Rezumat scurt Copilul cel isteț de Petre Ispirescu

Rezumat scurt la povestea "Copilul cel isteț" scrisă de prozatorul român Petre Ispirescu. Rezumat la povestirea "Copilul cel isteț" în care este vorba despre un bărbat care rămas singur după moartea soției, este mânat de singurătate să plece de acasă și ia drept copil, pe prima vietate care îi iese în cale. Merse el ce merse și se întâlni cu un șarpe care acceptă să fie copilul lui, însă cu condiția să stea mereu în cârca lui. Bărbatul acceptă și el și trăiră împreună până când omul îmbătrâni.







Rezumat scurt "Copilul cel isteț" de Petre Ispirescu
       A fost odata un barbat care ramase vaduv si la batranete era singur cuc. Singuratatea nu-l lasa in pace si el hotari sa-si ia un copil de suflet. A planuit ca prima fiinta care-i va aparea in cale s-o ia acasa si sa devina copilul lui. Pleca omul de acasa si merse ce merse dar daca vazu ca nu-i iese in cale niciun copil, se hotara sa se duse in afara cetati. N-apuca sa faca prea multi pasi si intalni un sarpe, pe care il intreba daca vrea sa fie copilul lui. Sarpele accepta, dar numai cu conditia ca batranul sa-l poarte in carca.

       Omul accepta si el si lua sarpele in carca, care i se incolaci imprejurul gatului. Trecu multa vreme si cei doi erau mereu impreuna, mancau impreuna, iar sarpele statea mereu in carca omului. Barbatul insa imbatrani si incepu sa se miste din ce in ce mai greu, asa ca-l ruga pe sarpe sa mai coboare si el un pic din carca lui pentru a-i fi mai usor. Sarpele nu vru si ii aduse aminte de invoiala pe care o facusera.





       Oamenii din sat il povatuira pe batran sa se duca la judecata, dar judecatorii nu avura ce-i face pentru ca asa fusese invoiala intre ei. Batranul pleca amarat spre casa si la marginea unui maidan vazu niste copii care se jucau de-a imparatii. Vazu copilul ales imparat ca sedea pe o buturuga cu sfetnicii lui langa el, si doi vinovati legati cu mainile la spate care erau inconjurati de alti copii cu bate in mana. Omului ii trecu prin cap o idee si se apropie de imparat pe care il intreba daca vrea sa-l judece si pe el.

Imparatul accepta si batranul ii povesti cum se intamplase cu sarpele. Sarpele vru si el sa spuna ceva, insa imparatul ii taie vorba si ii zice ca este o nerusinare sa raspunda in fata jucatoriei cocotat pe umerii batranului. Sarpele cobori pe pamant si spuse ca este adevarat ce spune omul, insa el crede ca intelegerea este intelegere.

Imparatul ii spuse ca orice copil care nu are mila de parintii lui nu este vrednic sa traiasca si le porunci celorlalti copii sa-l bata cu batele. Copii ascultara ordinul imparatului si il scapara pe batran de povara pe care o cara in carca. El pleca acasa voios si se minuna ca scapase de sarpe printr-o judecata a unor copii.