Rezumat Chemarea străbunilor de Jack London

Rezumat la cartea "Chemarea străbunilor" de Jack London, în care este vorba despre Buck, un câine puternic, jumătate St. Bernard și jumătate câine de turmă, care își vede viața confortabilă din California schimbată radical. Descoperirea aurului în Klondike atrage după sine aventuri cumplite pentru Buck, de la maltratarea suferită de mâna noilor stăpâni la lupta pentru supraviețuire în sălbăticie. În ciuda devotamentului său față de stăpânul său, John Thornton, Buck simte tot mai puternic chemarea sălbăticiei, devenind o figură legendară într-un peisaj nemilos, plin de pericole și triumfuri.

Citește și:
Rezumat scurt "Colț Alb" de Jack London
Rezumat scurt si pe capitole "Colț Alb" de Jack London



Rezumat la cartea Chemarea străbunilor de Jack London


Buck, un câine puternic, jumătate St. Bernard și jumătate câine de turmă, trăiește pe proprietatea judecătorului Miller în Valea Santa Clara din California. Acolo, el duce o viață confortabilă, dar aceasta ia sfârșit când oamenii descoperă aur în regiunea Klondike din Canada, iar o mare cerere apare pentru câini puternici care să tragă săniile. Buck este răpit de un grădinar de pe proprietatea Miller și vândut unor negustori de câini, care îl învață pe Buck să asculte lovindu-l cu un băț și, ulterior, îl trimit spre nord, în Klondike.

Ajuns în Nordul friguros, Buck este uimit de cruzimea pe care o vede în jurul său. În clipa în care un alt câine de pe vaporul său coboară pe dig, o haită de câini husky îl atacă violent și îl omoară. Uitându-se la moartea lui, Buck jură să nu permită să pățească și el aceeași soartă. Buck devine proprietatea lui Francois și Perrault, doi transportatori de poștă care lucrează pentru guvernul canadian, și începe să se adapteze la viața de câine de sanie. El își recuperează instinctele strămoșilor săi sălbatici: învață să lupte, să caute hrana și să doarmă sub zăpadă în nopțile de iarnă. În același timp, dezvoltă o rivalitate puternică cu Spitz, câinele lider al echipei. Una dintre luptele lor este întreruptă când o haită de câini sălbatici invadează tabăra, dar Buck începe să submineze autoritatea lui Spitz, iar în cele din urmă cei doi câini se angajează într-o luptă majoră. Buck îl ucide pe Spitz și îi ia locul ca lider al echipei.

Cu Buck în fruntea echipei de câini, sania lui Francois și Perrault realizează un timp record. Cu toate acestea, bărbații predau curând echipa unui transportator de poștă care obligă câinii să care încărcături mult mai grele. În mijlocul unei călătorii deosebit de dificile, unul dintre câini se îmbolnăvește, iar în cele din urmă bărbatul este nevoit să îl împuște. La sfârșitul acestei călătorii, câinii sunt epuizați, iar transportatorul îi vinde unui grup de căutători de aur americani - Hal, Charles și Mercedes.

Noul stăpân al lui Buck este neexperimentat și nepotrivit pentru viața în sălbăticie. Suprasolicită sania, îi bate pe câini și planifică prost. La jumătatea călătoriei lor, încep să rămână fără hrană. În timp ce oamenii se ceartă, câinii încep să se înfometeze, iar animalele mai slabe mor curând. Dintr-o echipă inițială de paisprezece, doar cinci mai sunt în viață când ajung șchiopătând în tabăra lui John Thornton, încă la o distanță considerabilă de destinația lor. Thornton îi avertizează că gheața pe care o traversează se topește și că ar putea să cadă prin ea. Hal ignoră aceste avertismente și încearcă să pornească imediat. Ceilalți câini încep să se miște, dar Buck refuză. Când Hal începe să-l bată, Thornton intervine, smulgând un cuțit din mâna lui Hal și eliberându-l pe Buck. Hal îl înjură pe Thornton și repornește sania, dar înainte de a parcurge un sfert de milă, gheața se sparge, înghițind atât oamenii, cât și câinii.

Thornton devine stăpânul lui Buck, iar devotamentul lui Buck față de el este total. Îl salvează pe Thornton de la înec într-un râu, atacă un om care încearcă să provoace o ceartă cu el într-un bar și, cel mai remarcabil, câștigă o miză de 1600 de dolari pentru noul său stăpân, trăgând o sanie care transportă o încărcătură de o mie de livre. Dar dragostea lui Buck pentru Thornton este amestecată cu o atracție tot mai mare către sălbăticie, simțind că este chemat departe de civilizație și către natură. Acest sentiment devine tot mai puternic când îl însoțește pe Thornton și prietenii lui în căutarea unei mine pierdute ascunse adânc în pădurea canadiană.

În timp ce bărbații caută aur, Buck se îndepărtează mult, împrietenindu-se cu lupii, vânând urși și elani. Întotdeauna se întoarce la Thornton mai devreme sau mai târziu, până într-o zi, când se întoarce în tabără și descoperă că indienii Yeehat l-au atacat și l-au ucis pe stăpânul său. Buck atacă indienii, ucigând câțiva și împrăștiindu-i pe ceilalți, apoi pleacă în sălbăticie, devenind liderul unei haite de lupi. Devine o figură legendară, un Câine Fantomă, având numeroși pui și inspirând frică în indienii Yeehats - dar în fiecare an se întoarce în locul unde a murit Thornton, să-și plângă stăpânul înainte de a reveni la viața sa sălbatică.