“O scrisoare pierdută” Rezumat pe momentele subiectului

Un rezumat la piesa de teatru “O scrisoare pierdută” scrisă de Ion Luca Caragiale realizat strict pe momentele subiectului. Rezumatul comediei “O scrisoare pierdută” are o pagină de fișier word și este realizat pe momentele subiectului - tratează expozitiunea, intriga acțiunii, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul.

Vedeti si:
“O scrisoare pierdută” Povestirea pe momentele subiectului
“O scrisoare pierdută” Comentariu pe momentele subiectului
"O scrisoare pierdută" apartenenţa la gen
"O scrisoare pierdută" demonstrație că e comedie
Comentariu "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale
Caracterizare Ștefan Tipătescu sau Zoe Trahanache
Caracterizarea personajelor din O scrisoare pierdută
Rezumat scurt "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale
Două rezumate la piesa de teatru "O scrisoare pierdută"




O scrisoare pierdută
Rezumat pe Momentele subiectului

1. Expozițiunea îl prezintă pe Ghiță Pristanda, polițaiul orașului, care îi raportează servil lui Ștefan Tipătescu, prefectul județului, despre felul în care își îndeplinise misiunea noaptea trecută. El aflase că Nae Cațavencu este în posesia unui document important, care va face posibilă alegerea lui în Camera Deputaților.

2. Acest fapt declanșează intriga acțiunii, deoarece documentul misterios este o scrisoare de amor a prefectului către Zoe, soția lui Zaharia Trahanache, șeful filialei partidului din acest județ. Nae Cațavencu, avocat din opoziție și directorul ziarului Răcnetul Carpaților, vrea să obțină cu orice preț candidatura de deputat, și, de aceea, îl șantajează pe prefect cu scrisoarea de amor. Aceasta a fost furată de la Cetățeanul turmentat, care o găsise pe stradă.


3. Desfășurarea acțiunii. Cațavencu, stăpân pe situație, amenință că va publica scrisoarea în ziarul său, dar promite că o va înapoia dacă va fi ales deputat. Ștefan Tipătescu încearcă să-i ofere diferite funcții în stat în schimbul scrisorii, dar acesta refuză cu îndârjire. În cele din urmă, Cațavencu reușește să obțină promisiunea Zoei pentru candidatura râvnită, deoarece aceasta se temea că va fi compromisă moral în societate. Farfuridi și Brânzovenescu, doi membri de seamă ai partidului, se tem de trădare și trimit la Centru o anonimă pe care prefectul județului reușește să o obțină la timp. În această vreme, Zaharia Trahanache descoperă o poliță falsificată de Cațavencu, prin care acesta își însușise ilegal 5000 de lei de la fundația AER, a cărei președinte era.


4. Punctul culminant se declanșează odată cu venirea de la Centru a dispoziției de a fi trecut pe lista candidaților Agamemnon Dandanache, mai prost decât Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu.
La întrunirea care devine deosebit de agitată, Farfuridi și Cațavencu își rostesc discursurile de candidați, urmărind fiecare să-i atragă pe alegători de partea lor. Cele două tabere se încaieră și, în urma bătăii puse la cale chiar de Pristanda, Cațavencu pierde pălăria în căptușeala căreia era scrisoarea.


5. Deznodământul. În aceste situații ridicole, Agamemnon Dandanache este desemnat candidată, folosindu-se tot de o scrisoare de amor pe care o găsise întâmplător. Spre deosebire de Cațavencu, care ar fi predat scrisoarea dacă ar fi fost ales, Dandanache păstrează scrisoarea, deoarece mai trebuie ș-altă dată, la un caz, iar pac la Războiu!
În acest timp, Cetățeanul turmentat găsește pălăria lui Cațavencu și crede că-i a sa. Când și-o îndeasă pe cap, îi cade din căptușeală scrisoarea pe care o dă adrisantului. În această situație, Zoe devine din victimă, călău, și îi cere lui Cațavencu să conducă festivitatea organizată în cinstea alegerii rivalului său, Agamemnon Dandanache.

Toți se îmbrățișează, ciocnesc șampanie, e muzică, fiindcă la noi, opoziție nu încape. Iată cât de corecte au fost alegerile pentru Camera Deputaților. Totul a fost o mascaradă dirijată de interese politice.