Rezumat Cele două turnuri de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor

Rezumat la cartea "Cele două turnuri" scrisă de J. R. R. Tolkien despre aventurile Frăției, împărțite în două părți. Prima parte se concentrează pe povestea lui Frodo și a lui Sam care încearcă să ajungă la Mordor pentru a distruge Inelul Puterii, urmăriți de creatura Gollum. Cea de-a doua parte este dedicată aventurilor lui Aragorn, Legolas și Gimli, care se străduiesc să-i găsească pe Merry și Pippin, răpiți de Orci și conduși spre Isengard, fortăreața lui Saruman. În cele din urmă, cele două povești se unesc într-o luptă împotriva forțelor întunecate ale Sauronului.


Vezi și
Hobbitul de J. R. R. Tolkien
Frăția Inelului de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor
Întoarcerea regelui de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor


Cartea III: Trădarea lui Isengard


O grupare de orcii uruk-hai, trimisă de Saruman, și alți orci trimiși de Sauron și conduși de Grishnákh, atacă Frăția Inelului. Boromir încearcă să-i protejeze pe Merry și Pippin de orci, dar aceștia îl ucid și îi capturează pe cei doi hobbiți. Aragorn, Gimli și Legolas decid să-i urmărească pe orcii care îi duc pe Merry și Pippin la Saruman.




În regatul Rohan, orci sunt uciși de către Războinicii din Rohan, conduși de Éomer. Merry și Pippin scapă în Pădurea Fangorn, unde sunt luați sub protecția lui Treebeard, cel mai bătrân dintre Ents. Aragorn, Gimli și Legolas îi urmăresc pe hobbiți până la Fangorn și aici se întâlnesc neașteptat cu Gandalf.

Gandalf explică că a ucis Balrog-ul și a fost și el ucis în luptă, dar a fost trimis înapoi în Pământul de Mijloc pentru a-și îndeplini misiunea. Este îmbrăcat în alb și este acum Gandalf cel Alb, deoarece a luat locul lui Saruman ca șef al magicienilor. Gandalf îi asigură că prietenii lor Merry și Pippin sunt în siguranță. Împreună, ei merg la Edoras, capitala Rohan-ului. Gandalf îl eliberează pe Théoden, regele Rohan-ului, de influența spionului lui Saruman, Gríma Wormtongue. Théoden strânge trupele pentru luptă și merge împreună cu oamenii săi la vechia fortăreață Helm's Deep, în timp ce Gandalf pleacă să caute ajutor de la Treebeard.

Între timp, Ents, treziți din liniștea lor de Merry și Pippin, atacă și distrug Isengard, fortăreața lui Saruman, și o inundă, capturând vrăjitorul în turnul Orthanc. Gandalf îl convinge pe Treebeard să trimită o armată de Huorns în ajutorul lui Théoden. El aduce o armată de Rohirrim la Helm's Deep, și îi învinge pe Orci, care fug în pădurea de Huorns, fără a mai fi văzuți vreodată. Gandalf, Théoden, Legolas și Gimli călătoresc la Isengard, și sunt surprinși să-i găsească pe Merry și Pippin relaxându-se în mijlocul ruinelor. Gandalf îi oferă lui Saruman o șansă să renunțe la rău. Când Saruman refuză să asculte, Gandalf îi ia rangul și majoritatea puterilor. După ce Saruman pleacă, Wormtongue aruncă un obiect rotund și tare pentru a încerca să-l omoare pe Gandalf. Pippin îl ridică; Gandalf îl ia rapid, dar Pippin îl fură în timpul nopții. Se dezvăluie că este un palantír, o piatră de vedere pe care Saruman o folosea pentru a vorbi cu Sauron, iar Sauron o folosea pentru a-l înrobi. Sauron îl vede pe Pippin, dar nu înțelege circumstanțele. Gandalf pornește imediat spre Minas Tirith, capitala Gondorului, luându-l cu el pe Pippin.


Cartea IV: Inelul se îndreaptă spre Est


Frodo și Sam, mergând spre Mordor, se luptă prin dealurile și stâncile sterpe ale Emyn Muil. Ei devin conștienți că sunt urmăriți; într-o noapte cu lună plină, ei îl capturează pe Gollum, care i-a urmat din Moria. Frodo îl face pe Gollum să jure că-l va servi, ca purtător de inel, și îi cere să-i ghideze spre Mordor. Gollum îi conduce peste Mlaștinile Morții. Sam aude cum Gollum dezbate cu alter ego-ul său, Sméagol, dacă să încalce promisiunea și să fure Inelul.

Ei descoperă că Poarta Neagră a Mordorului este prea bine păzită, astfel că în loc să treacă pe acolo, călătoresc spre sud, prin ținutul Ithilien, până la un pasaj secret pe care Gollum îl cunoaște. Pe drum, sunt capturați de rangeri conduși de Faramir, fratele lui Boromir, și aduși în refugiul secret Henneth Annûn. Faramir rezistă ispitei de a lua Inelul și, în ciuda ordinelor de a aresta străinii găsiți în Ithilien, îi eliberează.

Gollum – care este divizat între loialitatea față de Frodo și dorința pentru Inel – îi duce pe hobbiți la pasaj, dar îi aduce în bârlogul marilor păianjeni Shelob, în tunelurile Cirith Ungol. Frodo ridică darul primit în Lothlórien: Flașca lui Galadriel, care păstrează lumina stelei Eärendil. Lumina îl împinge pe păianjenul Shelob înapoi. Frodo taie printr-o pânză uriașă folosind sabia Sting. Shelob atacă din nou, iar Frodo cade sub veninul lui. Sam ridică sabia Sting și Flașca. El rănește grav și alungă monstrul. Crezând că Frodo este mort, Sam ia Inelul pentru a continua căutarea singur. Orcii îl găsesc pe Frodo; Sam îi aude și află că Frodo este încă în viață, dar a fost separat de el.