Fișă de lectură Aleodor Împărat

Fișă de lectură pentru basmul "Aleodor Împărat" cules de Petre Ispirescu si publicat in volumul “Legendele si basmele romanilor”. Fișa de lectură la povestea "Aleodor Împărat" contine detalii despre scriitorul Petre Ispirescu, cel care a cules si publicat acest basm, detalii despre tema basmului, ideile principale din povestirea "Aleodor Împărat", detalii despre personaje si impresiile celui care a scris fisa de lectura prezentata in aceasta pagina.

Vedeti si
Rezumatul basmului Aleodor Împărat.








FISA  DE LECTURA

Titlul: “ ALEODOR IMPARAT”
Autorul: ANONIM
“Aleodor Imparat” este un basm popular cules de Petre Ispirescu si publicat in volumul “Legendele si basmele romanilor”. Scriitorul a auzit basmul pentru prima data in 1875 de la un scolar de gimnaziu, din localitatea Dusumea, Bucuresti.
Petre Ispirescu ( 1830 —  1887), a fost un editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român.
Este cunoscut mai ales datorită activitații sale de culegător de basme populare românești pe care le-a repovestit cu un har remarcabil.
Tema basmului: lupta dintre bine si rau, prezentata prin povestirea unor intamplari fantastice, la care iau parte personaje cu puteri supranaturale.
Indicii de timp si spatiu: cititorul este introdus in spatial si timpul miraculos al basmului cu ajutorul formulei initiale “A fost odata ca niciodata”, formula care are rolul de a-l desprinde pe cititor din lumea reala si de a-l face sa paseasca in lumea unde totul este posibil. De aceea intamplarile povestite pot avea loc oriunde si oricand: faptele s-au petrecut “odata”, in vremea si la curtea unui “Imparat”
Idei principale:
1. Se implineste dorinta imparatului, ajuns la batranete, de a avea un copil: pe Aleodor.
2. Moartea imparatului si sfatul dat lui Aleodor de a nu calca pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop.
3. Fiind dus pe ganduri, Aleodor uita de sfatul parintesc si ajunge pe taramul interzis.
4. Aleodor a fost surprins de Pocitania pamantului care i-a cerut sa i-o aduca pe fata imparatului Verdes, daca vrea sa fie iertat pentru ca a calcat pe mosia lui.
5. Simtindu-se vinovat mai mult pentru ca a incalcat sfatul parintesc, Aleodor a pornit catre palatul lui Verdes imparat.
6. Pe drum Aleodor cruta viata unei stiuci, a unui corb si a unui taune, care, drept rasplata , ii promit ca o sa-l ajute la nevoie.
7. Ajuns la curtea lui Verdes imparat, Aleodor trebuie sa treaca 3 probe pe care cu ajutorul celor 3 vietuitoare crutate a reusit sa le duca la indeplinire, Astfel, fata de imparat se invoieste sa mearga cu el.
8. Pe drumul de intoarcere, Aleodor ii marturiseste fetei ca trebuie s-o duca “pocitaniei pamantului”.
9. Auzind refuzul fetei, “pocitania” plezneste si moare.
10. Aleodor s-a intors victorios la imparatia sa ;si-a largit cuprinsul si peste mosia Pocitaniei. S-a casatorit cu fata imparatului Verdes si-au trait pana s-au istovit.

Personajele:.
-PRINCIPALE: Aleodor
-SECUNDARE: tatal lui Aleodor, Pocitania pamantului, Verdes imparat , fata lui Verdes imparat
- EPISODICE: stiuca, corbul taunele, slugile lui Verdes imparat, gloatele care il intampina cu bucurie.

-POZITIVE: Aleodor, tatal lui, "ajutoarele" lui Aleodor : stiuca, corbul, taunele;
-NEGATIVE: Pocitania pamantului;

Personajul principal Aleodor:
- Numele – format de la cuvantul “dor”, sugereaza dragostea tatalui care si-a dorit mult un copil
- Calitatile fizice – se deduce ca este un print chips
- Calitatile morale – bun, viteaz, curajos, onest, milostiv, generos
- Calitati supranaturale- intelege limbajul animalelor si ajutat de ele se ascunde acolo unde un om obisnuit nu ar putea ajunge.
-
Impresii: Autorul anonim si-a aratat atasamentul, pretuirea fata de personaj pe intregul parcurs al basmului, dar si prin numele cu o rezonanta atat de placuta ,in intentia de a realiza un personaj reprezentativ - tipul tanarului hotarat de a dovedi demnitate, curaj, barbatie, in orice situatie dificila ar fi pus, consecvent credintei in Dumnezeu si convins ca binele invinge raul.