Doua rezumate scurte Tezeu si Minotaurul de Florin Bican

Doua rezumate scurte ale povestii "Tezeu si Minotaurul" scrisa de scriitorul român Florin Bican. Un rezumat foarte scurt, un rezumat scurt al povestii "Tezeu si Minotaurul" si un rezumat al legendei "Legenda minotaurului". Rezumate pentru clasa cincea care pot fi folosite gratis pentru orice aveti nevoie.







Rezumat scurt Tezeu și Minotaurul
Regele insulei Creta era Minos si domnea împreună cu soția lui, Pasifae. Zeii s-au suparat pe rege si ca pedeapsa au facut-o pe sotia sa, să se îndragostească de un taur fermecat.

Din iubirea lor s-a nascut Minotaur, o fiinta înspăimântătoare.
Regele a vrut sa scape de el, pentru că monstrul era prea puternic. Au construit un labirint si Minotaur a fost inchis acolo. Învins in lupta de Minos,
Regele Atenei, Egeu era obligat sa daruiasca sapte baieti si sapte fete Minotaurului in fiecare an.

Fiul regelui Atenei, Tezeu a spus ca nu o să-i mai dea nici o fata si nici un baiat si s-a oferit sa ucida Minotaurul. Inainte de a pleca, Tezeu ii spune tatalui sau ca la intoarce va ridica panzele albe daca va avea succes. Ajuns in Creta, Tezeu se indrăgostește de Ariadna, fiul regelui Minos.

Ariadna îi dă lui Tezeu un ghem de sfoara sa-l desire in urma lor ca sa poată găsi drumul inapoi din labirint. Tezeu îl ucide pe Minotaur dar la intoarcerea in Atena uită să ridice pânzele albe.
Egeu a vazut panzele negre ale corabiei si cuprins de disperare se arunca in apele mării. De atunci Marea Egee ii poarta numele.





Rezumat scurt Tezeu si Minotaurul de Florin Bican
In aceasta legenda este vorba despre, Minos care a fost pedepsit de zei, ca sotia sa, Pasifae sa se îndrăgostească de un taur. Din iubirea lor s-a născut Minotaurul. O creatura cu cap de taur si cu corp de om.

Minos știind de pricină, a discutat cu Dedal, iar acesta i-a spus sa construiască cu labirint si sa il închidă pe Minotaur acolo.

După ce au construit labirintul, Egeu regele Atenei era nevoit să-i plătească lui Minos tribut in fiecare an, sapte fete si sapte băieți pentru a hrăni bestia.
Tezeu, fiul lui Egeu, a observat ce se intampla si a decis sa salveze tinerii atenieni, spunandu-i tatălui sau că dacă se va întoarce viu, va schimba pânzele carabiei in alb.

Ajungând acolo, Ariadna fiica regelui s-a îndrăgostit pe loc de el si i-a dat un fir de lână spunându-i că daca se va întoarce, sa o ia de nevastă.
Acesta a acceptat.

L-a învins pe monstru. Nimeni nu știe sigur cum l-a omorât, mulți cred intr-un fel, alții in alt fel.
Tezeu a scufundat toate navele din flota Cretei pentru a nu fi urmărit.
Tezeu si Ariadna, au făcut un popas pe insula Naxos si cand sa plece, acesta a uitat-o pe Ariadna. Trezindu-se, si-a dat seama ce făcuse, dar zeul Dionysos s-a îndrăgostit pe loc de ea si a luat-o de soție.
Tezeu, supărat pe ce făcuse, a uitat sa schimbe pânzele carabiei, iar Egeu nevăzând nimic, s-a omorât aruncandu-se în valurile tulburate ale marii.
De atunci Marea Egee ii poarta numele.

Devenind rege, Tezeu a continuat să călătorească prin lume.





Rezumat Legenda minotaurului si Tezeu şi Minotaurul

Legenda minotaurului
             În mitologia greacă, Minotaurul (în limba greacă: Μινόταυρος, Minótauros) era o creatură fabuloasă jumătate om şi jumătate taur. El locuia în marele Labirint construit de către arhitectul Dedal la porunca regelui cretan Minos. Cuvântul "Minotaur" este traducerea grecească a sintagmei "Taurul lui Minos". Această creatură era cunoscută şi sub denumirea Asterius sau Asterion, nume pe care l-a purtat şi tatăl vitreg a lui Minos.
             Se spune că înainte de a deveni rege, Minos a cerut zeului grec Poseidon un semn pentru a-l asigura că el şi nu fratele său era urmaşul tronului cretan (alte surse spun că s-ar fi lăudat că zeii doreau să îl facă rege). Poseidon a fost de acord şi i-a trimis un taur alb deosebit de frumos, cu condiţia ca Minos să sacrifice acel animal în cinstea zeului. Minos a fost atât de tare uimit de frumuseţea taurului încât a hotărât să îl păstreze şi a sacrificat în locul lui un altul, cu speranţa că zeul nu va observa. Poseidon s-a mâniat şi a făcut-o pe soţia lui Minos, Pasiphae să îşi piardă minţile şi să se îndrăgostească de taur. Pasiphae a cerut ajutorul lui Dedal, care i-a construit o vacă de lemn, acoperită cu piele şi goală în interior. Regina a intrat în această construcţie şi prin uniunea ei cu taurul alb a rezultat Asterius (cel strălucitor) sau Minotaurul. După unele variante, taurul alb a devenit Taurul Cretan, capturat de Hercule în una din muncile acestuia.

Tezeu şi Minotaurul

             Minotaurul avea trup uman şi cap şi coadă de taur. Pasiphae l-a alăptat şi l-a îngrijit cât timp acesta a fost prunc, dar după ce a crescut a devenit feroce. După ce a primit sfat de la Oracolul din Delphi, Minos i-a poruncit lui Dedal să construiască un labirint gigantic în care să fie ţinut monstrul. Labirintul se afla sub palatul lui Minos, în Knossos.
                Între timp Androgeus, fiul lui Minos, este ucis de către atenieni, care erau invidioşi pe victoriile acestuia obţinute la Jocurile Panatenaice. Alţii spun că a fost ucis de taurul alb al lui Poseidon la Maraton, acţiune pe care o plănuise Aegeus, regele Atenei. Pentru a se răzbuna, Minos a declarat război Atenei şi a obţinut o strălucită victorie. Ca tribut, a cerut la fiecare nouă ani (sau în fiecare an, după unele variante) câte şapte tineri atenieni şi şapte fecioare pentru a-i arunca în Labirint şi a-i lăsa să fie ucişi şi devoraţi de Minotaur. Când a venit timpul celui de-al treilea sacrificiu, Tezeu, fiul lui Aegeus, s-a oferit să ucidă monstrul. Planul lui era de a însoţi grupul de tineri atenieni şi de a intra în Labirint.
              Înainte de a pleca, i-a spus tatălui său că la întoarcerea corăbiilor, dacă planul lui a avut succes va înălţa pânzele albe în loc de cele negre. Ajuns în Creta, Tezeu se îndrăgosteşte de Ariadna, fiica lui Minos, cea care îl ajută să găsească ieşirea din labirint cu ajutorul unui ghem de aţă. Minotaurul este ucis de Tezeu cu o sabie magică oferită de Ariadna, tinerii atenieni sunt salvaţi şi scoşi din Labirint. Cu toate acestea, la întoarcere, Tezeu uită să înalţe pânzele albe ale corăbiilor. Aegeus vede pânzele negre, este cuprins de disperare şi se aruncă în mare .