Rezumat Ivan cel fără de seamăn de Katherine Applegate

Rezumat la cartea "Ivan cel fără de seamăn" de Katherine Applegate care explorează povestea unei gorile numită Ivan. Inspirată dintr-o poveste reală, aceasta urmărește viața lui Ivan, care a petrecut 27 de ani într-o cușcă de mall după ce a fost capturat din Congo. Ivan, cunoscut ca "Ivan cel fără de seamăn" în spectacolele zilnice ale mall-ului, își trăiește zilele într-un mod monoton până când o elefănțică tânără numită Ruby sosește și aduce schimbări semnificative în viața lui. Cartea explorează teme precum prietenia, arta și dorința de libertate, oferind cititorilor o călătorie emoționantă în inima unui gorile remarcabile.

Citește și
Rezumat Copacul dorințelor de Katherine Applegate
Rezumat Bob cel Fără de Seamăn de Katherine Applegate
Rezumat la cartea Crenshaw de Katherine Applegate
Rezumat Endling Volumul 1. Cea de pe urmă de Katherine Applegate



Rezumat la cartea Ivan cel fără de seamăn de Katherine Applegate


Cartea Ivan cel fără de seamăn se bazează pe povestea adevărată a unei gorile numită Ivan, capturată în Republica Democrată Congo și care a petrecut 27 de ani într-o cușcă într-un centru comercial înainte de a fi mutat la Zoo Atlanta în 1994. Cartea continuă cu romanul Bob cel Fără de Seamăn. În romanul său, Applegate îl transformă pe Ivan într-o gorilă fictivă care poate înțelege și vorbi limba umană și care își povestește viața prin intermediul unor scurte și poetice viniete. Așa cum s-a întâmplat și cu Ivan cel real, personajul principal al romanului locuiește într-un centru comercial, Mallul Big Top și sala de jocuri de la Ieșirea nr. 8, unde este promovat ca "Ivan cel fără de seamăn", parte a circului zilnic al centrului comercial.

În deschiderea romanului, Ivan își descrie viața la mall, unde a trăit timp de 27 de ani, după ce oamenii l-au capturat și l-au smuls dintr-o copilărie africană pe care abia și-o mai amintește. Ivan trăiește într-o cușcă cu trei pereți de sticlă, astfel încât să poată vedea centrul comercial și panoul publicitar care îl înfățișează drept "Ivan cel fără de seamăn, Marele Spinare-Argintie." Deși Ivan are pete argintii pe spate specifice unui mascul matur de gorilă, el nu se consideră un adevărat Spinare-Argintie, un lider și protector al turmei sale, pentru că nu are "pe cine să protejeze".

La mall, Ivan trăiește cu Stella, o femelă elefant bătrână care a fost cândva parte a unui circ celebru, și cu Bob, un câine rătăcit care doarme noaptea pe pieptul lui Ivan. Este, de asemenea, prieten cu Julia, o fetiță de 10 ani, fiica lui George paznicului mall-ului. Ivan și Julia sunt amândoi artiști, iar după ce Julia îi strecoară hârtie și un creion prin gaura de la cușca lui Ivan, el creează desene pe care Mack, patronul mall-ului le vinde. Arta îl ajută pe Ivan să facă față existenței sale solitare și plictisitoare în mica cușcă a mall-ului, dar, spre deosebire de Julia, Ivan poate desena doar ceea ce vede în fața sa, nu și ceea ce își imaginează.

Toate animalele din mall trăiesc o schimbare semnificativă în existența lor atunci când sosește un elefant bebeluș pe nume Ruby. Mack, proprietarul mall-ului, explică că a cumpărat-o pe Ruby de la un zoo falimentar pentru a aduce venituri noi centrului său comercial aflat în dificultate, iar Mack o tratează pe Ruby cu cruzime încă de la început, forțând-o nerăbdător să iasă din camionul în care a sosit. Stella preia imediat rolul de îngrijitoare și protector al lui Ruby, iar Ivan o cunoaște rapid și se îngrijește de tânăra elefănțică prietenoasă. Când Ruby povestește cum oamenii i-au ucis familia și au luat-o captivă, animalele realizează că toate au suferit din cauza cruzimii umane: Oamenii i-au ucis pe părinții lui Ivan, Stella a fost legată și obligată să facă acrobații într-un circ, iar Bob a fost abandonat pe autostradă cu frații săi, care nu au supraviețuit. Cu toate acestea, Ruby își amintește și de oamenii care au salvat-o când a căzut într-un șanț în Africa, iar Stella descrie grădinile zoologice unde oamenii oferă un "loc sigur" animalelor, sugerând astfel că oamenii nu sunt cu toții răi.

Rana lui Stella de pe vremea când făcea acrobații în circ s-a infectat, și știind că nu va supraviețui, ea îi cere lui Ivan să se asigure că Ruby va trăi în siguranță - și Ivan este de acord, bazându-se pe "cuvântul său de Spinare-Argintie". Celelalte animale plâng moartea lui Stella, iar când Ruby îl roagă pe Ivan să-i povestească o poveste despre copilăria sa, Ivan se forțează în cele din urmă să se confrunte cu amintirile pe care le-a reprimat. Prin povestea lui Ivan, cititorii află și despre "viața sa perfectă" în Africa, alături de turma sa de gorile, care s-a încheiat atunci când oamenii i-au ucis părinții și l-au expediat pe Ivan și pe sora sa geamănă, Tag, în SUA într-o cutie. Tag, care nu putea să renunțe la trecutul său, a murit, iar Ivan a ales să uite despre moștenirea sa pentru a supraviețui. Ivan a fost cumpărat de Mack care, împreună cu soția sa Helen, l-a crescut ca pe un copil uman, oferindu-i o bicicletă de jucărie și hrănindu-l cu alimente nesănătoase, dar refuzându-i singurul lucru de care avea cu adevărat nevoie - camaraderia altor gorile. Când Helen l-a părăsit pe Mack și gorila a devenit prea mare și prea neascultătoare pentru ca Mack să aibă grijă de ea, acesta l-a mutat pe Ivan în cușca sa din mall, unde a petrecut ultimii 27 de ani.

După ce-și retrăiește trecutul, Ivan începe să vadă casa sa din mall ca o "cușcă" adevărată, și mai târziu merge chiar mai departe, numind-o "închisoare". În același timp, Mack a început să o amenințe pe Ruby cu un baston cu gheare în timp ce o antrenează să facă acrobații în circul mall-ului, iar Ivan își dă seama cât de important este pentru el să-și țină promisiunea făcută lui Stella - dar nu știe cum să o facă. Apoi, Ivan vede un anunț pentru un zoo la televizor și își dă seama că trebuie s-o picteze pe Ruby în acest zoo. În acest fel, Ivan trebuie să picteze o imagine cu ceva imaginar în loc de un obiect pe care îl vede în fața sa - o performanță pe care anterior credea că nu o poate realiza. Ivan stă treaz toată noaptea timp de multe zile, folosind vopselele pe care Julia i le-a dat pentru a desena scena pe bucăți de hârtie care se vor potrivi ca un puzzle uriaș, ascunzându-le sub piscina sa și mai târziu în interiorul jucăriei de pluș pentru a nu le găsi Mack și a le vinde. Cu toate acestea, el simte în continuare că lucrării sale de artă îi lipsește ceva, până când adaugă patru litere gigantice: C-A-S-Ă. În timp ce lucrează, Ivan începe să acceseze "un alt Ivan" din interiorul său, un Ivan puternic și furios ca cel înfățișat pe panoul publicitar al mall-ului, care contrazice personalitatea sa pașnică în mod normal.

Ivan decide că este pregătit să-i arate lucrarea lui Julia - el este sigur că ea, ca "coleg artist", va fi capabilă să interpreteze mesajul său - dar când Julia nu înțelege imaginea lui, el se teme că Ruby va deveni "alt fără de seamăn" captiv în mall pentru totdeauna. Disperat să-i atragă atenția lui Julia, Ivan își lovește pieptul ca o gorilă sălbatică, pentru că este "supărat, în sfârșit" - el are "pe cineva de protejat". Tactica sa funcționează, deoarece Julia îi acordă picturii sale o altă privire și vede ce este menit să reprezinte, apoi îl convinge pe tatăl ei să o ajute să pună pictura pe panoul publicitar al mall-ului și să cheme ziarul local. Când reporterii scriu un articol despre animalele din mall și includ bastonul cu gheare pe care Mack îl folosește pentru a o antrena pe Ruby, protestatarii ajung la mall. În cele din urmă, lucrătorii de la zoo încep să interacționeze cu animalele, și Ivan înțelege că aceștia îi vor transporta pe Ruby și pe el la zoo pentru a începe o viață nouă. Ivan își ia rămas bun de la Julia și Bob, îngrijorându-se de locul în care va locui câinele, și împărtășește chiar și un adio cu Mack, care spune că îi va simți lipsa lui Ivan, dar apoi se îndepărtează și "nu se mai uită înapoi".

La zoo, Ivan este siderat că se află într-o altă cușcă, unde privește o turmă de gorile formată din trei femele și un mascul tânăr, mai întâi pe un televizor în cușca sa, apoi printr-un perete de sticlă. În cele din urmă, Ivan este eliberat în cușca gorilelor, dar are dificultăți în a relaționa cu celelalte gorile, deoarece trebuie să-și amintească cum să se comporte ca o gorilă sălbatică după atâta timp petrecut în lumea umană. În cele din urmă, Ivan se simte suficient de confortabil pentru a cuceri una dintre gorilele femele, Kinyani, și pentru a-și asuma rolul unui mascul matur de gorilă, un Spinare-Argintie care își protejează turma. Ivan continuă să facă artă, pictând cu noroi pe peretele cuștii gorilelor. Când se cațără într-un copac, o vede pe Ruby într-o altă cușcă, înconjurată de alți elefanți - o confirmare că și-a îndeplinit promisiunea făcută lui Stella.

În ultimul capitol al cărții "Ivan cel fără de seamăn", Julia îl vizitează pe Ivan, iar ea îl aduce și pe câinele Bob. Ivan află că Julia l-a adoptat pe Bob, iar fata îl laudă pe Ivan pentru că a ajutat-o pe Ruby. În ultimele cuvinte ale romanului, Bob îi spune lui Ivan că este "Ivan cel fără de seamăn", iar Ivan poate în sfârșit să creadă că este la fel de puternic și de special ca gorila de pe panoul publicitar al mall-ului. Ivan își ia adio de la prietenii săi și se întoarce la gorilele pe care acum le consideră "familie", proclamându-se "Marele Spinare-Argintie".



Citește și
Rezumat Tuck pentru totdeauna de Natalie Babbitt