Rezumat la romanul Străinul de Albert Camus

Rezumat la cartea "Străinul" de Albert Camus, în care este vorba despre Meursault, un tânăr indiferent și apatic din Alger, care, după ce ucide un arab pe plajă, este prins într-un vârtej de evenimente absurde și neînțelese. În timp ce așteaptă procesul în închisoare, Meursault se confruntă cu o lume care îi refuză credințele și indiferența. Procesul devine mai mult o examinare a caracterului său decât a crimei în sine, iar verdictul final, condamnarea la moarte, pune în lumină conflictul dintre individ și societate. În ultimele momente, Meursault abandonează orice speranță și acceptă cu fericire "blânda indiferență a lumii."

Citește și
Rezumat Ciuma de Albert Camus
Rezumat scurt "Străinul" de Albert Camus
Referat "Străinul" de Albert Camus
Rezumat Moartea fericită de Albert Camus
Rezumat la cartea Căderea de Albert Camus
Rezumat scurt Primul Om de Albert Camus
Rezumat Mitul lui Sisif de Albert Camus



Rezumat la cartea Străinul de Albert Camus


Meursault, naratorul, este un tânăr care trăiește în Alger. După ce primește o telegramă care îl informează de moartea mamei sale, ia un autobuz către Marengo, unde mama sa locuia într-un cămin pentru persoane în vârstă. Doarme aproape întreaga călătorie. Ajuns acolo, vorbește cu directorul căminului, care îi permite lui Meursault să-și vadă mama, dar constată că corpul ei a fost deja închis în sicriu. Refuză oferta administratorului de a deschide sicriul.

În acea noapte, Meursault veghează trupul mamei sale. Spre nemulțumirea sa, administratorul vorbăreț îl însoțește tot timpul. Meursault fumează o țigară, bea cafea și adoarme. A doua zi dimineață, înainte de înmormântare, Meursault se întâlnește din nou cu directorul. Acesta îi spune că Thomas Perez, un bătrân care se apropiase foarte mult de mama lui, va participa la serviciul funerar. Procesiunea funerară se îndreaptă spre mica localitate locală, dar Perez întâmpină dificultăți în a ține pasul și, în cele din urmă, leșină de căldură. Meursault afirmă că-și amintește puțin din înmormântare. În acea noapte, se întoarce bucuros în Alger.

A doua zi, Meursault merge la plaja publică pentru a înota. Acolo, se întâlnește cu Marie Cardona, o fostă colegă de muncă. Cei doi stabilesc o întâlnire pentru a vedea o comedie la cinema în acea seară. După film, petrec noaptea împreună. Când se trezește, Marie nu mai este acolo. Stă în pat până la prânz și apoi se așază pe balconul său până seara, privind oamenii trecând pe stradă.

În ziua următoare, luni Meursault se întoarce la muncă. Ia prânzul cu prietenul său Emmanuel și lucrează toată după-amiaza. În timp ce urcă scările către apartamentul său în acea seară, Meursault dă peste Salamano, un bătrân care locuiește în clădirea sa și deține un câine jigărit. Meursault se întâlnește și cu vecinul său, Raymond Sintes, despre care se zvonește că ar fi proxenet. Acesta îl invită pe Meursault la cină. În timpul mesei, Raymond povestește cum a bătut-o pe amanta sa după ce a descoperit că îl înșela. Ca urmare, s-a luat la bătaie cu fratele ei. Acum, Raymond vrea să-și tortureze și mai mult amanta, dar are nevoie ca Meursault să scrie o scrisoare pentru a o atrage înapoi. Meursault acceptă și scrie scrisoarea în acea noapte.

Sâmbătă următoare, Marie Cardona îl vizitează pe Meursault la apartamentul său. Ea îl întreabă pe Meursault dacă o iubește, iar el răspunde că "nu a însemnat nimic", dar probabil nu. Cei doi aud apoi strigăte venind de la apartamentul lui Raymond Sintes. Ieșind în hol, ei văd că sosește un polițist. Polițistul îl lovește pe Raymond și spune că va fi chemat la secția de poliție pentru că a bătut-o pe amanta sa. Mai târziu, Raymond îl roagă pe Meursault să depună mărturie în favoarea sa, iar Meursault acceptă. În acea noapte, Raymond se întâlnește cu Salamano, care se plânge că câinele său a fugit.

Marie Cardona îl întreabă pe Meursault dacă vrea să se căsătorească cu ea. El răspunde cu indiferență, dar spune că se pot căsători dacă ea dorește, așa că se logodesc. Duminica următoare, Meursault, Marie și Raymond Sintes merg la o casă de pe plajă deținută de Masson, unul dintre prietenii lui Raymond. Înoată bucuroși în ocean și apoi iau prânzul. În după-amiaza aceea, Masson, Raymond și Meursault dau peste doi arabi pe plajă, dintre care unul este fratele amantei lui Raymond. Izbucnește o luptă și Raymond este înjunghiat. După ce îi acordă primul ajutor, Raymond se întoarce pe plajă cu Meursault. Găsesc arabii la o fântână, iar Raymond ia în considerare să îi împuște cu pistolul său, dar Meursault îl convinge să renunțe și îi ia pistolul. Mai târziu, însă, Meursault se întoarce la fântână să se răcorească și, fără niciun motiv aparent, îl împușcă pe fratele amantei lui Raymond.

Meursault este arestat și aruncat în închisoare. Avocatul său pare dezgustat de lipsa de remușcare a lui Meursault față de crimă, și în special de lipsa de durere a acestuia la înmormântarea mamei sale. Mai târziu, Meursault se întâlnește cu judecătorul examinator, care nu poate înțelege acțiunile lui Meursault. Judecătorul îi arată un crucifix și îi cere lui Meursault să-și pună credința în Dumnezeu. Meursault refuză, insistând că nu crede în Dumnezeu, dar Judecătorul nu poate accepta lipsa de credință a lui Meursault și în cele din urmă îl numește "Domnul Anticrist".

Într-o zi, Marie Cardona îl vizitează pe Meursault în închisoare. Ea se forțează să zâmbească în timpul vizitei și își exprimă speranța că Meursault va fi achitat și că se vor căsători. În timp ce așteaptă procesul, Meursault se adaptează treptat la viața în închisoare. La început, izolarea de natură, femei și țigări îl chinuie, dar în curând se obișnuiește să trăiască fără ele și nu mai observă absența lor. Reușește să-și țină mintea ocupată și doarme cea mai mare parte a zilei.

Meursault este dus la tribunal devreme în dimineața procesului său. Sala de judecată este plină de spectatori și membri ai presei. Subiectul procesului se abate rapid de la omucidere la o discuție generală despre caracterul lui Meursault și reacția sa la moartea mamei sale în special. Directorul și mai mulți oameni care au participat la veghe și înmormântare sunt chemați să depună mărturie, și toți atestă lipsa de durere sau lacrimi a lui Meursault. Marie Cardona mărturisește cu reticență că în ziua de după înmormântarea mamei sale, ea și Meursault au ieșit în oraș și au văzut un film de comedie. În timpul pledoariei sale, procurorul îl numește pe Meursault un monstru și spune că lipsa sa de sentimente morale amenință întreaga societate. Meursault este găsit vinovat și condamnat la moarte prin decapitare.

Meursault se întoarce în închisoare pentru a-și aștepta execuția. Se luptă să-și accepte situația și are dificultăți în a accepta certitudinea și inevitabilitatea sorții sale. Își imaginează o evadare și visează la o apelare legală de succes. Într-o zi, preotul vine să-l viziteze în ciuda refuzului lui Meursault. Îl îndeamnă pe Meursault să renunțe la ateism și să se întoarcă la Dumnezeu, dar Meursault refuză. La fel ca și judecătorul examinator, preotul nu poate crede că Meursault nu tânjește după credință și viața de apoi. Meursault devine brusc furios, îl apucă pe preot de guler și începe să țipe la el. Declară că are dreptate în a crede într-o lume lipsită de sens, pur fizică. Pentru prima dată, Meursault îmbrățișează cu adevărat ideea că existența umană nu are o semnificație mai mare. Abandonează orice speranță pentru viitor și acceptă "blânda indiferență a lumii." Această acceptare îl face pe Meursault să se simtă fericit.