Rezumat Moartea fericită de Albert Camus

Rezumat la cartea "Moartea fericită" de Albert Camus, în care protagonistul, Patrice Mersault, călătorește spre Praga după săvârșirea unui asasinat. Hărțuit de vină pentru uciderea unui bărbat numit Zagreus, Mersault nu-și găsește fericirea cu averea obținută și revine în Algeria, unde trăiește o vreme cu trei femei. În ciuda împrejurărilor idilice, Mersault simte nevoia singurătății și se retrage într-un sat liniștit în Chenoua. Aici se căsătorește formal cu Lucienne, spunându-i că nu o iubește și că vizitele ei trebuie să fie sporadice. În această nouă comunitate, Mersault se confruntă cu indiferența față de lume și, în cele din urmă, se îmbolnăvește grav. În prezența lui Lucienne, moartea îl înconjoară, iar el acceptă adâncindu-se în "moartea fericită".

Citește și
Rezumat Ciuma de Albert Camus
Rezumat scurt "Străinul" de Albert Camus
Referat "Străinul" de Albert Camus
Rezumat la romanul Străinul de Albert Camus
Rezumat la cartea Căderea de Albert Camus
Rezumat scurt Primul Om de Albert Camus
Rezumat Mitul lui Sisif de Albert Camus



Rezumat la cartea Moartea fericită de Albert Camus


Prima parte a cărții "Moartea fericită" este intitulată "Moarte naturală". Patrice Mersault este un funcționar franco-algerian care trăiește și lucrează în Algeria, ocupată de francezi. În primul capitol, el intră liniștit în casa unui bărbat numit Zagreus, căruia îi fuseseră amputate picioarele și care folosește un scaun cu rotile. Fără nicio expresie, Mersault deschide o servietă în care se află un pistol și o scrisoare de sinucidere pre-scrisă. Zagreus privește cum Mersault golește un seif ce conține o sumă mare de bani. Mersault îl împușcă pe Zagreus în cap și face ca omorul să pară o sinucidere, punând pistolul în mâna lui Zagreus. Mersault pleacă și se întoarce la apartamentul său, unde adoarme.

Povestea se întoarce la câteva zile înainte de moartea lui Zagreus. Mersault lucrează în biroul său de pe chei. Nu este stimulat în mod deosebit de munca sa și își petrece majoritatea zilelor într-o rutină familiară de trezire, mers la serviciu, prânz cu un coleg și întoarcere acasă pentru a privi oamenii trecând pe lângă balconul său. Are o prietenă numită Marthe, dar nu o iubește în mod deosebit. Ei merg împreună la cinema, iar Mersault se gândește doar la plăcerea fizică de a fi cu ea, fără a simți vreo legătură emoțională între ei.

La cinema, o scurtă interacțiune între Marthe și un fost iubit al ei îl face pe Mersault să simtă gelozie. El o întreabă despre alți foști iubiți. Ea menționează un notabil intelectual local numit Zagreus. Înainte ca Zagreus să își piardă mobilitatea picioarelor, ea a avut o scurtă idilă cu el. Acum, el își petrece mare parte din timp singur, citind. Este cunoscut ca fiind un om bogat, iar Marthe îl mai vizitează ocazional. Mersault, simțind în continuare gelozie, cere să îl cunoască pe Zagreus. Marthe acceptă.

Mersault și Zagreus inițiază o relație neobișnuită. Cu toate că niciunul dintre bărbați nu îl place în mod deosebit pe celălalt, ei vorbesc mult timp despre idei filozofice. Discută dacă o persoană poate într-adevăr să se înțeleagă pe sine și să fie fericită în același timp, și dacă banii sunt un ajutor sau un impediment în calea fericirii. Zagreus povestește cum a devenit bogat și deprimat. Când era tânăr, a decis să muncească din greu și să-și construiască o mică avere prin mijloace posibil ilicite. Chiar când era fericit cu bogăția sa, a pierdut ambele picioare și nu a mai putut urmări visele și ambițiile pe care averea sa i-ar fi permis să le atingă.

În schimb, a devenit deprimat și retras, petrecându-și tot timpul citind. Nu cheltuie bani și se gândește adesea la sinucidere, deși nu poate aduce niciodată să apese pe trăgaciul pistolului pe care îl ține în seif. El și-a scris deja scrisoarea de sinucidere. Zagreus sugerează că vrea ca Mersault să îl ucidă. Spune că Mersault poate lua averea și să facă cu ea ce dorește. Mersault pleacă, gândindu-se la oferta făcută. El pune în aplicare planul, așa cum este prezentat în primul capitol. Luând banii, călătorește în Praga și o abandonează pe Marthe.

Partea a doua a cărții "O moarte fericită" este intitulată "Moartea conștientă". Mersault călătorește în Praga, dar nu-și poate găsi liniștea. Este bântuit de moartea lui Zagreus și nu reușește să găsească fericirea cu noua sa avere. Contactând câțiva prieteni vechi, se întoarce la Alger și locuiește o vreme cu trei tinere. Izolându-se de lume, oamenii din casă speră să găsească fericirea. În ciuda decorului idilic, Mersault nu este mulțumit. El simte nevoia singurătății și decide să părăsească casa și să se mute într-un sat mic din Chenoua, o creastă muntoasă în suburbiile rurale ale Algerului. Se căsătorește cu o femeie numită Lucienne în Alger, dar îi spune că nu o iubește; ea poate să vină să-l viziteze doar intermitent.

În Chenoua, Mersault devine prieten cu un medic local numit Bernard, care îl introduce în comunitate. Mersault își petrece zilele singur și observă indiferența față de lumea din jurul său. Trece timpul și își umple zilele pentru a nu se gândi la păcatele trecutului său. Prietenii îl vizitează, inclusiv Lucienne. În timpul vizitelor lor, Mersault se îmbolnăvește.

În lunile următoare, boala lui devine tot mai gravă. În seara în care Lucienne urmează să-l viziteze din nou, el leșină și petrece noaptea într-o stare febrilă. Până a venit dimineața, a sosit și Lucienne, iar Bernard l-a diagnosticat pe Mersault ca având o inimă slăbită. La cererea lui Mersault, doctorul îi dă un flacon de adrenalină astfel încât să fie măcar conștient când moare. Mersault este copleșit de boală și moare cu Lucienne lângă el.