Rezumat De ce nu i-au cerut lui Evans de Agatha Christie

Rezumat la cartea "De ce nu i-au cerut lui Evans" de Agatha Christie, în care intrigantul detectiv Bobby Jones descoperă un bărbat rănit pe stânci după o partidă de golf. Cuvintele misterioase rostite de acesta înainte de a muri, deschid o serie de evenimente complexe, ducându-l pe Bobby și pe partenera sa de investigații, Frankie, într-o călătorie plină de întorsături. Cercetând un testament și urmărind indicii subtile, ei dezvăluie conspirații, identități false și crime misterioase. În final, o scrisoare neașteptată dezvăluie adevărul, iar descoperirea iubirii dintre Bobby și Frankie adaugă o notă dulce întregii povești.



Rezumat la cartea De ce nu i-au cerut lui Evans de Agatha Christie


Bobby Jones joacă golf cu Dr. Thomas în orașul galez Marchbolt de pe malul mării. În căutarea mingii de golf pe care a lovit-o peste marginea stâncii, vede un bărbat întins pe stâncile de dedesubt. Doctorul spune că bărbatul este grav rănit și caută ajutor. Bobby rămâne cu bărbatul, care își recapătă conștiința pentru scurt timp și spune "De ce nu l-au întrebat pe Evans?" înainte de a muri. Bobby găsește o fotografie a unei femei frumoase în buzunarul paltonului bărbatului, dar fără niciun act de identitate. Roger Bassington-ffrench, un străin purtând pantaloni plus-fours, se oferă să stea cu trupul neînsuflețit pentru ca Bobby să poată cânta la orga bisericii tatălui său.

La anchetă, bărbatul decedat este identificat ca Alex Pritchard de către sora sa, Amelia Cayman. Ea este identificată ca fiind femeia din fotografie; Bobby se întreabă cum o fată atât de frumoasă ar putea deveni o femeie bătrână atât de vulgară. După anchetă, doamna Cayman și soțul ei întreabă dacă Alex Pritchard a avut vreun cuvânt de adio. Bobby spune că nu, dar mai târziu, vorbind cu prietena sa Lady Frances "Frankie" Derwent, el își amintește cuvintele finale ale lui Alex Pritchard și le scrie cuplului Cayman pentru a-i informa.

Bobby primește și respinge o ofertă de job neașteptată de la o firmă din Buenos Aires. Curând după aceea, aproape moare după ce bea dintr-o sticlă de bere otrăvită. Poliția locală nu investighează acest lucru. Frankie crede că Bobby este vizat pentru crimă. Când Bobby vede numărul ziarului local cu fotografia folosită pentru a-l găsi pe Alex Pritchard, observă că nu este aceeași pe care a găsit-o în buzunarul bărbatului decedat. El și Frankie realizează că Bassington-ffrench a schimbat fotografiile și că doamna Cayman nu are nicio legătură cu bărbatul decedat. Bobby și Frankie îl urmăresc pe Bassington-ffrench până la Merroway Court din Hampshire, deținut de Henry și Sylvia, fratele și cumnata lui Roger Bassington-ffrench. Ei simulează un accident de mașină în fața casei cu ajutorul unui prieten medic, astfel încât Frankie, simulând o rană, să fie invitată să stea acolo pentru a se recupera. Frankie scoate la iveală un articol de ziar despre bărbatul misterios; Sylvia observă că arată ca Alan Carstairs, un călător și vânător de trofee care a fost prieten cu John Savage, un milionar care s-a sinucis după ce a aflat că avea cancer în fază terminală.

Frankie întâlnește doi vecini ai familiei Bassington-ffrench - Dr. Nicholson, care conduce un sanatoriu local, și soția sa mai tânără, Moira. Cercetând noaptea terenul, Bobby dă peste o femeie care spune că se teme pentru viața ei; ea este femeia a cărei fotografie a găsit-o Bobby în buzunarul bărbatului decedat. Câteva zile mai târziu, Moira Nicholson apare la hanul local unde Bobby stă deghizat în șoferul lui Frankie. Ea spune că soțul ei încearcă să o omoare și afirmă că l-a cunoscut pe Alan Carstairs înainte de căsătoria cu doctorul. Moira sugerează ca Bobby și Frankie să-l întrebe pe Roger dacă a luat fotografia de pe corpul bărbatului decedat. Roger recunoaște că a luat fotografia, recunoscând-o pe Moira și dorind să evite un scandal pentru ea. Frankie pleacă după ce se constată că Henry este găsit mort în casa sa, aparent sinucis.

Interesată de testamentul lui John Savage, Frankie are o întâlnire cu avocatul familiei la Londra și află că și Alan Carstairs l-a consultat. Savage stătea cu domnul și doamna Templeton când s-a convins că are cancer, deși un specialist i-a spus că este perfect sănătos. Când a murit prin sinucidere, testamentul său lăsa șapte sute de mii de lire sterline familiei Templeton, care între timp se pare, că au părăsit Marea Britanie. Alan Carstairs era pe urmele lor când a fost ucis. Bobby este răpit, iar Frankie este atrasă în aceeași căsuță izolată de Roger. Ei întorc situația în favoarea lor odată cu sosirea oportună a lui Badger Beadon și apoi o găsesc pe Moira drogată în casă. Când poliția sosește, Roger fugise.

Bobby și Frankie urmăresc martorii care au semnat testamentul lui John Savage. Aceștia sunt fosta bucătăreasă și grădinarul domnului și doamnei Templeton. Domnul Templeton este de asemenea cunoscut sub numele de domnul Leo Cayman. Bucătăreasa spune că Gladys, menajera, nu a fost rugată să fie martor la testamentul făcut în noaptea în care Savage a murit. Frankie realizează că bucătăreasa și grădinarul nu l-au văzut pe domnul Savage înainte de semnare, în timp ce menajera a făcut-o, și ar fi realizat că a fost Roger în "patul de moarte" care a scris testamentul, și nu domnul Savage. Menajera este Gladys Evans, de aici și întrebarea lui Alan Carstairs, "De ce nu i-au cerut lui Evans?"

Urmărind-o pe menajeră, descoperă că acum este guvernanta căsătorită la casa lui Bobby. Alan Carstairs încerca să o găsească. Revenind în Țara Galilor, o găsesc pe Moira, care pretinde că este urmărită de Roger și a venit la ei pentru ajutor. Frankie nu se lasă înșelată și dejoacă încercarea ei de a le otrăvi cafeaua, realizând că Moira era doamna Templeton și este complicea lui Roger. Moira încearcă apoi să îi împuște pe Frankie și pe Bobby în cafenea, dar este oprită și arestată. Câteva săptămâni mai târziu, Frankie primește o scrisoare de la Roger, expediată din America de Sud, în care mărturisește că l-a omorât pe Alan Carstairs, l-a ucis pe fratele său și a conspirat în toate crimele anterioare ale Moirei. Bobby și Frankie își dau seama că sunt îndrăgostiți și se logodesc.