Rezumat la mitul sau legenda lui Adonis și Afrodita

Rezumat la legenda lui Adonis și Afrodita, povestea unui tânăr nemuritor și frumos, și a zeiței iubirii și frumuseții. Afrodita îl îndrăgea pe Adonis, dar tragedia a lovit când tânărul a fost ucis de un mistreț divin într-o escapadă de vânătoare. Inima zeiței s-a frânt, iar picăturile de sânge ale lui Adonis au dat naștere florilor anemone și râului Adonis. De-a lungul anilor, legenda a simbolizat ciclul vieții și dragostea tragică, culminând cu decizia lui Zeus de a împărți timpul lui Adonis între lumea de sus și cea de dedesubt, între Afrodita și Persefona.




Citește și
Rezumat la mitul sau legenda lui Apollo și Daphne

Rezumat la legenda lui Adonis și Afrodita


Adonis era zeitatea plantelor și a renașterii. El este cunoscut ca un zeu mereu tânăr, cel care trăia și murea doar pentru a renaște din nou. Acest ciclu se repeta de-a lungul timpului, fără sfârșit. Cultul lui Adonis era compus în mare parte din femei, așa cum reiese din descoperirile vechi de 2.600 de ani găsite pe insula Lesbos.

Femeile din Atena au plantat "grădinile lui Adonis", unde semințele înfloreau și apoi mureau pentru a renaște câteva luni mai târziu. Festivalul lui Adonis era sărbătorit în mijlocul verii, când se recolta feniculul și salata. Din păcate, aceste plante se ofileau foarte repede, iar femeile plângeau declinul lor ca pe moartea tânărului Adonis.

Descoperă mitul lui Adonis și Afrodita


Nașterea incestuoasă a lui Adonis


Se spune că Adonis s-a născut din uniunea interzisă dintre regele Theias din Smyrna și fiica sa Mirrha. Incitată de Afrodita însăși, zeița frumuseții, iubirii și dorinței sexuale, care fusese jignită când regele Theias a uitat să-i aducă o jertfă, Mirrha făcuse avansuri amoroase tatălui ei, dar acesta o ținea cu succes la distanță. Într-o noapte, ea a reușit să-l ademenească pe tatăl ei afară, sub acoperirea întunericului, și s-a unit cu el.

La răsăritul soarelui, Theias a descoperit cu dezgust absolut înșelăciunea fiicei sale și a pornit cu sabia în mână în urmărirea ei, dorind să o pedepsească pentru îndrăzneala ei. Simțind problema lui Mirrha, Afrodita a transformat-o în copacul mirul. Încă furios, Theias a tras o săgeată în trunchiul copacului, spintecându-l larg, și de acolo s-a născut Adonis, copilul unei uniuni îngrozitoare între un tată și fiica sa.

Crescut de două mame


Copilul Adonis era adorabil dincolo de cuvinte și, cum nu avea cine să-l îngrijească, Afrodita l-a luat sub aripa ei. Obsesia ei pentru el era atât de mare încât a început să-și neglijeze îndatoririle de zeiță. Ca măsură corectivă, l-a trimis pe copil să fie îngrijit de Persefona, regina morților din lumea de dincolo. Era și o mișcare bună pentru a-l ține departe de ochii curioșilor.

Cu toate acestea, și Persefona s-a îndrăgostit profund de Adonis și a refuzat să-l lase să plece atunci când Afrodita a venit după el. A avut loc o ceartă amară, iar Zeus a trebuit să intervină pentru a preveni o dispută dezastruoasă între cele două zeități. A decis că, în fiecare an, Adonis va petrece primele 4 luni cu Persefona, următoarele 4 luni cu Afrodita, iar ultimele 4 luni va fi lăsat singur, pentru a învăța să aibă grijă de el însuși.

Moartea


Adonis a crescut devenind un tânăr foarte chipeș, iar o singură privire asupra lui putea înflăcăra de dorință inimile tuturor femeilor. Inima zeiței Afrodita, care era fermecată de acest tânăr, nu a fost o excepție. Adonis iubea natura și era maestru al vânătorii. Odată, când Afrodita trebuia să plece pentru câteva zile, l-a avertizat pe Adonis să nu se aventureze prea adânc în pădure în timpul vânătorii. În același timp, i-a spus să se ferească de orice fiară care nu fuga de el.

Cu toate acestea, inima tânărului Adonis era îndrăzneață și, ignorând avertismentul Afroditei, s-a aventurat adânc în pădure. Acolo a dat peste un mistreț sălbatic și, indiferent cât de mult a încercat, nu a reușit să-l sperie. Mistrețul, furios, l-a atacat pe Adonis și, cu o singură înclinare masivă a capului, l-a înțepat cu colții săi. Se spune că mistrețul care l-a ucis pe Adonis nu era o fiară oarecare, ci zeul Ares, unul dintre mulții iubiți ai Afroditei. Gelos pe pasiunea ei pentru Adonis, Ares s-a deghizat sub forma unui mistreț și l-a atacat pe tânăr.

Auzind țipetele iubitului său Adonis, Afrodita s-a îndreptat imediat spre pădure, unde l-a găsit dându-și ultima suflare. Aplecându-se lângă el, a presărat nectar peste rana sa și, pentru a-i ușura durerea, i-a cântat blând. Un zâmbet a mângâiat chipul lui Adonis, în timp ce trecea tăcut în Regatul Morților. Nectarul pe care Afrodita l-a presărat pe rana lui Adonis a transformat picăturile de sânge în frumoase anemone roșii, în timp ce restul sângelui său a curs, devenind râul Adonis, cunoscut astăzi sub numele de râul Abraham în coasta Libanului.

Persefona l-a întâmpinat pe Adonis cu brațele deschise când a intrat în lumea de dincolo, și bucuria ei nu avea margini. În același timp, Afrodita, știind că Adonis trebuie să fie în mâinile Persefonei, s-a grăbit în lumea de dincolo să-l aducă înapoi. Încă o dată, Zeus a trebuit să intervină și să oprească femeile din cearta cu privire la cine ar trebui să aibă posesia asupra lui Adonis.

Cu multă răbdare, le-a spus că de acum încolo, Adonis va petrece jumătate din an cu Afrodita și cealaltă jumătate cu Persefona. Acest ultim aspect poate simboliza viața unui bărbat, care își petrece jumătate din viață cu mama sa și jumătate cu soția sa.