Rezumat Crima din Orient Express de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Crima din Orient Express" de Agatha Christie, în care celebrul detectiv Hercule Poirot investighează o crimă misterioasă la bordul luxosului Orient Express. După ce descoperă identitatea adevărată a victimelor și a pasagerilor, Poirot dezvăluie o conexiune neașteptată cu un caz de răpire și crimă din trecut. Într-o manieră ingenioasă, el reunește toate piesele puzzle-ului și propune două soluții posibile pentru crimă, ambele surprinzătoare. În final, adevărul este dezvăluit, punând în fața pasagerilor un conflict moral. Un roman captivant, plin de intrigi și întorsături, care explorează justiția și complexitatea sufletului uman.



Rezumat la cartea Crima din Orient Express de Agatha Christie


Hercule Poirot, detectiv privat și fost ofițer de poliție belgian, urcă în trenul Taurus Express spre Istanbul. În tren se află alți doi pasageri, Mary Debenham și Colonelul Arbuthnot. Cei doi se comportă ca și cum ar fi străini, dar Poirot observă comportamente care sugerează contrariul. Poirot este suspicios în privința cuplului. Trenul ajunge în Istanbul, iar Poirot se cazează la Hotelul Tokatlian. Imediat ce ajunge acolo, Poirot primește o telegramă care îl cheamă înapoi la Londra. În timp ce așteaptă la hotel pentru următorul tren, Poirot se întâlnește cu un vechi prieten, M. Bouc, director la Compagnie Internaţionale des Wagons Lits. Domnul M. Bouc aranjează un loc pentru Poirot în Orient Express. În sala de mese a Hotelului Tokatlian, Poirot îi observă pentru prima dată pe Ratchett și Hector McQueen luând cina. Poirot știe că Ratchett este un om rău și îl descrie pe acesta ca pe un animal.

Poirot urcă în Orient Express. Este nevoit să călătorească într-un compartiment de clasa a doua din cauza aglomerării neobișnuite a trenului. Ratchett și Hector McQueen se află, de asemenea, în tren. Ratchett se apropie de Poirot și îl întreabă dacă va lucra pentru el. Ratchett îi spune lui Poirot că a primit scrisori amenințătoare și că cineva încearcă să-l omoare. Poirot refuză cazul. Domnul M. Bouc a ocupat ultimul compartiment de clasa întâi, dar aranjează să fie mutat într-un vagon separat și îi oferă lui Poirot locul său la clasa întâi. În prima noapte, Poirot doarme la clasa întâi și observă niște evenimente ciudate. Dimineața devreme, Poirot este trezit de un strigăt din compartimentul vecin ocupat de Ratchett. Conductorul vagonului ciocăne la ușa lui Ratchett, iar o voce din interior răspunde: "Ce n'est rien. Je me suis trompe" (Nu-i nimic. M-am înșelat). Poirot are dificultăți în a dormi din cauza unui tăceri ciudate în tren. Doamna Hubbard sună clopoțelul și îi spune conductorului că un bărbat se află în camera ei. Poirot sună la clopoțel pentru apă și conductorul îi spune că trenul este blocat din cauza zăpezii. Poirot aude un zgomot puternic în camera de lângă.

A doua zi dimineața, trenul este încă oprit, iar M. Bouc îl informează pe Poirot că Ratchett a fost asasinat și că criminalul este încă la bordul trenului. Poirot îi spune lui M. Bouc că va investiga cazul. Poirot examinează mai întâi corpul și compartimentul lui Ratchett. Acesta are douăsprezece lovituri de cuțit. Fereastra din compartimentul lui Ratchett este lăsată deschisă, probabil pentru a face investigatorii să creadă că criminalul a fugit pe fereastră, dar nu există urme de pași în zăpadă în afara ferestrei. O batistă cu inițiala "H" este găsită în compartiment, un curățător de pipe, un chibrit rotund diferit de cele folosite de Ratchett și o bucată carbonizată de hârtie cu numele "Armstrong" pe ea.

Bucata de hârtie cu cuvântul "Armstrong" pe ea îl ajută pe Poirot să descopere cine este cu adevărat Ratchett și de ce cineva ar vrea să-l omoare. Cu câțiva ani în urmă, un bărbat numit Cassetti a răpit o fetiță de trei ani pe nume Daisy Armstrong. Cassetti a primit o răscumpărare de la bogata familie Armstrong, dar totuși a ucis copilul. Poirot realizează că Ratchett este de fapt Cassetti.

Interviurile încep cu conductorul vagonului, apoi cu Hector McQueen. Poirot știe că McQueen este implicat în caz deoarece știe despre biletul "Armstrong" găsit în compartimentul lui Ratchett. Hector este surprins că Poirot a găsit biletul, crezând că fusese complet distrus. El îi interoghează apoi pe Masterman și apoi pe doamna Hubbard. Doamna Hubbard susține că criminalul a fost în cabina ei. Toți pasagerii oferă alibiuri credibile în timpul interviurilor cu Poirot, deși câteva elemente suspecte ies la iveală: mai mulți pasageri au observat o femeie într-un kimono roșu plimbându-se pe coridor în noaptea crimei, dar nimeni nu recunoaște că are un kimono roșu. Doamna Hubbard îi spune lui Poirot că Greta Ohlsson a blocat ușa de comunicare dintre ea și Ratchett. Hildegarde Schmidt s-a ciocnit de un străin care purta o jachetă Wagon Lit.

Poirot verifică bagajele fiecărui pasager. În timpul verificării, observă câteva lucruri interesante: eticheta de pe bagajul Contesei Andrenyi este udă, în sacul lui Hildegarde Schmidt se găsește o uniformă Wagon Lit, și, în cele din urmă, kimono-ul roșu este găsit în propriul bagaj al lui Poirot.

După verificarea bagajelor, Poirot, Dr. Constantine și M. Bouc trec în revistă faptele cazului și elaborează o listă de întrebări. Cu probele și întrebările în minte, Poirot stă și meditează asupra cazului. Când iese dintr-o stare aproape de transă, Poirot a descoperit soluția cazului. Înainte de a dezvălui această soluție în totalitate, cheamă mai mulți oameni și le dezvăluie adevăratele identități. Poirot descoperă că Contesa Andrenyi este Helena Goldenberg, mătușa lui Daisy Armstrong. Ea a udat eticheta bagajului a nu i se vedea numele, în încercarea de a-și ascunde identitatea. De asemenea, Mary Debenham era guvernanta lui Daisy, Antonio Foscanelli era șoferul familiei Armstrong, Masterman valetul, iar Greta Ohlsson era asistenta lui Daisy Armstrong. Prințesa Dragomiroff își revendică batista de la Poirot, aceeași găsită în compartimentul lui Ratchett.

Poirot adună toți pasagerii în vagonul restaurant și propune două soluții posibile. Prima soluție este că un străin a intrat în tren la Vincovci și l-a ucis pe Ratchett. A doua soluție este că toți pasagerii de pe Orient Express au fost implicați în crimă. Argumentează că cei doisprezece din cei treisprezece pasageri, toți legați de cazul Armstrong, l-au ucis pe Ratchett pentru a răzbuna uciderea lui Daisy Armstrong. Doamna Hubbard, dezvăluită a fi Linda Arden, recunoaște că a doua soluție este corectă. Poirot sugerează ca directorul M. Bouc și Dr. Constantine să spună poliției că prima soluție este cea corectă pentru a proteja familia. M. Bouc și Dr. Constantine acceptă sugestia lui Poirot.