Caracterizare și prezentare personaje din Cireșarii

Caracterizări scurte ale personajelor principale din romanul "Cireșarii" scris de Constantin Chiriță. Prezentarea pe scurt a personajelor care apar in cartea "Cireșarii". Caracterizarea personajelor Maria, Lucia, Tic, Ursu, Victor și Laura - “fata în alb” din volumul 2 "Castelul fetei în alb".

Vezi si
Rezumat scurt "Drum bun, Cireșari" - vol. 5 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Aripi de zăpadă" - vol. 4 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat "Roata Norocului" - vol. 3 Cireșarii - Constantin Chiriță
Rezumat lung și scurt la Castelul fetei în alb - volumul 2 din Cireșarii
Două rezumate scurte la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii
Două rezumate lungi la Cavalerii florii de cireș - volumul 1 din Cireșarii
Fișă de lectură "Cireșarii" vol 1 - Cavalerii flori de cireș







CARACTERIZAREA PERSONAJELOR
Maria este caracterizată în mod direct şi indirect. Este o fată brunetă, aproape palidă, cu cozi lungi atârnându-i pe piept, cu ochi visători şi mişcări lente, desprinse parcă din vis. Era foarte emoţionată de câte ori intra în saloanele largi din peşteră la care visase atâta timp.

Lucia este caracterizată în mod direct şi indirect. Ea este o fată blondă, cu părul scurt, tuns băieţeşte, cu ochi iscoditori, mişcări scurte, sigure, care se vor convingătoare, cu ceva aspru în voce. Este “regina politeţii şi punctualităţii”, după cum a poreclit-o Dan.

Tic este un băiat de clasa a V-a, favoritul lui Moş Timofte, cu toate că el nu ştia asta. Era un şmecher fără seamăn în toată şcoala. Avea părul blond şi ciufulit şi nasul cârn. Era foarte ambiţios şi reuşea mereu să-şi atingă scopul. Pe parcursul poveştii a intrat în conflict cu câteva personaje.

Ursu era un vlăjgan care se pricepea foarte bine la acrobaţii. Avea o privire ageră şi putea trece peste orice obstacol. Câştigarea Premiului Bombă i-a dat încredere în sine. Ursu avea cea mai mare inimă dintre toţi Cireşarii, deoarece a renunţat să intre în peşteră pentru a o face fericită pe Maria.
Eroii din acest roman nu pot fi comparaţi, deoarece sunt unici.

Victor este conducatorul grupului, premiantul chibzuit si matur. El este capul limpede, care, prin tenacitate si inteligenta, rezolva situatiile cele mai dificile. Astfel, el este cel care împreuna cu Ursu, dezleaga cheia documentului gasit. Totodata, el conduce întreaga expeditie si cu mult curaj îsi asuma riscul de a o salva pe Laura. În momentul când o vede pe fata avea „ o fata bronzata cu priviri adâmci, cu întrebari în sprâncene, cu trasaturi aproape barbatesti”, iar privirile lui  devenisera „surprinse, uimite, stralucitoare”.




Laura sau “fata în alb”, devenita in final “castelana” ,este  “o fata bruneta ,cu parul scurt, ondulat, îmbracata într-o rochie foarte alba”, însusiri fizice si elemente de vestimentatie prezentate direct prin descriere. Gesturile ei releva o fire sensibila si visatoare , ceea ce-l face pe Tic s-o compare cu soara sa, Maria.
Aceeasi fire visatoare si sensibila o releva si scrisoarea lasata bunicii, dar si cea trimisa Ciresarilor, care pune în lumina si dorinta ei de apropiere sufleteasca fata de acestia.E stapanita si de acea curiozitate specifica varstei, de dorinta de a cunoaste cât mai mult, ceea ce va duce la descoperirea documentului pe care-l descifreaza cu usurinta datorita inteligentei si intuitiei cu care este înzestrata.
Ea este însa si orgolioasa, afisând initial fata de Ciresari , fata de Tic si Dan , o atitudine de superioritate atat prin remarcile  facute, cât si prin scrisoarea ce le-o trimite celor doi.Se dovedeste la fel de distanta si fata de Maria cu ocazia vizitei acesteia .Întâlnirea cu Victor si dialogul cu el în momentul salvarii ei evidentiaza însa un suflet cald si afectuos.
În acelasi moment al întâlnirii , fata în fata cuVictor privirile ei erau speriate, dar cu luciri, semn al sentimentelor de iubire ce—i încolteau în suflet.
Laura , premianta unor concursuri literare, sensibila si visatoare este o prezenta aprope ireala, amestec de mister si de fascinatie.





PREZENTARE PERSONAJE
Victor
Un elev model cu o logică extraordinară - "avea fața lunguiață, ochii negri, adânci, părul închis la culoare", un baiat inalt, cu figura bronzată. Era matur în gesturi și comportament .

Ionel
Ionel este băiatul directorului.

Dan
Dan apare în carte ca "băiatul cel oacheș și rotofei".

Maria
Maria, sora lui Tic, e o fatǎ "brunetă, aproape palidă, cu cozi lungi atârnându-i pe piept, cu ochi visători și mișcări lente".

Ursu
Ursu, "un vlăjgan" care "n-avea mai mult de șaisprezece ani", înzestrat cu o forță și o vedere de invidiat.

Tic
Un "prichindel dintr-a cincea, un șmecher fără seamăn în toată școala", "un blond cârn și ciufulit", Tic, fratele Mariei, joacă inițial un rol de mascotă pentru Cireșari.

Lucia
Lucia este o fatǎ "blondă, cu părul scurt, tuns băiețește, cu ochi iscoditori, cu mișcări scurte, sigure, care se vor foarte convingătoare, cu ceva aspru în voce și-n atitudine".

Țombi
Cățelușul simpatic și mereu aproape al lui Tic, numit Țângulică atunci când este obraznic.