Rezumat Povestea lui Stan Patitul de Ion Creangă

Rezumat la povestea basm pentru copii "Povestea lui Stan Patitul" scrisă de scriitorul român Ion Creangă. Rezumat scurt de o pagină de fișier word la povestirea "Povestea lui Stan Patitul" în care este vorba despre un flăcău pe nume Stan care era orfan dar muncise din greu și își făcuse și el un pic de situație materială. Muncea foarte mult și de aceea era singur fără nevastă.





Vezi si
Rezumat la Amintiri din copilărie
Rezumat la Capra cu trei iezi
Rezumat la Cinci pâini
Rezumat la Dănilă Prepeleac
Rezumat la Fata babei și fata moșnegului
Rezumat la Povestea lui Harap Alb
Rezumat la Povestea porcului
Rezumat la Prostia omenească
Rezumat la Punguţa cu doi bani
Rezumat la Pupăza din tei







Rezumat Povestea lui Stan Patitul de Ion Creangă
Stan a fost un baiat orfan, care a trait printer straini, fara ajutorul vreunei rude. Dupa puterile sale, a muncit pe unde a putut, iar astfel si-a construit o casa cu cateva animale. Stan a refuzat propunerile de insuratoare din partea oamenilor din sat.
Intr-o zi s-a gandit sa mearga in padure asa ca s-a trezit cu noaptea-n cap si a facut mamaliga imbranzita si a pus-o in traista.  Dupa aceea, a plecat pentru a se intoarce cu un car de lemne. A taiat lemnele, le-a incarcat si a mancat. I-a ramas un cocolos de mamaliga si l-a lasat pe o buturuga, gandindu-se ca vreun animal o sa il manance si o sa zica bogdaproste, apoi a plecat.
In acea zi, Scaraoschi a poruncit slugilor sale sa iasa la suprafata ca sa faca lucruri rele. Unul dintre draci a pornit spre padure. A gasit cocolosul de mamaliga si l-a mancat, fara sa zica ceva. Dupa aceea, s-a intors la stapanul sau si i-a spus ce a facut, iar acesta l-a pedepsit: l-a trimis sa il slujeasca pe Stan trei ani.
El s-a dus la Stan acasa si s-a dat drept un copil pe nume Chirita. Stan l-a primit la el in slujba pentru trei ani. Chirita era foarte muncitor, iar cu ajutorul lui s-a imbogatit si si-a gasit si nevasta cu doar o coasta de drac.
Dupa ceva timp, nevasta lui a si nascut. Stan a fost indrumat de Chirita sa o testeze.  Ea pleaca la o nunta de-a fratelui sau cu copilul. Stan nu a plecat in acelasi timp cu ei, ci s-a dus la o baba si s-a dat drept un drumet. El a platit-o ca sa o aduca pe nevasta lui Stan. Pe seara, ea vine cu copilul in brate, Stan le da de baut si pleaca acasa cu copilul.





Ele se trezesc din betie si observa ca lipseste copilul. Baba spune sa dea foc la casa cu motanul ei inauntru, si astfel vor spune ca a ars copilul. Nevasta lui Stan ii spune femeii ca va sta la ei acasa, va fi ca o mama pentru ei. Pe drumul de intoarcere, ii spune babei sa se ascunda in sac, ca sa ii zica sotului ei ca acolo sunt niste buci de la mama ei pentru facut saci.
Cand a ajuns acasa, nevasta l-a chemat pe Chirita si au dus sacul dupa soba. Cand s-a intors Ipate, nevasta sa i-a povestit tot ce s-a intamplat cu copilul, iar el a inteles. Dintr-o data, a intrat in casa Chirita cu un ciocan, o dalta si o pereche de clesti in mana. Cu ajutorul lui Stan, i-a scos coasta de drac femeii.
Chirita i-a zis lui Stan ca in ziua aceea s-au implinit cei trei ani si ca pleaca. L-a anuntat ca l-a slujit un drac in tot timpul asta doar pentru un pic de mamaliga si a plecat cu sacul de dupa soba in spate. Nevasta lui Ipate i-a zis sa alerge dupa el, sa aduca sacul inapoi, dar lui nu de asta i-a pasat, ci de pierderea unui prieten bun.