Rezumat Endling Volumul 1. Cea de pe urmă de Katherine Applegate

Rezumat la cartea "Endling Volumul 1. Cea de pe urmă" de Katherine Applegate care urmărește povestea lui Byx, o tânără dairni cu abilitatea de a distinge adevărul de minciună. După ce salvează un wobbyk numit Tobble, descoperă că întreaga ei turmă a fost ucisă de soldații Murdano. Ajutată de Tobble și de tânăra vânătoare Khara, Byx pornește într-o călătorie periculoasă spre nord pentru a găsi supraviețuitori din specia sa. Ei trebuie să înfrunte pericolele unui Cavaler al Focului și să evadeze de sub supravegherea soldaților Murdano. În căutarea lor pentru supraviețuire și speranță, descoperă secretele lumii lor și luptă pentru a proteja speciile amenințate.

Citește și
Rezumat Copacul dorințelor de Katherine Applegate
Rezumat Ivan cel fără de seamăn de Katherine Applegate
Rezumat Bob cel Fără de Seamăn de Katherine Applegate
Rezumat la cartea Crenshaw de Katherine Applegate



Rezumat la cartea Endling Volumul 1 Cea de pe urmă de Katherine Applegate


"Endling: The Last" este un roman scris de autoarea de cărți pentru copii, Katherine Applegate. Acest roman reprezintă primul volum dintr-o serie de trei cărți și urmărește povestea lui Byx, o dairni - o creatură asemănătoare unui câine care merge și vorbește precum un om - și grupul ciudat de tovarăși pe care îi adună în jurul său.

Byx este un tânăr dairni—o creatură asemănătoare unui câine cu capacitatea înnăscută de a distinge adevărul de minciuni. Într-o zi, Byx întâmpină dificultăți în a adormi, așa că se strecoară afară din stupul de apiurși—un stup uriaș asemănător cu o viespe care servește drept casă pentru întreaga ei haită. Mama ei iese afară să o verifice, spunându-i lui Byx că vor pleca spre nord a doua zi. Mama o încurajează să se întoarcă în pat, dar Byx solicită câteva minute în plus afară. Când mama ei pleacă, Byx decide să vadă cum arată oceanul în lumina soarelui; ea nu a văzut niciodată această priveliște deoarece haita ei călătorește mereu noaptea pentru siguranță. Cu toate acestea, pe măsură ce Byx se apropie de o stâncă, observă o barcă mică izbindu-se de stânci dedesubt și își dă seama că pasagerul este pe cale să se înece. În timp ce Byx se gândește dacă merită să sfideze ordinele mamei sale pentru a salva un străin, ea simte mirosul unor oameni apropiindu-se. Byx nu a văzut niciodată un om, dar i s-a spus că oamenii sunt periculoși pentru dairni; cei mai periculoși oameni dintre toți sunt cei care poartă culorile lui Murdano, stăpânul acestor teritorii.

Oamenii, care sunt vânători, o zăresc pe Byx și încep să tragă cu săgeți. Pentru a scăpa, Byx sare de pe stâncă și folosește glisarele—pielea în exces de sub membrele anterioare—pentru a aluneca departe de stâncă și spre barca care se luptă în valuri. Pe măsură ce Byx se apropie de barcă, ea apucă figura mică ghemuită în ea și o trage în siguranță alături de ea. Aterizează pe o bucată mică de nisip expusă de valurile retrase și reușesc să se urce pe niște stânci care îi ascunde de vânători. Pe măsură ce ajung pe teren plat, aud din nou oamenii apropiindu-se și îi aud certând un ghid pentru că au pierdut prada. Cu toate acestea, Byx are impresia că ghidul știe că ea este în apropiere și a ales să îi țină prezența ascunsă.

Byx află că micul animal pe care l-a salvat este un wobbyk—o creatură mică și rotundă cu trei cozi—numit Tobble. Pe măsură ce Byx se întoarce la haita ei, Tobble refuză să o părăsească, insistând că Codul Wobbyk dictează că acum el trebuie să o salveze pe Byx de trei ori pentru a o răsplăti pe Byx pentru salvarea vieții sale. Byx este iritată de această idee și nu este sigură cum să explice prezența lui Tobble familiei sale, mai ales că haita ei mănâncă ocazional wobbykuri. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie de stupul apiurși, Byx descoperă că un grup de soldați Murdano i-a atacat și i-a ucis pe toți. Byx încearcă să se arunce asupra soldaților, dar este lovită de o săgeată care o oprește.

Byx se trezește pe spatele unui cal și află că ghidul a împușcat-o cu săgeata pentru a o opri să se arate soldaților. Ghidul o duce pe Byx într-o peșteră și o hrănește, dezvăluind că ea este o fată numită Kharassande, sau Khara pe scurt, care se deghizează ca băiat pentru a lucra ca vânătoare. Când Khara adoarme, Tobble se strecoară în peșteră și o eliberează pe Byx. Ei reușesc să scape, dar sunt atacați de șerpi mari când încearcă să facă o pauză într-un copac. Khara vine în ajutorul lor și îi duce înapoi în peșteră. Khara explică că vrea să o ajute pe Byx și pretinde că un prieten de-al ei numit Ferrucci îi poate ajuta.

Pentru a-l găsi pe Ferrucci, Byx, Tobble și Khara fac o călătorie lungă până la Cora di Schola. Când ajung acolo, află că mulțimi mari de oameni se adună pe insulă pentru a sărbători un eumony, celebrarea sfârșitului unei specii. Acest eumony este în onoarea sfârșitului dairnilor. Byx este distrusă să afle că ea ar putea fi ultima dairni în viață. Khara o duce pe Byx la Ferrucci, dar este șocată când Ferrucci ordonă ca Byx să fie dusă într-o celulă de închisoare, unde o întâlnește pe o altă prizonieră numită Gamble, care este un felivet, o specie asemănătoare cu o pisică. Gambler îi spune lui Byx că dairnii nu sunt singura specie care este eliminată. Gambler crede că Murdano încearcă să eradice și felivetii. Când Luca revine să o elibereze pe Byx, tânăra dairni insistă să-l elibereze și pe Gambler.

Byx, Luca și Gambler se întâlnesc cu Khara și Tobble într-o clădire în renovare aproape de locul unde are loc ceremonia eumony. Gardienii descoperă locul în care se ascund, forțându-i pe Gambler și Byx să se ascundă. Khara, Tobble și Luca spun soldaților că sunt acolo pentru romantism și sunt îndepărtați. Soldații încep să caute în cameră obiecte de valoare și descoperă locul în care se ascunde Byx. Prinsă în colț, Byx sare pe fereastră și alunecă pe scenă, unde Araktik, clarvăzătorul lui Murdano, ține un discurs. Byx reușește să scape cu ajutorul lui Gambler și să se reunească cu Khara, Tobble și Luca încă o dată. Ei scapă de pe insulă cu o barcă de contrabandiști. Khara lasă decizia despre ce să facă în continuare în seama lui Byx, care decide să caute insula legendară unde trăiesc alți dairni.

După ce au scăpat din mâinile lui Araktik, Khara, Tobble, Luca, Gambler și Byx se îndreaptă spre nord. Cu toate acestea, ei află curând că Araktik a trimis un grup de soldați și un Cavaler al Focului să-i urmărească. Cavalerul poate controla focul și este un adversar foarte periculos. Ei reușesc să scape de soldați datorită unei stampede de garilane - creaturi uriașe cu șase picioare și gâturi lungi - și cu ajutorul unor corbi. Ajung curând în capitala Saguriei, unde Luca îi trădează și provoacă arestarea lor de către Garda Palidă a lui Murdano. Când Byx este adusă în fața lui Murdano, acesta îi testează abilitatea de a distinge adevărul de minciuni, iar ea identifică cu succes minciunile pe care Araktik i le spune despre starea dairnilor. Realizând avantajele politice ale controlului asupra talentelor de a simți adevărul ale ultimei dairni rămase, Murdano decide să o păstreze. Cu toate acestea, când Byx îl face pe Murdano conștient că alți dairni pot să mai existe, ea și Khara îl conving pe tiran de importanța de a deține toți dairnii rămași. Murdano o eliberează pe Byx și pe prietenii ei, permițându-le să plece în căutarea dairnilor rămase, dar trimite șase membri ai Gărzii Pale cu ei.

Pe măsură ce își continuă călătoria spre nord, Byx și Gambler realizează că Cavalerul Focului îi urmărește în continuare. Byx creează o strategie pentru a provoca o bătălie între Cavalerul Focului și Garda Pală, sperând că aceștia se vor distruge reciproc, lăsându-i astfel să continue căutarea dairnilor în pace. Cu toate acestea, deși cavalerul distruge Garda Pală, supraviețuiește luptei și continuă să-i urmărească pe Byx și însoțitorii ei. Atunci Khara îl înșală pe cavaler să cadă și să moaă într-o mică vale în care a plantat bețe de lemn ascuțite. Cu cavalerul mort în cele din urmă, Byx și însoțitorii ei sunt acum liberi să continue spre nord pentru a găsi insula despre care Byx crede că este casa altor membri ai speciei ei.



Citește și
Rezumat Tuck pentru totdeauna de Natalie Babbitt