Rezumat Frăția Inelului de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor

Rezumat la cartea "Frăția Inelului" scrisă de J. R. R. Tolkien despre aventurile unui grup de prieteni care se unesc pentru a distruge un inel malefic și a salva lumea. Acești prieteni, numiți Frăția Inelului, sunt alcătuiți din hobbitul curajos Frodo Baggins, prietenul său credincios Sam Gamgee, magul Gandalf, elful Legolas, piticul Gimli, și oamenii Aragorn și Boromir. Prin diferite încercări și lupte cu personaje malefice, cum ar fi Balrogul, Nazgulii și vrajitorul trădător Saruman, Frăția își îndeplinește misiunea de a distruge inelul înainte ca acesta să fie folosit pentru a subjuga lumea întreagă.

Vezi și
Hobbitul de J. R. R. Tolkien
Cele două turnuri de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor
Întoarcerea regelui de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor


Frăția Inelului de J. R. R. Tolkien - Rezumat


"Frăția Inelului" este primul dintre cele trei volume ale romanului epic "Stăpânul Inelelor" de autorul englez J. R. R. Tolkien. Este urmat de "Cele două turnuri" și "Întoarcerea regelui". Acțiunea se desfășoară în universul fictiv al Pământului de Mijloc și a fost publicată inițial pe 29 iulie 1954 în Marea Britanie.




Volumul cuprinde o prefață, în care autorul discută despre scrierea "Stăpânului Inelelor", o introducere intitulată "Despre Hobbiți și alte chestiuni" și povestea principală în Cartea I și Cartea II.

Cuprinsul

Volumul conține un Prolog pentru cititorii care nu au citit romanul "Hobbitul", și informații de fundal pentru a stabili contextul romanului. Corpul volumului constă din Cartea I: Inelul pornește și Cartea a II-a: Inelul merge spre Sud.

Prolog

Prologul explică că lucrarea este "în mare parte preocupată de hobbiți", vorbind despre originile lor într-o migrație dinspre est, obiceiurile lor precum fumatul "de iarbă pentru pipă", și cum este organizată patria lor, Shire. El explică cum narațiunea urmează după romanul "Hobbitul", în care hobbitul Bilbo Baggins găsește Inelul Unic, care fusese în posesia lui Gollum.



Cartea I: Inelul pornește


Bilbo sărbătorește cea de-a 111-a aniversare a sa și părăsește în mod neașteptat Comitatul, lăsând Inelul lui Frodo Baggins, verișorul și moștenitorul său. Niciunul dintre hobbiți nu este conștient de originea Inelului, dar vrăjitorul Gandalf bănuiește că este un Inel al Puterii. Șaptesprezece ani mai târziu, în "Umbra Trecutului", Gandalf îi spune lui Frodo că a confirmat că Inelul este acela pierdut de Stăpânul Întunericului Sauron cu mult timp în urmă și îl sfătuiește să-l ducă departe de Comitat. Gandalf pleacă, promițând că se va întoarce de ziua lui Frodo și îl va însoți în călătoria sa, dar nu reușește să facă acest lucru.

Frodo pleacă la drum, oferind o poveste de acoperire că se mută la Crickhollow, și este însoțit de grădinarul său Sam Gamgee și de vărul său Pippin Took. Sunt urmăriți de misterioșii Războinici Negri, dar întâlnesc un grup de Elfi condus de Gildor Inglorion, ale căror cântece către Elbereth îi îndepărtează pe Războinici. Hobbiții petrec noaptea cu ei, apoi o iau pe o scurtătură a doua zi și ajung la ferma lui Farmer Maggot, care îi duce la Bacul din Bucklebury, unde își întâlnesc prietenul Merry Brandybuck. Când ajung la casa de la Crickhollow, Merry și Pippin dezvăluie că știu despre Inel și insistă să călătorească cu Frodo și Sam.

Decid să încerce să scape de Războinici trecând prin Vechia Pădure. Merry și Pippin sunt prinși de Bătrânul Willow, un arbore vechi care controlează mare parte din pădure, dar sunt salvați de Tom Bombadil. Părăsind refugiul casei lui Tom, se pierd în ceață și sunt prinși pe dealurile din apropiere, dar Frodo, trezindu-se din vraja mormântului, îl cheamă pe Tom Bombadil, care îi eliberează și îi echipează cu săbii antice din comoara mormântului.

Hobbiții ajung în satul Bree, unde întâlnesc un Războinic numit Strider. Proprietarul de la han îi dă lui Frodo o scrisoare de la Gandalf scrisă cu trei luni înainte, care îl identifică pe Strider ca fiind un prieten. Știind că războinicii vor încerca să captureze grupul, Strider îi ghidează pe hobbiți prin pustietate spre sanctuarul elfic Rivendell. Pe drum, grupul se oprește la dealul Weathertop. În timp ce se aflau la Weathertop, sunt din nou atacați de cinci din cei nouă Războinici Negri. În timpul luptei, liderul lor îl rănește pe Frodo cu o lamă blestemată. După ce îi înving, Strider îl tratează pe Frodo cu ierburi de athelas, iar elful Glorfindel care căuta grupul, li se alătură. Glorfindel călărește cu Frodo, care este acum foarte bolnav, spre Rivendell. Războinicii Negri aproape că îl capturează pe Frodo la Vadul Bruinen, dar încercând să treacă vadul, apele învolburate ridicate de Elrond se ridică și îi copleșesc.


Cartea a II-a: Inelul merge spre Sud


Frodo se recuperează în Rivendell sub îngrijirea lui Elrond. Gandalf îl informează pe Frodo că Călăreții Negri sunt Nazgûl, Oameni din timpuri străvechi înrobiți de Inelele Puterii mai mici pentru a sluji lui Sauron. Consiliul lui Elrond discută istoria lui Sauron și a Inelului. Strider este dezvăluit a fi Aragorn, moștenitorul lui Isildur. Isildur i-a tăiat Inelul Unic de pe mâna lui Sauron în bătălia care a pus capăt celui de-al doilea Ev, dar a refuzat să-l distrugă, afirmând că îl va ține pentru el. Inelul fusese pierdut când Isildur a fost ucis, ajungând în posesia lui Bilbo după întâlnirea lui cu Gollum, descrisă în cartea "Hobbitul". Gandalf raportează că marele vrăjitor, Saruman, i-a trădat și acum vrea să devină el însuși o putere. Gandalf a fost capturat de acesta, dar a reușit să scape, explicând de ce nu a reușit să se întoarcă să-l întâlnească pe Frodo așa cum promisese.

Consiliul decide că Inelul trebuie distrus, dar acest lucru poate fi făcut doar prin trimiterea sa la focul Muntelui Doom din Mordor, unde a fost forjat. Frodo își asumă această sarcină. Elrond, cu sfatul lui Gandalf, alege însoțitori pentru el. Frăția Inelului constă în nouă perechi de picioare care pornesc în călătoria pentru a distruge Inelul Unic, în opoziție cu cei nouă Călăreți Negri: Frodo Baggins, Sam Gamgee, Merry Brandybuck și Pippin Took; Gandalf; Elf Legolas; Piticul Gimli; și oamenii Aragorn și Boromir, fiul stăpânului din Gondor. Frăția reprezintă astfel Popoarele Libere ale Vestului - Elfi, Pitici, Oameni și Hobbiți, ajutați de un Vrăjitor.

După o încercare eșuată de a traversa Munții Cețoși prin Pasul Redhorn, grupul se îndreaptă spre drumul periculos din Minele Moriei. Află că Balin, unul dintre piticii care l-au însoțit pe Bilbo în cartea "Hobbitul", și colonia sa de pitici au fost uciși de orcii din mină. După ce supraviețuiesc unui atac, sunt urmăriți de orci și de un Balrog, un demon de foc din timpuri vechi. Gandalf se confruntă cu Balrogul, iar amândoi cad în abisul Moriei. Ceilalți reușesc să scape și găsesc adăpost în pădurea elfică intemporală Lothlórien, unde sunt sfătuiți de doamna Galadriel. Înainte de a pleca, Galadriel le testează loialitatea și le oferă daruri magice individuale pentru a-i ajuta în călătoria lor. Ea îi lasă pe Frodo și Sam să se uite în fântâna ei, Oglinzile Galadriel, pentru a vedea viziuni ale trecutului, prezentului și poate și ale viitorului, și refuză să ia Inelul pe care Frodo i-l oferă, știind că acesta ar stăpâni asupra ei.

Soțul lui Galadriel, Celeborn, le dă bărci, mantii elfice și Lembas (pâine de călătorie), iar ei călătoresc pe râul Anduin către dealul Amon Hen. Acolo, Boromir încearcă să ia Inelul de la Frodo, dar își regretă imediat decizia după ce Frodo pune Inelul și dispare. Frodo alege să meargă singur la Mordor, dar Sam, ghicind ce intenționează, îl interceptează când încearcă să ia o barcă peste râu și merge cu el.