Rezumat scurt Punguţa cu doi bani - Ion Creangă

Rezumat scurt la povestea basm pentru copii "Punguţa cu doi bani" scrisă de scriitorul român Ion Creangă. Rezumat scurt de o pagină de fișier word la povestirea "Punguţa cu doi bani" în care este vorba despre un moș care își bate cocoșul ca să facă ouă. Cocoșul pleacă de acasă și pe drum găsește o punguță cu doi bani.





Vezi si
Rezumat la Amintiri din copilărie
Rezumat la Capra cu trei iezi
Rezumat la Cinci pâini
Rezumat la Dănilă Prepeleac
Rezumat la Fata babei și fata moșnegului
Rezumat la Povestea lui Harap Alb
Rezumat la Povestea porcului
Rezumat la Prostia omenească
Rezumat la Pupăza din tei







Rezumat Punguţa cu doi bani de Ion Creangă
Era odată un moș care avea un cocoș și o babă care avea o găină care se oua de câte două ori pe zi, dar nu-i dădea niciun ou moșului. Moșul îi cere babei un ou ca să mănânce și el, dar baba zgărcită nu vrea să-i dea și îi zice să bată cocoșul ca să facă ouă. Moșul pofticios din fire, prinde cocoșul și începe să-l bată, însă când acesta scapă din mâna lui, fuge de acasă și umblă rătăcit pe drumuri.

Pe drum, cocoșul găsește o punguță cu doi bani pe care imediat o ia în cioc și pleacă s-o ducă moșneagului. În cale, îi iese o trăsură cu un boier, care îl pune pe vizitiu să ia punguța cocoșului. Supărat cocoșul, se ia după trăsură, însă boierul îl pune pe vizitiu să prindă cocoșul și să-l arunce într-o fântână.

Cocoșul înghite toată apa din fântână și se ia iar după boier. Ajuns acasă, boierul pune o babă să-l prindă și să-l arunce în cuptor. Când vede cocoșul focul, varsă toată apa ce o înghițise din fântână și răcorește cuptorul.

Când vede boierul una ca asta, îl aruncă în cireada cu vite ca să fie călcat în picioare sau luat în coarne de vreo vacă. Cocoșul înghite toate vitele și începe iar să cânte. Boierul se hotărăște să-l arunce în grămada cu bani și să înghită până îi va sta un ban în gât și va muri. Cocoșul înghite lacom toți banii și începe iar să cânte.

Deranjat la culme de cocoș, boierul ia hotărârea șă-i dea punguța cu doi bani ca să scape odată de el. Cocoșul ia punguța în cioc, dar începe să cânte și toate păsările boierului se iau după el. Plecă spre casa moșului, care îl auzi cântând și ieși să vadă despre ce este vorba. Acesta se bucură când văzu atâtea păsări, însă cocoșul scutură puternic din aripi și scoase din el tot bănetul înghițit de la boier și toate vitele, până se umplu toată curtea.

Când văzu baba ce aduse cocoșul, își bătu găina și o trimise să aducă și ea bogății. Găina găsi o mărgea și o înghiți, apoi veni și se puse pe cuibar, unde făcu doar o mărgea. Când văzu baba, bătu iar găina până o omorâ. Baba rămase săracă, iar moșul era acum foarte bogat. De milă, o puse pe babă găinăreasă, ca să aibe și ea ce mânca.