Rezumat scurt si lung "Ileana cea șireată" de Ioan Slavici

Rezumat scurt la povestea basm "Ileana cea șireată" scrisă de scriitorul român Ioan Slavici. Rezumat lung de o pagină la povestirea pentru copii "Ileana cea șireată" în care este vorba despre un împărat care pleacă la război și le spune celor trei fete să-și păstreze credința. Fii împăratului rival încearcă să fure credința acestora și reușesc. Singura care este destul de șireată, este Ileana, fiica cea mică.





Vezi si
Rezumatul basmului Zana Zorilor
Rezumat la Doi feti cu stea in frunte
Rezumat la Doi frati buni
Rezumat la povestirea Băiet sărac
Rezumat Stan Bolovan







Rezumat lung "Ileana cea șireată" de Ioan Slavici
Cu mult timp în urmă trăia un împărat care avea trei fete, una mai frumoasă ca alta, dar cea mai frumoasă era Ileana, fata cea mică. Într-o zi, împăratul plecă la război cu înpăratul vecin, dar înainte să plece, le chemă pe fete și după ce le spuse sfaturi părintești, le dădu la fiecare câte o floare frumoasă, câte o păsărică veselă și câte un măr fraged.

Le spuse să-și păstreze credința, iar a cărei floare se va vesteji, a cărei păsărică se va întrista și al cărei măr va putrezi, va ști despre ea că nu și-a păstrat credința.

Fii împăratului cu care se războia tatăl fetelor, își puseră în gând să fure credința fetelor și făcură un plan. Cel mare se duse la geamul fetei cea mare și-i mărturisi iubire, însă fu refuzat. Se întoarse și desi fu din nou refuzat, fură o sărutare de la fată. Ea îl trimise la fata cea mijlocie, însă fiul de împărat îl trimise pe fratele lui mijlociu.

Același lucru făcu și fiul cel mijlociu si de asemenea fu trimis la fata cea mică. Când veni fiul cel mic, Ileana cea înțeleaptă îl pofti în casă, dar făcu cum făcu și fiul de împărat ajunse în pivnița unde tatăl ei își ținea averea. Chemă imediat gărzile care îl pedepsiră pe tânăr.

Fiul de împărat se întoase la frații lui și făcură un nou plan. Trimiseră vorbă la fetele cele mari să facă cumva și s-o trimită pe Ileana la palatul lor. Fata cea mare se prefăcu bolnavă și îi spuse Ilenei că ea se va face bine doar dacă îi va aduce mâncare de la vatra fiilor de împărat.





Ileana se duse la palat, dar reuși să-l înșele pe bucătar și se întoarse cu mâncarea. Fii de împărat se supărară și mai tare și din nou trimiseră vorbă la fetele cele mari. Fata mijlocie se prefăcu și ea bolnavă și spuse că se va face bine doar cu vinul de la palatul fiilor de împărat. Ileana cea șireată, îl păcăli și pe pivnicer și se întoarse cu vinul.

Fii de împărat trimiseră iar vorbă și amândouă fetele se prefăcură bolnave, zicându-i Ilenei că se vor face bine doar dacă mănâncă două mere de la curtea feciorilor de împărat. Auzind că vine Ileana, fiul cel mic puse săbii în pământ de jur împrejurul mărului, pentru ca atunci când fata se va urca în măr, el s-o tragă și ea să cadă în săbii. Ileana însă fu șireată și când fiul de împărat îi ceru ajutor să se urce lângă ea, ea îi dădu drumul și acesta căzu în săbii.

Fiul de împărat chemă o vrăjitoare să-i facă rănile să treacă, dar Ileana veni în locul ei și cu ajutorul unor piei de bivol, făcu ca rănile feciorului să se agraveze. Feciorul chemă apoi un popă, dar Ileana cea Șireată veni în locul acestuia și îl puse să se spovedească. Fiul de împărat mărturisi c-o iubește pe Ileana și că dacă se va face bine, o va peți și se va însura cu ea. Iar dacă aceasta nu va muri în prima noapte, vor rămâne împreună pentru totdeauna.

Când a venit împăratul, fata cea mare și cea mijlocie au încercat să-l înșele și să-i arate floarea, păsărica și mărul Ilenei, dar împăratul și-a dat seama și le-a pedepsit. Fiul cel mic s-a însănătoșit și a venit s-o pețească pe Ileana. Fata s-a căsătorit cu el, dar ca să nu fie omorâtă de acesta în prima noapte, a făcut o păpușă de zahăr și a pus-o în locul ei în pat. Flăcăul a tăiat cu sabia păpușa, dar la ziuă și-a dat seama căt de mult o iubea pe fată. Ileana a ieșit din ascunzătoare și i-a promis că va fi mult mai iubitoare de acum înainte. Ei s-au îmbrățișat și de atunci au trăi fericiți împreună.





Rezumat scurt "Ileana cea șireată" de Ioan Slavici
Un împărat avea trei fete frumoase, dar dintre ele Ileana, fata cea mică, era cea mai frumoasă. Împăratul plecă la război, dar le spuse fetelor să-și păstreze credința și le dădu câte o floare frumoasă, o păsărică veselă și câte un măr fraged. Le spuse că dacă aceste lucruri nu vor fi la fel atunci când el se va întoarce, va ști că și-au pierdut credința.

Fii împăratului cu care se lupta tatăl fetelor, puseră gând să fure credința acestora. Fii cei mari reușiră să fure credința fetelor, dar numai Ileana fu destul de șireată și reuși să dejoace planurile fiului cel mic. Fata cea mare și cea mijlocie trecură de partea fiilor de împărat și uneltiră împreună să se răzbune pe Ileana.

Ileana reuși să treacă cu bine peste capcanele acestora, ba chiar aducându-l pe fiul cel mic aproapre de pieire. Se deghiză în popă și află de la acesta c-o iubea și c-o va cere de nevastă, dar vor fi împreună doar dacă va trăi în prima noapte.

Împăratul se întoarse și când văzu că fata cea mare și cea mijlocie și-au pierdut credința, le-a pedepsit imediat. Fiul cel mic a venit la împărat și a cerut mâna Ilenei, care a acceptat dar și-a făcut și ea planul de a trece peste prima noapte. A făcut o păpușă de zahăr și a pus-o în pat în locul ei, iar când a venit fiul de împărat, a tăiat cu sabia păpușa de zahăr. Ileana a ieșit din ascunzătoare și a trăit fericită alături de soțul ei.