Rezumat scurt "Stan Bolovan" de Ioan Slavici

Rezumat scurt la povestea basm "Stan Bolovan" scrisă de scriitorul român Ioan Slavici. Rezumat scurt la povestirea pentru copii "Stan Bolovan" în care este vorba despre un un bărbat pe nume Stan, care trăia împreună cu nevasta lui, dar erau triști că nu aveau copii. Când Iisus Cristos si Sfantul Petru l-au întrebat ce dorește, el a copii și astfel s-a ales cu o sută de copii. Ca să aibă cu ce-i hrăni, Stan pleacă în lume.





Vezi si
Rezumatul basmului Zana Zorilor
Rezumat la Doi feti cu stea in frunte
Rezumat la Doi frati buni
Rezumat la povestirea Băiet sărac







Rezumat scurt "Stan Bolovan" de Ioan Slavici
Într-o margine de sat, trăia un bărbat pe nume Stan. El avea o nevastă care era mereu tristă, și când a întrebat-o de ce, i-a spus că este tristă din cauză că nu au copii. Când a auzit așa, Stan s-a întristat și el.

Într-o zi, la ușa lor a venit Domnul Iisus Cristos si Sfantul Petru. Stan i-a ospătat cum se cuvine, iar l-a plecare a fost întrebat dacă își dorește ceva, pentru că EL îi poate îndeplini trei dorințe. Întrebat de trei ori, Stan a spus copii, așa că s-a ales cu o sută de copii.

Fiind prea mulți, Stan a plecat în lume ca să găsească ceva cu care să-i poată hrăni mereu pe copii. A ajuns la capătul pământului, unde la o stână i s-a spus de către păstori, că un zmeu vine în fiecare noapte și fură trei oi și i-a laptele de la şaptezeci şi şapte de oi. Stan a întrebat cum este este răsplătit dacă îi scapă de zmeu, iar păstorii i-au promis o treime din oile lor.

Când a venit zmeul, i-a spus că el este Stan Bolovan și că poate stoarce zer din piatră. A scos o bucată de brânză și a stors-o, păcălindu-l pe zmeul care încercase și el cu o piatră și nu reușise. Stan s-a învoit să muncească la zmeu pentru șapte saci de galbeni pe zi, deoarece aflase că anul durează doar trei zile.

În prima zi Zmeoaica i-a pus pe toți zmeii să se măsoare cu Stan la aruncarea buzduganului cel fermecat, dar Stan a spus că o să-l arunce pe lună și zmeul ca să nu piardă buzduganul, i-a promis șapte saci de galbeni și să-l lase pe el să-l arunce.





A doua zi, zmeul împreună cu Stan au plecat la fântână să aducă apă în douasprezece burdufuri de bivol, dar Stan i-a spus zmeului că el vrea să aducă toată fântâna acasă la zmeoaică. Ca să nu strice fântâna, zmeul i-a mai promis șapte saci cu galbeni și a cărat tot el burdufurile.

În ziua a treia, au plecat după lemne la pădure, însă Stan i-a spus zmeului că el va aduce zmeoaicei toată pădurea odată. Speriat zmeul, a cărat tot el și lemnele lui Stan și i-a mai promis încă șapte saci cu galbeni.

Ca să nu-i dea atâtia galbeni, zmeul s-a dus în camera lui Stan și a lovit cu buzduganul în pat crezând că l-a omorât. Stan însă auzise când zmeul vorbise cu zmeoaica și pusese în pat troaca porcilor. A doua zi întrebat cum a dormit, Stan a spus că bine, dar a simțit un purice că l-a mușcat de frunte.

Zmeul și zmeoaica s-au speriat și i-au dat toți sacii cu galbeni promiși. Pentru că nu putea să care atât, Stan a zis că vrea să mai stea încă un an, dar zmeul ca să scape de el, a luat toți sacii în spinare și la dus acasă. Când au ajuns, cei 100 de copii ai lui Stan au ieșit în calea lor și au început să strige că ei vor să mănânce carne de zmeu. Zmeul s-a speriat și de atunci nu s-a mai întors pe tărâmul oamenilor. Stan a rămas cu toți galbenii și a primit și oile promise de ciobani.