Rezumat Hobbitul de J. R. R. Tolkien

Rezumat la cartea "Hobbitul" scrisă de J. R. R. Tolkien despre aventurile unui hobbit numit Bilbo Baggins care este convins de un grup de pitici să îi însoțească în căutarea comorii protejate de dragonul Smaug. În timpul călătoriei lor, întâlnesc o mulțime de pericole, inclusiv orci, urși vorbitori și păianjeni gigantici, dar și aliați neașteptați, cum ar fi vânătorul de urși Beorn și așa-numiții "vulturii cei mari". În cele din urmă, Bilbo și compania ajung la Muntele Singuratic, unde se confruntă cu dragonul Smaug și cu alte triburi care doresc partea lor de comoară.



Vezi și
Frăția Inelului de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor
Cele două turnuri de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor
Întoarcerea regelui de J. R. R. Tolkien din seria Stăpânul Inelelor

Hobbitul de J. R. R. Tolkien - Rezumat lung


Gandalf îl păcălește pe Bilbo Baggins să găzduiască o petrecere pentru Thorin Oakenshield și banda sa de doisprezece pitici (Dwalin, Balin, Kili, Fili, Dori, Nori, Ori, Oin, Gloin, Bifur, Bofur și Bombur), care cântă despre recucerirea casei lor ancestrale, Muntele Singuratic, și a imensei sale comori, de la dragonul Smaug. Când muzica se termină, Gandalf dezvăluie harta lui Thrór, care arată o ușă secretă în munte și propune ca Bilbo, uimit, să servească ca "hoț". Piticii îi ridiculizează ideea, dar Bilbo, indignat, se alătură expediției în ciuda voinței sale.




Grupul călătorește în sălbăticie. Gandalf îi salvează de troli și îi conduce la Rivendell, unde Elrond dezvăluie mai multe secrete din hartă. Când încearcă să treacă Munții Cețoși, sunt prinși de goblini și conduși adânc sub pământ. Deși Gandalf îi salvează, Bilbo este separat de ceilalți în timp ce fug de goblini. Pierdut în tunelurile goblinilor, dă peste un inel misterios și apoi întâlnește pe Gollum, care îl face să intre într-un joc, în care fiecare pune o ghicitoare până când unul dintre ei nu o poate rezolva. Dacă Bilbo câștigă, Gollum îi va arăta calea de ieșire din tuneluri, dar dacă nu reușește, își va pierde viața. Cu ajutorul inelului, care îi conferă invizibilitate, Bilbo scapă și se reunește cu piticii, îmbunătățindu-și reputația printre ei. Goblinii și Wargs îi urmăresc, dar compania este salvată de vulturii. Se odihnesc în casa lui Beorn.

Călătorii pătrund în întunecata pădure Mirkwood fără Gandalf, care are alte responsabilități. În Mirkwood, Bilbo salvează mai întâi piticii de păianjenii uriași, apoi de la temnițele Elfilor din pădure. Apropiindu-se de Muntele Singuratic, călătorii sunt primiți cu brațele deschise de locuitorii umani ai orașului Lac, care speră ca piticii să îndeplinească profeția despre dispariția lui Smaug. Expediția ajunge la munte și găsește ușa secretă. Piticii îl trimit pe Bilbo, care nu vrea, înăuntru să cerceteze vizuina dragonului. Bilbo fură o cupă mare și, în timp ce vorbește cu Smaug, observă o breșă în armura dragonului bătrân. Dragonul furios, deducând că orașul Lac i-a ajutat pe intruși, zboară să distrugă orașul. Un sticlete aude raportul lui Bilbo despre vulnerabilitatea lui Smaug și-l informează pe Bard, un locuitor al orașului Lac. Smaug provoacă haos în oraș, până când Bard trage o săgeată în locul vulnerabil al lui Smaug, ucigând dragonul.

Când piticii preiau controlul asupra muntelui, Bilbo găsește Arkenstone, cel mai prețios obiect de familie al lui Thorin, și îl ascunde. Elfii și locuitorii din Lacetown cer compensații pentru distrugerea orașului și pentru îndeplinirea unor pretenții vechi asupra comorii. Când Thorin refuză să le dea ce au cerut, ei asediază muntele. Totuși, Thorin reușește să trimită un mesaj rudelor sale din Iron Hills și își întărește poziția. Bilbo scapă și le dă Arkenstone asediatorilor, sperând să evite un război. Când aceștia oferă bijuteria lui Thorin în schimbul comorii, Bilbo dezvăluie cum a obținut-o. Thorin, furios pe ceea ce consideră trădare, îl exilează pe Bilbo, iar bătălia pare inevitabilă când Dáin Ironfoot, verișorul de-al doilea al lui Thorin, sosește cu o armată de pitici războinici.

Gandalf reapare și îi avertizează pe toți despre apropierea unei armate de goblini și Wargs. Piticii, oamenii și elfii se unesc, dar numai cu sosirea oportună a vulturilor și a lui Beorn reușesc să câștige Bătălia celor Cinci Armate. Thorin este rănit fatal și se reconciliază cu Bilbo înainte de a muri.

Bilbo acceptă doar o mică parte din partea sa de comoară, neavând nevoie sau dorință de mai mult, dar se întoarce acasă ca un hobbit foarte bogat aproximativ un an și o lună după ce a plecat. Ani mai târziu, el scrie povestea aventurilor sale.