Rezumat la cartea Ponei de R. J. Palacio

Rezumat la cartea "Ponei" de R. J. Palacio, în care este vorba despre viața tulburătoare a lui Silas Bird, un tânăr care supraviețuiește miraculos unui fulger în copilărie. După ce își pierde tatăl în mâinile răpitorilor, Silas descoperă că are abilități speciale, interacționând cu un prieten invizibil și un cal ciudat. Călătoria sa plină de aventuri îl aduce în mijlocul Războiului Civil American și a unei lupte împotriva falsificării de bani. Odată cu dezvăluirea identității prietenului său invizibil și cu moștenirea sa, Silas devine un filantrop, construind un orfelinat și luptând pentru dreptate. Emoționant și plin de întorsături de situație, cartea "Ponei" explorează curajul și compasiunea în fața adversității.

Citește și
Rezumat Pasărea albă de R. J. Palacio
Rezumat Minunea de R. J. Palacio
Rezumat Cartea lui Julian de R. J. Palacio
Rezumat Cartea despre Pluto de R. J. Palacio



Rezumat la cartea Ponei de R.J. Palacio


Pe 27 aprilie 1858, un băiat în vârstă de zece ani caută nesăbuit adăpost de o furtună bruscă ascunzându-se sub un stejar. La câteva secunde mai târziu, copacul este lovit de un fulger care îi arde literalmente hainele de pe corp și îi lasă o amprentă permanentă a copacului pe spate. Consecințele acelei serii improbabile de evenimente îl determină pe tatăl băiatului să experimenteze în științele fotografice și să inventeze un nou mijloc de dezvoltare a imaginilor, diferit de dagherotipul popular de atunci, utilizând un proces de colodiu pentru a produce ceea ce omul a numit irontype (Această ficționalizare a unui moment revoluționar în istoria fotografiei reproduce un proces care a produs efectiv ceea ce s-a numit tintype - în română "ferotipie"). Băiatul care a suferit prin acea experiență îngrozitoare este naratorul poveștii, Silas Bird, iar omul care a inventat noul sistem de procesare a fotografiilor este tatăl său.

Tehnica fotografică a tatălui său se dovedește uimitor de populară și în curând acesta devine celebru. De fapt, tatăl lui Silas devine puțin cam prea faimos. Într-o noapte, cel mai apropiat prieten al lui Silas, Mittenwool, îl trezește în mod urgent în mijlocul nopții cu vești că niște călăreți misterioși se îndreaptă spre ei. Este important să observăm un aspect singular al lui Mittenwool: este un băiat mort pe care doar Silas îl poate vedea. Trei bărbați destul de înspăimântători călare apar destul de repede, având cu ei un al patrulea cal fără călăreț: un cal negru mare cu o față albă ca osul. Străinii adâncesc misterul situației inițiind o întâlnire tensionată cu tatăl lui Silas, întrebându-l dacă el este un om numit Mac Boat, înainte de a anunța că au venit cu o ofertă de la șeful lor, Roscoe Ollerenshaw. Roscoe este ca o încrucișare între un haiduc din Vestul Sălbatic și un don al mafiei: el face oferte care nu pot fi refuzate. Tatăl lui Silas le spune că nu a auzit niciodată de cineva numit Mac Boat, că numele lui este Martin Bird și că, de fapt, refuză orice ofertă pe care Roscoe o face prin intermediarii săi.

Nu trece mult timp și Silas își pierde tatăl în mâinile răpitorilor și se alege cu un ponei cu fața acoperită de cretă care pare a fi mai mult decât un simplu animal. Cu doar prietenul său invizibil și un cal cu aspect ciudat care se comportă și mai ciudat ca tovarășii săi, Silas pleacă să găsească pe cineva care să-l ajute să-și găsească tatăl dispărut. Împreună, cei trei tovarăși dau peste un bărbat în formă de butoi, cu barbă albă și înarmat cu o pistol de argint numit Enoch Farmer. Se pare că Enoch este exact lucrul de care are nevoie Silas cel mai mult în lume: un șerif federal angajat al guvernului Statelor Unite ale Americii, aflat în prezent pe urmele celei mai notorii rețele de falsificatori din regiune. Și Mac Boat se întâmplă să fie poate cel mai talentat falsificator din lume. Și uite așa, Silas se implică în urmărirea lui Farmer a unui haiduc notoriu și a găștii sale care l-au răpit pe Martin Bird pentru a-și pune geniul fotografic la treabă în arta fină a falsificării de bani.

În cele din urmă, în misiunea lor li se alătură Șeriful Chalfont și Adjunctul Beautyman. Devine, de asemenea, evident că Mittenwool nu este o figură unică în experiența lui Silas. Băiatul mort este real, odată existând sub formă corporală pentru ca toți să-l vadă, dar acum este doar o fantomă - deși urăște acest termen - a cărui formă ne-corporală poate fi văzută de cei vii doar în condiții foarte speciale sau de către oameni foarte speciali precum Silas, ale cărui abilități speciale de a vedea și interacționa cu cei morți nu se limitează doar la Mittenwool. Nici pe departe.

Echipa de prindere a bandiților reușește în cele din urmă să dea de urma lui Roscoe Ollerenshaw și găști lui. Lucrurile nu merg prea bine. Roscoe este capturat, Poneiul îl calcă în picioare pe unul dintre complicii săi până la moarte, iar Silas își pierde tatăl încă o dată, dar de această dată pentru totdeauna. Roscoe este bine legat și așezat pe un cal pentru o călătorie lungă către un tribunal și o întâlnire cu justiția. Cu toate acestea, datorită faptului că este în general o persoană foarte rea, Adjunctul Beautyman aranjează ca călătoria lui să aibă loc cu spatele, stând pe cal, astfel încât privirea să îi fie îndreptată către partea din spate și orice s-ar întâmpla acolo sub coadă. Dar nu coada îi atrage atenția lui Roscoe. În schimb, ca o răzbunare pentru această insultă, privirea sa este îndreptată cu un ochi feroce și neobișnuit de tulburător direct și constant către Silas, care îl urmează în spatele lui.

Lipsa totală de umanitate în acei ochi devine în cele din urmă prea mult pentru băiat, care în mod brusc nu se mai poate controla și izbucnește în lacrimi. Și foarte curând după această explozie de emoție necontrolată, Silas află un secret despre companionul său invizibil pe care Mittenwool nu a avut niciodată motive să-l dezvăluie până atunci. Folosind doar repetarea cuvântului "Asasin!" care poate fi auzit doar de Silas și Roscoe Ollerenshaw - și doar Silas poate vedea de fapt sursa vocii - Mittenwool transformă haiducul inuman și arogant într-o masă tremurătoare de carne înspăimântată. Mittenwool arată în cele din urmă puțină milă față de Roscoe spunându-i că dacă vreodată se apropie din nou de Silas, va avea de-a face cu spiritul renăscut al fiecărei persoane pe care a ucis-o vreodată.

Următorii șase ani din viața lui Silas sunt petrecuți sub protecția șerifului Chalfont și a familiei sale. Dar amintește-ți că acei șase ani includ perioada de patru ani între 1860 și 1864. Și în acei patru ani, America a experimentat moartea într-un număr fără precedent. Războiul Civil produce o serie aparent interminabilă de ocazii pentru Silas de a intra în contact cu oameni care doresc cu disperare o legătură între viața de apoi și lumea celor vii. În cele din urmă, el uită de Mittenwool pe măsură ce ajunge în cele din urmă la vârsta la care prietenul său fantomatic a murit, dar nu înainte de a afla numele lui real: John Hills.

Ediția din 27 aprilie 1872 a Boneville Courier conține un scurt anunț care anunță că un tânăr care recent a primit o moștenire mare din averea bunicii sale decedate, întâmplător se dovedește a fi aceeași persoană care, ca băiat, a supraviețuit miraculos unui fulger. El plănuiește să folosească veniturile din moștenire pentru a construi un orfelinat pe terenurile averii, care va fi cunoscut în viitor sub numele de Școala John Hills pentru Copiii Orfani. Emblema școlii va fi foarte neobișnuită: un fulger gravat pe fața albă a unui ponei.