Rezumat lung și scurt la Castelul fetei în alb - volumul 2 din Cireșarii

Două rezumate la volumul 2 al romanului "Cireșarii" denumit "Castelul fetei în alb" și scris de scriitorul român Constantin Chiriță. Un rezumat scurt de o pagină word la volumul 2 "Cavalerii florii de cireș" și un al doilea rezumat foarte lung de 4 pagini word. Al doilea volum din "Cireșarii" prezintă eforturile Ciresarilor de a o salva pe Laura,fata in alb devenita prizoniera in “Castelul celor doua cruci”.

Vezi si
Caracterizare și prezentare personaje din Cireșarii
Rezumat scurt "Drum bun, Cireșari" - vol. 5 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Aripi de zăpadă" - vol. 4 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Roata Norocului" - vol. 3 Cireșarii - Constantin Chiriță
Două rezumate scurte la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii
Două rezumate lungi la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii
Fișă de lectură "Cireșarii" vol 1 - Cavalerii flori de cireș







Rezumat Cireșarii volumul 2 - Castelul fetei în alb - de Constantin Chiriță - versiunea 1
  Volumul al II-lea intitulat “Castelul fetei in alb” infatiseaza eforturile Ciresarilor de a o salva pe Laura, fata in alb devenita prizoniera in “Castelul celor doua cruci”.
  Era vara si cald. In oras se asternuse linistea zilelor de vara. Era vacanta, era monotonie, lene, amorteala, adica tot ceea ce nu se potriveste tineretii. Toata lumea era plictisita.
  Intr-o zi, Tic descopera o fata noua, imbracata intr-o rochie alba care se plimba in curtea scolii si  pe care pe care o spiona.  Suparat din cauza jignirilor adresate de fata in alb, si anume ca “Ce prosti sunt spionii in orasul asta !” ii intinde o capcana: ii scrie o scrisoare impreuna cu Dan.  Dan se deghizeaza in cersetor pentru a afla unde locuieste.  Dar se pare ca acest plan da gres deoarece Laura, fata in alb nu se prezinta la intalnirea in parc.
  Intre timp, Ursu se pregatea pentru concursul de box. El isi invinge rivalul datorita lui Tic care ii scrie un mesaj, si anume “Trebuie sa invingi, Lucia”, pe care i-l trimite in pauza dintre reprise tragandu-l cu prastia luand o bomboana de la Lucia. Victor si Ionel erau plecati din oras, iar Dan,  Maria si Lucia se cam plictiseau.
  Pentru a o cunoaste pe Laura, Maria se duce la ea acasa fara nici un rezultat. Intr-o zi, Laura pleaca din oras deoarece nu mai putea suporta rautatea bunicii ei. Tic afla despre asta ducandu-se acasa la Laura, iar bunica ei ii arata scrisoarea Laurei de adio.





  Dupa ce a plecat de acasa, Laura ajunge pe muntele “Galeata” de unde este rapita de trei indivizi care o inchid in “Castelul celor doua cruci”, intr-o camera cu un pisoi pe nume Phillipe. Dupa cateva zile, Laura le scrie Ciresarilor spunandu-le despre “Castelul visurilor ei” chemandu-i in ajutor, dar uita sa le spuna unde se afla acest castel.  Din maini in maini, scrisoarea ajunge la destinatie, iar dupa ce Ciresarii il citesc pornesc in cautarea “prizonierei in alb”.
  Tic porneste in cautarea primului mesager care rezulta a avea succes, pe cand Dan si Ursu pornesc in cercetarea ruinelor de la “Vulturesti”. Dupa multe cercetari, Dan si Ursu gasesc un document scris de logofatul de divan Cristache Zogreanu. Intre timp, Laura gaseste in camera ei un document care dovedeste existenta celor doua castele.
Cu ajutorul lui Victor care abia sosise in oras, Lucia, Maria, Dan si Ursu dezleaga misterul documentului si pornesc la Soimeni in cautarea intrarii “Castelului celor doua cruci” unde il gasesc si pe Tic. Dupa multe cercetari in apropiere de Soimeni, intr-o stanca Ursu da peste o gaura in forma de romb care este intrarea in castel. Dupa multe peripetii in aceasta gaura ajung sa intre in castel. Dupa multe alte cercetari in castelul misterios, ajung sa o salveze pe Laura intrand in celalalt castel prin coloanele din camere.
  In final cei trei indivizi ce o rapisera pe Laura se descopera ca sunt tatal Laurei, un renumit profesor de arheologie din universitate si asistentii sai.






Rezumat Cireșarii volumul 2 - Castelul fetei în alb - de Constantin Chiriță - versiunea 2

In orasel se facuse linistea zilelor de vara. Ciresarii povestira mult timp despre aventurile lor in Pestera Neagra dar pana la urma au obosit de atata povestit; ca si o melodie dupa ce e canta de mai multe ori, lumea se plictiseste de ea. Tic era victorios asa ca in fiecare zi alerga la frizerie ca sa povesteasca. Apoi Tic pleca spre scoala unde il vazu pe mos Timofte cu un barbat pe care nu il mai vazuse inainte in oras. Apoi vazu ceva langa chismeaua din curtea scolii : era o fata imbracata in alb. El o urmarii dar fata isi dadu seama si spuse ca spionii sunt prosti. Apoi Tic merse la Dan si  ii povestii acestuia despre fata. Ei au propus sa faca o scrisoare si cineva sa I-o dea, adica Tic care vroia sa se deghizeze si sa caute casa fetei. Asa ca seara, acesta vazu fata la o casa. Dar aparu si bunica ei care o certa pentru ca sta printre copii din sat. Tic pleca iar la Dan unde scrise scrisoarea pentru fata: ei trebuiau sa o intalneasca in fata unui stajar. Dupa ce terminara de scris, Tic pleca la Ursu acasa. Acesta ii reaminti ca peste o zi are antrenament si peste doua zile are meci, si Lucia care era de fata incerca  sa-l faca pe vlajgan sa nu se bata dar era inutil.
Ziua urmatoare Ursu se scula de dimineata a  alergat pe camp. Tic duse scrisoarea la fata si fugira amandoi in stejarul la care trebuia sa se faca intalnirea. La ora 5 Ursu ajunse la antrenament. Antrenorul lui ii dadu niste sfaturi de ultima ora. Veni si Lucia pe care Ursu o stranse la piept asa de tare incat ea fugi fara se se mai gandeasca la nimic. La ora 6 Tic si cu Dan erau in copac asteptand fata in alb. Prima data au venit doi indragostiti dar Ticii alunga cu prastia, apoi trecu o batrana, apoi 2 oameni seriosi, apoi un ofiter. Era 6:30 si fata tot nu aparuse. Dan vazu un biletel pe banca. Se dusera sa vada : era de la fata in alb. Biletul ii enerva cumplit pentru ca fata isi batuse joc de ei. Cei doi ciresari mersera la antrenamente si il vazura pe adversarul lui Ursu cu fata in alb. Acesta lovea sacul. I-a auzit pe ei si s-a intors dar in acel moment il lovi sacul in cap. Tic a fugit. Acesta l-a urmarit pana la mijlocul sazii dar se opri. Ticusor ii povesti si sorei sale, Maria, despre Laura adica fata in alb si aceasta porni spre casa ei. Batrana o intampina, fata zise ca vrea sa imprumute o carte de la nepoata ei, spunand ca o cunoaste de la Bucuresti de la un concurs.
Ziua meciului veni. Ursu nu era pregatit de lupta; era suparat din cauza Luciei. Meciul incepu. Tic statea in spatele fetei in alb. Prima runda Ursu a fost batut cu usurinta de catre adversar dar in a doua runda Tic trimise un biletel in ring pe care scria ca Lucia vrea ca el sa castige. Atunci prinse curaj si il facu “knoc – out” pe adversar. Dupa meci vlajganul il intreba pe prichindel unde e Lucia ca doar ea ii trimisese biletul. El ii spuse adevarul: nu putea sa-l vada  suferind asa ca a scris biletul. Apoi veni Lucia care il saruta pe Ursu si se impacara.
Bunica Laurei era suparata ca a plecat la meci asa ca a pedepsit-o. Fata in alb, suparata a plecat de acasa, lasand un bilet in care scria ca a plecat.
A mers cu trenul pana la Soimeni, unde a urcat pe un munte. Acolo a vazut trei oameni care se indreptau spre ea. Au loat-o si au dus-o intr-un castel. Ea si-a dat seama ca e “Castelul celor doua cruci”. Un om cu cicatrice a incuiat-o intr-o camera de marmura perfect patrata. Acolo a vazut un motan. I-a pus numele Philipe. A cercetat incaperea si a gasit o usa secreta care ducea intr-o curte. Acolo o vipera era sa o muste dar a supravietuit datorita motanului care era expert in omorat reptile. A luat din rucsac o pagina dintr-un caiet si a inceput sa le scrie ciresarilor: a desenat o harta a castelului si s-a numit “Prizoniera in alb” si spuse ca este castelul ei. Cei trei oameni tot o plimbau did camera in camera deoarece faceau niste cercetari… intr-un timp au lasat-o libera in tot castelul cu conditia sa nu iasa din acesta. Din curte vazu un cioban. Se urca pa un zid, isi facu avant si arunca un pachet in care se afla mesajul. Acesta vazu unde trebuie sa ajunga mesajul asa ca il dadu din mana in mana pana cand ajunsese in orasul ciresarilor.
Tic era suparat din cauza plecarii Laurei. Cand primi mesajul, toti se adunara si il citira. Maria il crezu o farsa, Ursu nu era sigur, la fel si Lucia, numai lui Tic I se parea adevarat. Li se parea ca e o farsa deoarece nu scria unde se afla “Castelul cu doua cruci”: fata in alb chiar dupa ce arunca pachetul isi dadu seam ca a uitat sa scrie unde se afla asa ca isi pierduse orice speranta de a fi gasita de prietenii ei. Ciresarii s-au gandit totusi sa vada daca chiar exista un castel cu doua cruci si sa o gaseasca pe Laura. Se impartira in daua grupe: Tic care trebuia sa porneasca de la cine le-a adus mesajul lor si sa mearga de la om la om pana il gasea pe primul care a inmanat mesajul, si Ursu, Lucia, Maria si Dan care au mers la niste ruine dintr-un oras de langa orasul lor. Maria si Lucia au lasat un mesaj acasa pentru Victor, care trebuia sa ajunga. Dupa mai multe cercetari, Ursu si cu Dan ajunsera la niste ruine unde au spart a usa de fier. Inauntru era o cutie, in care se afla o cutie, in care se afla o alta cutie, si apoi in ultima cutie au gasit un document in alfabetul chirilic ( “nu cred ca asa se numeste” ).
Chiar atunci, cand au gasit documentul, l-au vazut pe Victor la marginea dealului unde erau ei. Le-au aratat documentul  Luciei si Mariei care stiau alfabetul chirilic ( “sau asa ceva” ). Dupa l-au descifrat s-au chinuit sa-l inteleaga. Nu prea au reusit, asa ca dupa multe cercetari s-au intors acasa. Fetele s-au culcat dar Ursu si Dan au stat aproape pana dimineata si s-au chinuit sa deslege misterul documentului. Avea o introducere si un cuprins. In unele propozitii erau numere asa ca s-au gandit de ce nu, in introducerea care pana acum nu-I interesase sa-I corespunda o propozitie din cuprins, si un cuvant cu numarul indicat din propozitii. Au scos toate numerele, au asociat propozitiile si pana la urma au facut un text care le spunea aproape exact unde este “Castelul cu doua cruci”. Apoi s-au trantit amandoi pe pat si s-au culcat.
In acelasi timp ce ei facusera cercetarile, Tic si cu catelusul sau Tombi, mersesera pe firul mesajului: trecuse prin mainile unui sofer ce injura, prin mainile unui om beat, unui preot, pana ce ajunse intr-un sat unde credea el ca se va termina firul. Acolo se intalni cu un baiat pe care il intreba unde sta urmatorul om la care trebuia sa ajunga dar I se adresa cam urat. Acesta se lua la bataie cu Tic, dar dupa ce vazu ca nu are sanse il euga pe prichidel sa ii arate si lui schemele. Dupa ce se imprietenira plecara amandoi spre casa unde vroia sa ajunga Tic. Acolo vorbi cu un om care zicea ca a primit mesajul de la un cioban din Soimeni. Atunci prichindelul trimise un mesaj acasa spunandu-le ciresarilor sa vina cat se poate de repede in Soimeni. Apoi se culca la Traian acasa, baiatul cu care se batuse.
Dan cand vazu mesajul merse repede la Ursu si Maria se zise ca trebuie neaparat sa mearga la Soimeni. Acestia nu fura prea bucurosi pentru ca si in documentul pe care il descifrara Ursu cu Dan in seara aceea scria ca trebuie sa mergi in acelasi orasel.
Tic si cu Traian in dimineata aceea au mers la gara sa ii astepte pe prieteii lui. Dar nu a iesit nici un ciresar din tren. Asta il intrista pe prichindel. Pentru ca nu aveau ce face, Traian ii arata ciresarului o biserica care a fost construita pe locul unui stejar foarte batran si cu forma acestuia, adica stramb, aplecat. La pranz Tic iar fu la gara si de data asta din tren iesira prietenii lui. O imbratia pe Maria, sora lui, si incepu sa le povesteasca tuturor despre aventurile lui atunci cand mersese pe firul mesajului, si acestia il pusera la curent cu documentul. In acesta scria ca trebuie sa pornesti de la umbra unui stejar in zori. Tic isi aminti de biserica care fu construita in locul stejarului.
A doua zi se sculara cu totii de dimineata si mersera la biseric. Umbra arta catre un munte, cam la 3km departare de unde stateau ei. Pornira intr-acolo. Dan vroia sa arate ca poate urca cu usurinta muntele, tot timpul era primul, in fata tuturor, chiar daca acestia ii spuneau ca peste o zi o sa aiba febra musculara. Isi instalara corturile si mersera in cautarea intrarii in castel. Intrara intr-o pestera si nu gasisera nimic, cautara tot muntele si nu gasisera nimic. Mersera pe albia unui rau, mersera pe niste stanci si fazura o intrare in pamant, un put, de vorma dreptunghiulara. Ursu intra inauntru si cerceta dar nu gasi nimic. Apoi cand vroia sa urce a vazut o crapatura in perete, era ca o pata din aceasta cauza nu o vazu de la inceput. Intra putin in ea si isi dadu seama ca este intrarea in castel. In acel timp Dan, pe care il dureau picioarele a vrut sa faca si el ceva asa ca a mers intr-un tufis unde a vazut o raza de soare si a cazut in el. Doi oameni urcau dealul. Unul ii zicea celuilalt sa nu mai vorbeasca despre fata imbracata in alb ca poate nu e adevarat ce se zice: ca e rapita. Cum se indepartara oamenii Dan fugi cat putu de repede, schiopatand la ciresari si le spuse  ce a auzit. Apoi au intrat toti printr-un tunel care mergea vreo 7 km. Au trecut prin multe locuri unde erau capcane dar au reusit sa scape. Pana la urma au ajuns in fata portii catelului. Au intrat intr-o  camera perfect patrata, de marmura, exact ca catelul descris de Laura. Dar fata in alb nu era nicaieri. Atunci au crezut toti ca mesajul de la “Prizoniera  in alb e o farsa. Dar lui Ursu ii ven o idee: poate ca sunt doua castele la fel, asa cum se zice, ca are doua cruci. Au cercetat toate camerele, si curtile si tot s n-au mai gasit nimic alceve. Au gasit o camera cu arme cu armuri, in rest nimic. Atunci si-au petrecut ei prima noapte intr-un castel.
Dimineata au cercetat din nou toate camerele si au gasit ceva care nu era necesar: coloanele. Fiecare camera avea o coloana in mijloc, care nu folosea la nicmic. In coloane putea sa fie o usa secreta care sa duca la cealata parte a castelului.
In acel timp si omul cu cicatrice descoperii niste monezi si se gandi ca poate fi in coloane o usa secreta.
Ursu se urca pe un zid, unde era o gaura de unde o vazu pe fata in alb, care il vazu pe el si stia ca va fi salvata. Cobori so cerceta coloanele. Vazu niste crapaturi, a incercat sa traga dar nimic. Apoi se gandi sa inpinga…a inpins si zidul s-a rotit dezvaluind usa secreta. Facu la fel in cealalta camera. Tic intra in usa secreta a unei camere iar Victor in cealalta. Merse Tic printr-un tunel si ajunse la capat. Era tot o usa in coloana care putea fi deschisa doar din coloana. O deschise dar nu vazu nici o fata in alb. Se uita in jur si nu vazu pe nimeni, dar el nu vedea si in spatele coloanei. Voind neaparat sa o salveze el pe Laura a sarit din coloana. Deodata din spate il apucara niste maini. Erau cei trei oameni.
In acest timp Victor a mers pana la capatul tunelului si a deschis o usa. Dincolo de usa era o fata in alb. Aceasta nu l-a recunoscut dar Victor s-a prezentat si a luat-o de mana. Apoi a inchis usa din coloana. S-au intors prin tunel dar deodata s-a deschis o usa secreta se au cazut intr-o camera inalta de vreo 3m. Au cercetat-o foarte greu deoarece lanterna era sparta din cauza cazaturii. Au stat acolo tinandu-se de maini si au inceput sa-si povesteasca…
Pe Tic il dusera in camera fetei in alb observand ca aceasta a disparut si au inchis intrarle prin coloane cu lanturi. Dupa aceea au observat ca si monedele au disparut. Il luara la intrebari pe prichindel dar acesta nu a vrut sa raspunda.
Ursu, vazand ca Tic nu mai vine intra si e in tunelul pe care o luase acesta. A mers pana la capat, incerca sa deschida usa dar nu reusi. Isi dadu seama ca era sigilata pe din afara. Apoi o lua inapoi si cazu si el intro capcana la fel ca Victor si Laura. Incerca sa se prinda de ceva dar nu reusi, dar isi mentinuse echilibrul. Vazu un loc de aerisire. Scobi cu cutitul o treapta in perete si urca in tunelul de aerisire. Merse ce merse pana a ajuns la un zid construit de om si in sus continua un tunel dar foarte subtire. Incepu sa sape in zid cu cutitasul si pana la urma reusi sa distruga un zid de vreo 2m. Mai merse putin si auzi un vosnet. Aprinse lanterna si il vazu pe Victor cu o fata in alb prin aerisirea lor la care nu ajungeau ei. Cobori jos ajutat de Victor. Apoi facura o piramida: Ursu cel de jos, la mijloc Victor si in varv Laura care inpinse trapa si urca sus. Il ajuta si pe Dan si pe Ursu sa urce iar apoi mersera spre sala de arme.
In acest timp Dan nu mai rezista asa ca urca pe zidul pe care urca vlajganul cand o vazu pe “prizoniera in alb”. Le ajuta si pe Lucia si pe Maria sa urce. De acolo il vazura pe Tic cum era interoghiat de catre omul cu cicatrice. El ii facuse o promisiune prichindelului: sa ii zica unde sunt monedele iar el ii va da drumul… si sa-I zica daca stie unde e cealalta comoara. Ii zise ca monedele sunt in lanternele lor cu care au cautat toata noaptea monedele prin tot castelul. Toti au inceput sa rada, si Maria, si Tic, si omul cu cicatrice si toti. Atunci aparu si Ursu si Victor si mersesera cu totii in sala de arme unde facura o petrecere pe cinste. Doar Tic era suparat vazand-o pe Laura tot timpul langa Victor, tinandu-l de mana; credea ca el va fi cel care o va salva… Ursu il vazu si il striga. Dar acesta nu raspunse. Era adolescent si intrase in lumea dragostei; dar prima lui dragoste fu trista si deznadajduita.