Rezumat Iliada de Homer

Rezumat la cartea "Iliada" de Homer, în care este vorba despre epica Războiului Troian și conflictele dintre eroii greci și troieni. Ahile, războinicul suprem, retras din luptă, vede cum prietenul său Patroclus este ucis de Hector. Înnebunit de furie, Ahile se reîntoarce în bătălie, iar întâlnirea sa cu Hector culminează într-un duel dramatic. După moartea lui Hector, zeii decid că acesta merită o înmormântare demnă. Regele Priam îl imploră pe Ahile să-i înapoieze fiul pentru o ceremonie funerară solemnă, marcând momentul de încetare temporară a războiului. Această operă clasică explorează teme precum mândria, onoarea și tragedia războiului.

Citește și:
Rezumat Odiseea de Homer
Rezumat Eneida de Vergilius



Rezumat la cartea Iliada de Homer


Nouă ani după începutul Războiului Troian, armata greacă (ahei) cucerește Chryse, un oraș aliat cu Troia. În timpul bătăliei, aheii capturează două tinere frumoase, Chryseis și Briseis. Agamemnon, liderul aheilor, o ia pe Chryseis ca pradă, iar Ahile, cel mai mare războinic al aheilor, o revendică pe Briseis. Chryses, tatăl lui Chryseis, care slujește ca preot al zeului Apollo, oferă o răscumpărare enormă pentru fiica sa, dar Agamemnon refuză să o înapoieze. Chryses îl roagă apoi pe Apollo, care trimite o molimă asupra taberei aheilor.

După ce mulți ahei mor, Agamemnon îl consultă pe profetul Calchas pentru a determina cauza molimei. Când află că Chryseis este cauza, îi dă cu greu fiica înapoi, dar apoi cere drept compensație pe Briseis de la Ahile. Furios la această insultă, Ahile se retrage în cortul său din tabăra armatei și refuză să mai lupte în război. Dorind cu răzbunare să vadă aheii distruși, îi cere mamei sale, nimfa mării Thetis, să implore serviciile lui Zeus, regele zeilor, în acest sens. Când cele două părți, troienii și aheii, au declarat o încetare a focului, troienii încalcă tratatul, iar Zeus vine în ajutorul lor.

Cu Zeus susținând troienii și Ahile refuzând să lupte, aheii suferă pierderi mari. Urmează mai multe zile de conflict intens, inclusiv dueluri între Paris și Menelau și între Hector și Ajax. Aheii nu fac progrese; chiar și eroismul marelui războinic aheu Diomedes se dovedește zadarnic. Troienii îi împing pe ahei înapoi, forțându-i să se adăpostească în spatele zidurilor care protejează corăbiile lor. Aheii încep să nutrească o anumită speranță pentru viitor când o misiune de recunoaștere pe timp de noapte condusă de Diomedes și Odiseu furnizează informații despre planurile troienilor, dar ziua următoare aduce dezastru. Mai mulți comandanți ahei sunt răniți, iar troienii sparg zidurile aheilor. Avansează până la granița taberei aheilor și pun foc unei corăbii. Înfrângerea pare inevitabilă, pentru că fără corăbii, armata va fi blocată la Troia și aproape sigur va fi distrusă.

Îngrijorat de camarazii săi, dar totuși prea mândru să-i ajute personal, Ahile acceptă un plan propus de Nestor care îi va permite prietenului său iubit, Patroclus, să-i ia locul în luptă, purtându-i armura. Patroclus este un războinic priceput, iar prezența sa pe câmpul de luptă ajută aheii să respingă troienii de la corăbii și să-i trimită înapoi la zidurile orașului. Dar contraatacul începe să cedeze curând. Apollo aruncă armura lui Patroclus la pământ, iar Hector îl ucide. Apoi izbucnește o luptă pentru preluarea trupului și armurii, cu ambele părți încercând să revendice aceste trofee. Hector obține armura, dar aheii, datorită unui efort curajos al lui Menelau și altora, reușesc să aducă trupul înapoi în tabăra lor. Când Ahile descoperă că Hector l-a ucis pe Patroclus, se umple de atât de multă durere și furie încât acceptă să se împace cu Agamemnon și să se întoarcă în luptă. Thetis merge pe Muntele Olimp și îl convinge pe zeul Hephaestus să forjeze lui Ahile o nouă armură, pe care i-o prezintă a doua zi dimineață. Ahile se îndreaptă apoi spre luptă la conducerea armatei aheilor.

Între timp, Hector, neașteptându-se ca Ahile să se întoarcă în luptă, ordonase oamenilor să-și așeze tabăra în afara zidurilor Troiei. Dar când armata troiană îl zărește pe Ahile, fuge în teroare înapoi în spatele zidurilor orașului. Ahile îi doboară pe toți troienii pe care îi vede. Întărit de furia sa, luptă chiar și cu zeul râului Xanthus, supărat că Ahile a făcut ca atâtea cadavre să cadă în cursele sale pe apă. În cele din urmă, Ahile se confruntă cu Hector în afara zidurilor Troiei. Rușinat de sfatul său slab pe care l-a dat camarazilor săi, Hector refuză să fugă înăuntru cu ei în oraș. Ahile îl urmărește în jurul orașului de trei ori, dar zeița Atena îl păcălește în cele din urmă pe Hector să se întoarcă și să-l înfrunte pe Ahile. Într-un duel dramatic, Ahile îl ucide pe Hector. Apoi leagă trupul de spatele carului său și-l trage prin câmpul de luptă până în tabăra aheilor. La sosirea lui Ahile, aheii triumfători sărbătoresc funeraliile lui Patroclus cu o lungă serie de jocuri atletice în onoarea sa. În fiecare zi pentru următoarele nouă zile, Ahile trage trupul lui Hector în cerc în jurul catafalcului lui Patroclus.

În cele din urmă, zeii sunt de acord că Hector merită o înmormântare potrivită. Zeus trimite zeul Hermes să-l escorteze pe regele Priam, tatăl lui Hector și conducătorul Troiei, în tabăra aheilor. Priam îl imploră plângând pe Ahile să aibă milă de un tată lipsit de fiul său și să-i înapoieze trupul lui Hector. El invocă amintirea tatălui lui Ahile, Peleus. Mișcat profund, Ahile în cele din urmă cedează și îi înapoiază trupul lui Hector troienilor. Ambele părți convin asupra unei încetări temporare a ostilităților, iar Hector primește o înmormântare de erou.