Rezumat Eu sunt Malala de Malala Yousafzai

Rezumat la cartea "Eu sunt Malala" scrisă de Malala Yousafzai despre lupta ei pentru dreptul la educație și împotriva regimului taliban din Swat, Pakistan. Cartea oferă o perspectivă unică asupra vieții unei fete dintr-o regiune în care educația pentru fete era rară și restricțiile culturale erau stricte. În ciuda amenințărilor cu moartea, Malala a luptat pentru drepturile ei și ale altor fete din regiunea ei și a continuat să militeze pentru educație și pace după ce a supraviețuit unui atac al talibanilor în 2012.


Eu sunt Malala de Malala Yousafzai - Rezumat lung


Malala descrie vizita familiei sale în Shangla, o zonă săracă și izolată, unde viața femeilor este dificilă și extrem de restricționată. Apoi își prezintă prietenele - cea mai bună prietenă și colega de școală Moniba, rivala ei academică Malka-e-Noor și vecina Safina. Ea povestește lecții valoroase despre furt, consecințele negative ale răzbunării și importanța de a fi un perdant grațios. Malala crede în a face bine în lume, iar familia ei dă un exemplu puternic prin împărțirea oricărui lucru de care dispune. Tatăl ei, un lider comunitar și activist, o încurajează pe Malala să vorbească despre importanța educației.




Ca urmare a atacurilor din 11 septembrie și a războiului Americii împotriva terorismului, mullahii și liderii religioși devin din ce în ce mai puternici în Swat. Într-o zi, tatăl lui Malala se confruntă cu un mullah local cu privire la fetele care frecventează școala lui și la interpretările fiecărui bărbat ale Coranului. Malala oferă contextul prin detaliile tensionărilor religioase din India și Pakistan și printre musulmani. După cutremurul devastator din Pakistan din octombrie 2005, militanții islamici câștigă popularitate, deoarece oferă ajutor rapid și practic pe care guvernul nu îl face.

Talibanii apar în Swat sub conducerea lui Maulana Fazlullah, numit Radio Mullah pentru emisiunile sale de radio influente care promovează sharia (legea islamică strictă) și desemnează ceea ce este haram, sau interzis. Femeilor li se spune să stea acasă în purdah (izolare) și li se permite să iasă doar dacă sunt însoțite deo rudă masculină și poartă un burqa. Talibanii patrulează pe străzi, biciuind și omorând trecătorii și distrugând orice consideră că este anti-islamic. Malala povestește despre o confruntare violentă între armată și militanți la Moscheea Roșie din Islamabad. Întoarcerea primei femei prim-ministru a Pakistanului, Benazir Bhutto, oferă speranță până când este ucisă două luni mai târziu. Terorismul crește în Swat, cu pedepsele dure ale talibanilor și o campanie de bombardament care distruge sute de școli.

În ciuda ordinului dat de Fazlullah ca fetele să rămână acasă, Malala continuă să meargă la școală. Malala și tatăl ei participă la interviuri în care vorbesc despre situația opresivă și violentă din Swat. Folosind pseudonimul Gul Makai, Malala scrie pentru un site BBC Urdu despre experiența sa de a trăi sub stăpânirea talibanilor, iar un documentar al New York Times o urmărește în ziua în care școala ei este închisă, eveniment care atrage atenția internațională asupra lui Malala și a situației din Swat. Fazlullah decide că fetele sub vârsta de unsprezece ani se pot întoarce la școală, iar Malala își continuă studiile chiar dacă a depășit limita de vârstă.

Familia lui Malala trăiește în frică în timp ce armata și talibanii continuă să lupte, iar situația din Swat se înrăutățește. În cele din urmă, locuitorilor din Mingora li se spune să evacueze. Membrii familiei lui Malala devin persoane strămutate intern, împreună cu milioane de alți paștuni. După ce armata respinge talibanii, familia lui Malala se întoarce la Mingora. În ciuda distrugerii din zonă, familia lui Malala se simte recunoscătoare că casa și școala Khushal rămân intacte. Dar suferința continuă. Musonii extremi cauzează mai multă devastare în Pakistan, iar talibanii care reînvie oferă din nou mai mult ajutor decât guvernul.


Malala explică faptul că tensiunile dintre Pakistan și America se intensifică după ce forțele americane fac un raid în secret în Pakistan pentru a-l ucide pe Osama bin Laden. Între timp, Malala este onorată național și internațional pentru activitatea sa. Vorbind despre o călătorie la Karachi, Malala explică istoria tumultuoasă și violentă a țării sale și lupta dintre paștuni și mohajiri (oamenii care au emigrat în Pakistan și urmașii lor) precum și între sunniți și șiiții islamului. Dorind să abordeze multele probleme ale țării sale și necesitatea de a educa populația în mare parte analfabetă, Malala decide să devină politician. Deoarece Malala este atât de deschisă, talibanii o consideră o amenințare de occidentalizare a islamului. Tatăl lui Malala, Ziauddin, este acuzat că a ofensat pe Dumnezeu, lăsându-și elevele să meargă într-o excursie școlară. El este, de asemenea, chestionat de serviciul de informații din Pakistan. Ziauddin știe că el și Malala sunt în pericol, dar decid să rămână în Swat.

În octombrie 2012, talibanii opresc autobuzul școlar al lui Malala și o împușcă pe ea și pe două colege de școală. Malala luptă pentru viața ei. Ea are nevoie de numeroase intervenții chirurgicale și de multă reabilitare pentru a se recupera. Spitalele armatei din Pakistan nu pot oferi îngrijirile necesare pentru supraviețuirea ei, așa că Malala este transportată cu avionul la un spital din Birmingham, Anglia. Familia sa se alătură ei acolo după o întârziere birocratică. Malala primește o avalanșă de sprijin din partea comunității internaționale indignate, dar reacțiile în Pakistan sunt împărțite între mândrie și crearea de teorii negative ale conspirației. Guvernul pakistanez îi pregătește familiei lui Malala o nouă viață în Anglia. Familiei îi este dor de viața lor din Pakistan, iar Malala speră să se întoarcă într-o zi. Între timp, Malala își reia cu bucurie școala și se simte mai hotărâtă ca niciodată să-și continue activitatea de ajutorare a oamenilor.