Rezumat 13 la cină de Agatha Christie

Rezumat la cartea "13 la cină" sau "Lordul Edgware moare" de Agatha Christie, în care Hercule Poirot investighează o serie de crime aparent legate. Jane Wilkinson, protagonista, comite o serie de asasinate ingenioase pentru a-și asigura un viitor mai favorabil. Motivul său este dezvăluit în timp ce Poirot adună piesele puzzle-ului, dezvăluind intrigile, deghizările și minciunile. Jane Wilkinson a implicat-o pe Carlotta Adams, în planul său, iar detectivul belgian dezvăluie ingeniozitatea crimei. Un final surprinzător arată că răutatea lui Jane Wilkinson nu este însoțită de remușcări. O poveste polițistă captivantă, plină de twist-uri, ce îmbină misterul cu psihologia personajelor.



Rezumat la cartea "13 la cină" sau "Lordul Edgware moare" de Agatha Christie


La o reprezentație a impresionistei Carlotta Adams, Hercule Poirot este abordat de actrița Jane Wilkinson. Ea îi cere ajutorul pentru a-l convinge pe soțul ei, Lord Edgware, să divorțeze de ea. Desi este catolic, Poirot este de acord, dar este surprins să afle că Lord Edgware a acceptat deja divorțul și i-a trimis o scrisoare soției sale confirmând acest lucru; Jane Wilkinson neagă că ar fi primit-o. A doua zi dimineața, inspectorul Japp îl informează pe Poirot și pe prietenul său Arthur Hastings că Lordul Edgware a fost ucis acasă, în Regent Gates, în seara precedentă, înjunghiat în gât. În timp ce Jane Wilkinson a fost văzută de majordomul Lordului Edgware și de secretara sa vizitându-și soțul în acea noapte, un ziar de dimineață dezvăluie că ea a participat la o cină în acea seară, confirmată de invitații săi. Poirot începe să se îngrijoreze pentru siguranța lui Carlotta Adams, amintindu-și că ea ar putea să o imite pe Jane Wilkinson. Carlotta Adams este găsită moartă în aceeași dimineață, din cauza unei supradoze de Veronal.

În căutarea de răspunsuri, Poirot observă câteva fapte: Bryan Martin, un fost iubit pe care Jane Wilkinson l-a acut înainte să-l întâlnească pe bogatul duce de Merton, o descrie amar ca o persoană fără morală; Donald Ross, un invitat la petrecere, a văzut-o pe Jane Wilkinson primind un apel telefonic în acea noapte; Carlotta Adams avea o pereche de ochelari, împreună cu o tabacheră de aur care conținea drogul, având o inscripție enigmatică; nepotului Lordului Edgware, Ronald Marsh, i se tăiase alocația de către unchiul său cu trei luni înainte; o sumă de franci care era în posesia Lordului Edgware a dispărut, împreună cu majordomul. Aflând că Carlotta Adams i-a trimis o scrisoare surorii sale în America înainte de moartea ei, Poirot face o cerere pentru a primi scrisoarea. O copie este trimisă prin telegramă, dezvăluind că lui Carlotta Adams i s-au oferit 10.000 de dolari pentru o slujbă nedezvăluită. Poirot bănuiește că ea a fost angajată să o imite pe Jane Wilkinson.

Inspectorul Japp îl arestează curând pe Ronald Marsh, bazându-se pe această scrisoare. Ronald Marsh neagă că ar fi angajat-o pe Carlotta Adams sau că l-ar fi ucis pe unchiul său, dar afirmă că el și verișoara sa Geraldine au mers la Regent Gates în noaptea crimelor, unde el l-a văzut pe Bryan Martin intrând în casă, deși Geraldine nu l-a văzut pentru că aducea ceva pentru el. Poirot primește mai târziu scrisoarea originală prin poștă și observă unele ciudățenii în legătură cu ea. Arthur Hastings participă la o petrecere de prânz împreună cu Jane Wilkinson și Donald Ross, în care invitații discută despre Paris din Troia. Jane Wilkinson presupune că vorbesc despre capitala franceză și începe să discute despre modă. Donald Ross este confuz, având în vedere cât de isteață fusese Jane Wilkinson ultima dată când l-a întâlnit, și își împărtășește îngrijorările lui Arthur Hastings. Mai târziu, el îl sună pe Poirot, dar este înjunghiat mortal înainte să-i poată spune toate detaliile. În căutarea unei teorii, Poirot aude o remarcă întâmplătoare de la o mulțime care părăsește un teatru, ceea ce îl face să discute cu Ellis, servitoarea lui Jane Wilkinson.

Adunând suspecții împreună, Poirot dezvăluie că criminala în toate cele trei crime este Jane Wilkinson. Motivul ei pentru uciderea Lordului Edgware este că devotatul Duce de Merton nu s-ar căsători cu o femeie divorțată. O văduvă, însă, este o chestiune diferită. Ea a angajat-o pe Carlotta Adams să o imite la petrecerea de la cină, în timp ce ea își ucidea soțul și apoi o omora pe Carlotta Adams cu o doză fatală de Veronal. Femeile s-au întâlnit la un hotel pentru a-și schimba hainele înainte și după petrecere. Așteptând ca Carlotta Adams să se întoarcă de la petrecere, Jane Wilkinson descoperă o scrisoare printre lucrurile acesteia care încă nu fusese expediată și o modifică pentru a-l implica în crime pe ultimul bărbat menționat în scrisoare. Donald Ross a fost ucis pentru că și-a dat seama că Jane Wilkinson nu a participat la petrecerea de la cină; ignoranța ei în mitologia greacă a trădat-o, deoarece Carlotta Adams cunoștea acest subiect și vorbise despre el în timp ce o imita.

Poirot dezvăluie ce l-a condus la teoria sa: Jane Wilkinson a mințit că a primit scrisoarea soțului ei și l-a folosit pe Poirot pentru a dovedi că nu avea motiv să-l ucidă; apelul telefonic către Carlotta Adams a fost făcut ca să confirme dacă înșelăciunea lor nu a fost încă dezvăluită; ochelarii îi aparțin servitoarei Ellis, și erau folosiți  într-o deghizare pe care ea și Jane Wilkinson îi purtau pentru a-și ține secrete întâlnirile la hotel; tabachera de aur a fost creată cu o săptămână înainte de crimă, nu cu nouă luni așa cum sugera inscripția - Jane Wilkinson a făcut-o sub un nume fals și apoi a trimis-o pe Ellis s-o ridice; un colț de pagină din scrisoarea lui Carlotta Adams a fost rupt de Jane Wilkinson, schimbând cuvântul "ea" în "el", pentru a sugera că un bărbat a angajat-o pe Carlotta Adams. Poirot dezvăluie că majordomul, văzut de Ronald Marsh intrând în Regent Gates, a furat banii care lipsesc pentru a-i ascunde în altă parte; dispariția lui a fost din cauză că s-a panicat atunci când poliția căuta un alt suspect.

Jane Wilkinson este arestată și îi scrie lui Poirot din închisoare despre dorința ei de a avea public la spânzurare, surprinzător fără a arăta niciun fel de ostilitate față de faptul că a fost înșelată de el - sau orice regret.