Rezumat Lolita de Vladimir Nabokov

Rezumat la cartea Lolita, un roman al scriitorului ruso-american Vladimir Nabokov, care a fost publicat în 1955 la Paris. Editurile americane au refuzat să publice romanul din cauza intrigii sale scandaloase, dar cartea a fost considerată un clasic aproape instantaneu. În 1967, romanul a fost în sfârșit publicat în America și, de atunci, Lolita a apărut pe mai multe liste cu cele mai mari romane în limba engleză și romane americane din toate timpurile. Romanul îmbină genurile, oferind cititorilor elemente de romantism, erotism și mister și oferă un narator nesigur la persoana întâi numit Humbert Humbert.

Lolita de Vladimir Nabokov - Rezumat


Lolita este prefațată de fictivul John Ray Jr., care este editor de cărți despre psihologie. El afirmă că manuscrisul Lolitei este o mărturisire aproape complet needitată, scrisă de pseudonimul Humbert Humbert, care a murit în închisoare în așteptarea procesului. Titulara Lolita a murit în timpul nașterii. După prefață, Humbert narează restul lucrării cu o voce distinctă, care utilizează proză floridă, joc abundent de cuvinte, aluzii ample și diferite fraze străine.





Autorul deschide romanul oferind detalii despre copilăria lui în Franța: S-a născut în 1910 și, în copilărie, se îndrăgostește de o fată pe nume Annabel Leigh în timp ce locuia pe Riviera Franceză. Ea moare înainte ca ei să-și desăvârșească aventura, iar Humbert își petrece restul vieții atras de ceea ce el numește „nimfete”, fete cu vârsta cuprinsă între 9 și paisprezece ani, care nu sunt neapărat cele mai atractive fete, dar care au capacitatea de a ademeni sexual bărbați ca el. Humbert își justifică atracțiile notând exemple istorice și literare de bărbați care au iubit tinere. Ca adult, locuiește la Paris, încercând să-și evite propria perversiune prin alte relații, inclusiv o scurtă căsătorie cu o femeie pe nume Valeria, care îl părăsește chiar înainte de a se muta în Statele Unite în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acolo, își ia un loc de muncă unde scrie manuale și se stabilește într-un mic oraș universitar numit Ramsdale. El este chiriașul văduvei Charlotte Haze, a cărei fiică, Dolores, este o nimfetă care seamănă izbitor cu Annabel. Humbert devine obsedat de copilă, poreclind-o Lolita. Deși lui Humbert nu-i place Charlotte, el se căsătorește cu ea pentru a rămâne aproape de Lolita, despre care crede că a flirtat cu el și pe care plănuiește să o molesteze în timp ce ea doarme. În timp ce Lolita se află în tabăra de vară, Charlotte găsește un jurnal în care Humbert a scris despre dorința lui pentru Lolita și despre sentimentele sale adevărate despre Charlotte. Ea fuge pe drum și este ucisă de o mașină.

Humbert o ia pe Lolita din tabără. El îi spune că Charlotte este bolnavă și o duce pe Lolita la un hotel numit Vânătorii Vrăjiți, unde încearcă să o drogheze. În timp ce se plimbă prin hotel, el întâlnește un bărbat care pare să înțeleagă intențiile lui Humbert. Înapoi în cameră, Lolita este trează, dar Humbert se simte prea vinovat pentru a profita de ea. A doua zi dimineață, ea îi spune lui Humbert că nu este virgină și fac sex. Humbert îi spune mai târziu că Charlotte este moartă și, într-un oraș numit Lepingville, ea intră de bunăvoie în camera lui ca să se culce cu el.


În a doua parte a cărții, Humbert se preface a fi tatăl Lolitei, în timp ce călătoresc prin Statele Unite, vizitând atracții de pe marginea drumului și sute de hoteluri și moteluri. El încearcă să o mențină interesată de el și de viața lor împreună, dar ea se plictisește. Când Humbert rămâne fără bani, își ia un loc de muncă ca profesor într-un oraș din est numit Beardsley. Acolo, Lolita se adaptează la viața cu fetele de la școala ei, în timp ce Humbert continuă să facă sex cu ea; Lolita începe să ceară plată pentru "fapte". Humbert crește controlant pe măsură ce Lolita se desparte de el. El o lasă fără tragere de inimă să participe în piesa de teatru Vânătorii Vrăjiți de la școală, o piesă scrisă de Clare Quilty, despre care Humbert o crede femeie.

După o ceartă într-o noapte, Lolita cere să părăsească Beardsley și să se întoarcă la călătorii, dar cu condiția să aleagă ea traseul și camerele de hotel. El este de acord și încep o altă călătorie spre vest. În călătorie, Humbert observă un bărbat care îi urmărește și o vede pe Lolita flirtând cu un străin pe care îl numește Gustave Trapp. După ce se îmbolnăvește și trebuie să rămână într-un spital, ea fuge cu străinul, dar Humbert presupune că a fost răpită. Humbert încearcă să le refacă pașii, căutând indicii cu privire la identitatea bărbatului. Află că bărbatul îi urmărea de ceva vreme și urmărește o serie de jocuri de cuvinte și nume literare pe care omul le folosea la diferite hoteluri. Mai rău, află că Lolita l-a trădat când vede nume care fac referire la Gustave Trapp și la regretatul tată al lui Lolita.


Humbert se întoarce în est și se atașează de o femeie pe nume Rita în timp ce jură răzbunare pe "răpitorul" Lolitei. În cele din urmă, primește o scrisoare de la Lolita în care spune că este căsătorită și însărcinată și are nevoie de bani. Humbert o găsește pe ea și pe soțul ei într-un oraș la nord de New York și află că soțul ei nu este bărbatul cu care a fugit. Acel bărbat era Clare Quilty, dragostea vieții ei și bărbatul care l-a văzut pe Humbert la Vânătorii Vrăjițiți și pe care Humbert îl numea Gustave Trapp. Quilty o dusese pe Lolita la ferma lui, dar a dat-o afară când ea a refuzat să apară într-un film pornografic. Humbert își dă seama că Lolita nu l-a iubit niciodată și îi dă 4000 de dolari chiar dacă ea nu vrea să fugă cu el. El îl găsește pe Quilty în conacul lui, iar acesta îl acuză pe Humbert că este cel care a adus-o pe calea greșită pe Lolita. Humbert îl ucide.

În închisoare, Humbert scrie că este sigur că și-a ales un pseudonim bun și jură că o va imortaliza pe Lolita prin arta sa.