinește opt ani, ea navighează în relații cu alte fete de vârsta ei pentru prima dată. Viața în suburbiile din Toronto pare confuză pentru Elaine, deoarece fiind fată există prea multe reguli pe care nu le înțelege. Cu toate acestea, ea devine prietenă cu alte trei fete: Carol, Grace și Cordelia. După ce Elaine împlinește nouă ani, Cordelia decide că Elaine necesită îmbunătățiri, iar fetele încep să o hărțuiască. Într-o zi, Cordelia aruncă pălăria lui Elaine într-o râpă și o obligă pe Elaine să o recupereze. Gheața de pe râu se sparge, umplând pantofii lui Elaine cu apă rece. Pe mal, Elaine nu poate să se miște până când o viziune a Fecioarei Maria îi spune că poate să se întoarcă acasă. Când se întoarce la școală, ea ignoră ironiile lui Cordelia și găsește alți prieteni. Mai târziu, ea își șterge din memorie episodul de hărțuire.

Elaine și Cordelia continuă să meargă la aceeași școală, dar în timp ce Elaine se descurcă bine, Cordelia se zbate. Elaine obține note bune, dar dezvoltă o tendință crudă pe care o îndreaptă împotriva altor fete. După ce Cordelia încearcă să vorbească cu Elaine despre zilele lor de școală primară, Elaine o evită complet. Cordelia schimbă în cele din urmă școala secundară pentru că pică la prea multe materii, iar fetele pierd legătura. Elaine decide că vrea să devină artistă și, după absolvire, ia cursuri de noapte la o școală de artă în timp ce frecventează universitatea. În cele din urmă, începe relații amoroase atât cu profesorul ei, domnul Hrbik, cât și cu unul dintre colegii ei, un bărbat numit Jon. În vara aceea, Cordelia se întâlnește cu Elaine în timp ce Elaine este într-o pauză de la locul ei de muncă de vară. Cordelia pare mai bine decât a fost în anii trecuți, entuziasmată de un stagiu pe care îl are la o companie de teatru. Furioasă că Cordelia își trăiește visul în timp ce ea nu are nicio operă de artă solidă pentru primul ei an de școală, Elaine încheie vizita fără dorința de a se reconecta vreodată cu Cordelia. Ele pierd din nou legătura.

Elaine îl alege pe Jon în locul domnului Hrbik. Jon se mută în apartamentul ei și, după ce Elaine rămâne însărcinată, se căsătoresc. Ambii continuă să picteze, dar Elaine trebuie să picteze noaptea, deoarece ziua lucrează și are grijă de casă. Elaine găsește un grup de femei artiste care o intimidează, dar o susțin în arta ei și o expun la o expoziție. Cu toate că expoziția primește recenzii negative din partea mass-media, acest eveniment lansează cariera lui Elaine. În aceeași perioadă, Cordelia încearcă să se sinucidă și o roagă pe Elaine să o ajute să scape de azilul în care părinții ei o trimit. Elaine refuză. Între timp, relația dintre Elaine și Jon se deteriorează pentru că Jon nu vrea să o lase pe Elaine să picteze. Elaine se mută în Vancouver, unde îl întâlnește pe al doilea soț, Ben. Notorietatea ei din Toronto o ajută să facă conexiuni cu feministe din lumea artei din Vancouver, dar ea găsește aceste femei chiar mai intimidante decât artistele din Toronto și le evită. Pe măsură ce trece timpul, Elaine trăiește mai multe pierderi. Teroriștii îl ucid pe fratele mai mare al lui Elaine, Stephen, în drum spre o convenție de fizică. Când mama ei se îmbolnăvește grav, Elaine merge să o ajute la treburile casei. Curățând pivnița, găsește ochii pisicii ei de marmură din copilărie, care îi deblochează amintirile incidentului de la râpă din școala primară.

În prezent, Elaine se plimbă prin Toronto în timp ce așteaptă începutul expoziției retrospective de artă. Îi pare ciudat modul în care s-a schimbat Toronto și urmărește vechile trasee pe care obișnuia să le parcurgă prin oraș. În cele din urmă, vine momentul expoziției retrospective. Privind la vechile ei picturi, în care și-a vărsat mult din furia față de prietenii ei din copilărie și adulții care au dezamăgit-o, Elaine își dă seama că îi înțelege acum. Ea anticipează sosirea Cordeliei la expoziție, dar Cordelia nu apare. Elaine se întoarce acasă, beată și dezamăgită. A doua zi se întoarce la podul peste râpă în care a căzut și își închipuie că o vede pe Cordelia de nouă ani sub pod. Ea recunoaște că teama și singurătatea pe care le simțea odinioară erau aceleași emoții pe care le simțea și Cordelia. În mintea ei, îi spune Cordeliei că poate să se întoarcă acasă. În avion, Elaine stă lângă două femei în vârstă care joacă cărți împreună într-un mod vesel și lipsit de griji. Elaine își dă seama că îi lipsește această experiență de a îmbătrâni împreună cu Cordelia, pe care nu o va avea niciodată.