Rezumat Întoarcerea regelui de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor

Rezumat la cartea "Întoarcerea regelui" scrisă de J.R.R. Tolkien despre ultima parte a aventurii Frăției Inelului. În această carte, războiul dintre forțele lui Sauron și aliații Gondor și Rohan, ajunge la un punct culminant. Aragorn, Legolas, Gimli și ceilalți eroi trebuie să lupte pentru salvarea Pământului de Mijloc de sub stăpânirea întunecată a lui Sauron, iar Frodo și Sam se îndreaptă spre Mordor pentru a distruge Inelul Puterii. Cărțile anterioare ale trilogiei - "Frăția Inelului" și "Cele două turnuri" - trebuie citite pentru a înțelege pe deplin povestea.


Vezi și
Hobbitul de J. R. R. Tolkien
Frăția Inelului de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor
Cele Două Turnuri de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor


Cartea V: Războiul Inelului



Sauron trimite o mare armată împotriva lui Gondor. Gandalf ajunge la Minas Tirith pentru a-l avertiza pe Denethor de atac, în timp ce Théoden adună Rohirrim pentru a merge în ajutorul Gondorului. Minas Tirith este asediată, iar stăpânul Nazgûl folosește o armă de asediu și puterea inelului său pentru a distruge porțile orașului. Denethor, înșelat de Sauron, cade în disperare. Se arde de viu pe un rug, iar Pippin și Gandalf îl salvează pe fiul său, Faramir, de același soartă.

Aragorn, însoțit de Legolas, Gimli și Rangerii din Nord, ia Drumul Morților pentru a recruta Bărbații Morți din Dunharrow, trădători care sunt legați de un vechi blestem care le refuză odihna până când își îndeplinesc jurământul de a lupta pentru Regele Gondorului. Aragorn eliberează Armata Morților asupra Corsarilor din Umbar care invadau sudul Gondorului. Cu această amenințare eliminată, Aragorn folosește corăbiile corsarilor pentru a transporta oamenii din sudul Gondorului pe Anduin, ajungând la Minas Tirith chiar în timp pentru a întoarce soarta bătăliei. Nepoata lui Théoden, Éowyn, care s-a alăturat armatei deghizată, îl ucide pe stăpânul Nazgûl cu ajutorul lui Merry; amândoi sunt răniți. Împreună, Gondor și Rohan înving armata lui Sauron în Bătălia de pe Câmpurile Pelennor, dar cu mari pierderi; Théoden se numără printre morți.

Aragorn intră în Minas Tirith și îi vindecă pe Faramir, Éowyn și Merry. Conduce o armată de oameni din Gondor și Rohan, mergând prin Ithilien către Poarta Neagră pentru a distrage atenția lui Sauron de la adevăratul său pericol. În Bătălia de la Morannon, armata sa este copleșită numeric.


Cartea VI: Sfârșitul celei de-a treia ere

Între timp, Sam îl salvează pe Frodo din turnul Cirith Ungol. Ei pornesc spre Mordor. Când ajung la marginea Crăpăturilor Morții, Frodo nu mai poate rezista Inelului. El îl revendică pentru el însuși și îl pune pe deget. Gollum apare brusc. El se luptă cu Frodo și îi mușcă degetul cu Inelul încă pe el. În timp ce se bucură, Gollum își pierde echilibrul și cade în Foc, luând Inelul cu el. Când Inelul este distrus, Sauron își pierde puterea pentru totdeauna. Tot ce a creat se prăbușește, Nazgûli mor, iar armatele sale sunt aruncate într-o dezordine atât de mare încât forțele lui Aragorn ies victorioase.

Aragorn este încoronat rege al Arnor și Gondor și se căsătorește cu Arwen, fiica lui Elrond. Théoden este îngropat, iar Éomer este încoronat rege al Rohan-ului. Sora sa Éowyn urmează să se căsătorească cu Faramir, acum Steward al Gondor-ului și Prinț al Ithilien-ului. Galadriel, Celeborn și Gandalf se întâlnesc și își iau rămas bun de la Treebeard și de la Aragorn.

Cei patru hobbiți se întorc în Ținutul de la Pădure, doar pentru a descoperi că a fost preluat de oameni condusi de "Sharkey" (pe care mai târziu îl descoperă a fi Saruman). Hobbiții, conduși de Merry, ridică o rebeliune și curăță Ținutul de răul lui Sharkey. Gríma Lingură-de-vierme se întoarce împotriva lui Saruman și îl ucide în fața Bag End, acasă la Frodo. El este ucis la rândul lui de arcașii hobbiți. Merry și Pippin sunt sărbătoriți ca eroi. Sam se căsătorește cu Rosie Cotton și folosește darurile primite de la Galadriel pentru a ajuta la vindecarea Ținutului. Dar Frodo este încă rănit în trup și suflet, având Inelul pentru atâta timp. Câțiva ani mai târziu, însoțit de Bilbo și Gandalf, Frodo navighează din Porturile Cenușii spre vest peste mare, către Ținuturile Neschimbătoare, pentru a găsi pacea.