Rezumat scurt "Doi frați buni" de Ioan Slavici

Rezumat scurt la povestea basm "Doi frați buni" scrisă de scriitorul român Ioan Slavici. Rezumat scurt la povestirea pentru copii "Doi frați buni" în care este vorba despre doi frați care locuiau în casa tatălui lor și care munceau din greu. Când tatăl lor muri, fratele cel mare nu mai muncea și începu să profite de fratele lui.

Vezi si
Rezumatul basmului Zana Zorilor
Rezumat la Doi feti cu stea in frunte







Rezumat "Doi frați buni" de Ioan Slavici
Erau odată doi frați care munceau din greu, cel mare fiind plugar iar cel mic păstor. Când a murit tatăl lor, fratele cel mare a rămas stăpânul casei și nu mai muncea, având îndeletniciri de boier. Fratele cel mic însă, muncea în continuare ca păstor și ajunsese să vină acasă doar de câteva ori pe an. După un timp, fratele cel mare se însură, dar cel mic muncea în continuare și venea din ce în ce mai rar acasă. Cu toate acestea, ei se îmbogățiră.

Într-o zi când veni acasă, fratele cel mic se întâlni pe drum cu câțiva săteni care încercară să bage ură între cei doi frați. Sătenii îi aduseră la cunoștință faptul că fratele lui profită de el și că ar fi bine dacă ar vorbi cu el ca să schimbe rolurile, adică el să stea acasă și fratele lui să muncească și să vină acasă rar.

A doua zi de dimineață, el îndrăzni să-i spună fratelui ideia care i-o dăduse sătenii. Deși nu-i plăcu ideea, fratele cel mare îi spuse că așa vor face, cu condiția să se mai ducă o zi la vânătoare și să meargă împreună. Fratele cel mare, foarte supărat, îi zise nevestei că fratele lui se va întoarce mai devreme de la vânătoare și să frigă pentru el un miel pe care să pună otravă, iar dacă n-o va face, va muri chiar ea de mâna lui. Soția nu vroia să facă agest gest, dar pregăti totuși un miel fript pentru cumnatul ei.





Văzând că nu mănâncă și că vrea să-și aștepte fratele să mănânce împreună, femeia începu să plângă și îi povesti cumnatului cum o amenințase soțul cu moartea dacă nu îi otăvește mielul. Fratele mic făcu plan ca să se prefacă mort și când va veni fratele lui, să vadă ce reacție va avea.

Între timp, la vânătoare, fratele cel mare reuși să prindă un vultur, care îi spuse că și-a pierdut fratele și că ar face orice să-l aducă înapoi. Auzind aceste vorbe ale vulturului, el își aminti de fratele lui și fugi spre casă ca să-l salveze.

Ajunse acasă și își găsi fratele într-un coșciug și pe soția lui bocind. Scoase sabia și vru să-și omoare soția, dar fratele cel mic se ridică repede și-l opri, acuzându-l pe el. Fratele cel mare mărturisi că s-a gândit să-l omoare și îi povesti întâmplarea cu vulturul. Cel mic își iertă fratele și de atunci nu se mai certară niciodată.