Rezumat la mitul sau legenda lui Apollo și Daphne

Rezumat la mitul lui Apollo și Daphne în care se explorează dragostea neîmpărtășită și transformarea tragică. Apollo, zeul luminii și poeziei, se îndrăgostește de frumoasa nimfă Daphne, care, sub influența unei săgeți de dragoste și a unei săgeți de respingere ale lui Eros, respinge orice avansuri amoroase. Încercările lui Apollo de a o seduce, o fac pe Daphne să ceară ajutorul tatălui ei, Peneus, și este transformată de acesta într-un dafin, pentru a-și păstra virginitatea. Apollo, devastat de pierderea iubitei, face din dafin simbolul poetului și preoteasa Pythia de la Delphi folosește frunzele sale pentru a comunica cu zeul.




Citește și
Rezumat Odiseea de Homer

Rezumat la mitul lui Apollo și Daphne


Această fermecătoare mitologie vorbește despre dragostea platonică a zeului Apollo pentru frumoasa nimfă Daphne. Se spune că Daphne a fost prima iubire a lui Apollo, dar, din nefericire, fata nu a răspuns niciodată dragostei sale. Nu era obișnuit sau posibil ca o nimfă sau o femeie muritoare în mitologia greacă să reziste iubirii unui zeu, dar Daphne a făcut acest lucru și, de fapt, și-a pierdut viața încercând să scape de această iubire.

Descoperă mitul lui Apollo și Daphne


Încercând să câștige dragostea ei
Mitul spune că, într-o zi, Apollo, zeul luminii și poeziei, l-a găsit pe Eros, cunoscut în prezent sub numele de Cupidon, ocupându-se de arcurile și săgețile sale. Eros folosea arcuri pentru a face oamenii să se îndrăgostească. Apollo tocmai îl învinsese pe Python, un dragon pământesc oribil care trăia în zona Delphi (Delfi), și devenise atât de încrezător în victoria sa încât i-a spus lui Eros să lase armele de război pentru zeii puternici ca el și să se rezume la distracțiile sale, subestimându-i datoria de a insufla dragoste și pasiune altora.

Acest lucru l-a înfuriat pe încăpățânatul Eros, care a decis să se răzbune pe îndrăznețul Apollo. Eros s-a cățărat pe o stâncă de pe Muntele Parnas și a tras două săgeți: una ascuțită și cu vârf de aur și alta netedă și cu vârf de plumb. Săgeata ascuțită, cu vârf de aur, a străpuns inima lui Apollo, insuflându-i dragostea pentru frumoasa nimfă Daphne, fiica zeului râului Peneus, în timp ce săgeata netedă, cu vârf de plumb, a lovit nimfa, creând o aversiune intensă față de dragoste în inima ei.

Ea îi respingea constant dragostea gloriosului Apollo, în ciuda rugăminților și mângâierilor sale repetate. Ea îi detesta la fel de mult și pe toți ceilalți bărbați care încercau să o cucerească. Se spune că frumosul bărbat Leucip fusese atât de disperat să câștige inima lui Daphne încât s-a deghizat într-o fată și s-a amestecat printre prietenii ei. Cu toate acestea, nimfele au înțeles înșelăciunea lui și l-au ucis.

Evadarea


Între timp, Apollo o urmărea cu insistență pe Daphne. Fata sărmană, pentru a scăpa de el și pentru a-și proteja virginitatea, i-a cerut ajutor tatălui ei, Peneus (sau mamei sale "Mama Pământ", conform unei alte versiuni), care a cedat rugăminților lui Daphne și a transformat-o într-o plantă mică cu miros foarte frumos.

Această plantă era dafinul (laur), numit "daphne" în limba greacă, după numele nimfei. Apollo era sfâșiat de durerea pierderii lui Daphne și, pentru a și-o aminti pentru totdeauna, a făcut dafinul simbolul omagierii aduse poeților. Dafinul a devenit astfel simbolul zeului. Se spune că Pythia (Pitia), preoteasa în templul oracolului din Delphi, mesteca frunze de dafin pentru a comunica cu Apollo și pentru a oferi profeții oamenilor.