Două rezumate la piesa de teatru "O scrisoare pierdută"

Două rezumate lungi la comedia "O scrisoare pierdută" scrisă de Ion Luca Caragiale. Rezumat la celebra povestire piesă de teatru "O scrisoare pierdută" in care este vorba despre un cetățean beat care găsește o scrisoare de amor trimisă de prefectul judeţului Ștefan Tipătescu către Zoe Trahanache, soția lui Zaharia Trahanache, prezidentul Comitetului permanent. Mai jos găsiți și personajele principale din comedia "O scrisoare pierdută".

Vedeti si:
“O scrisoare pierdută” Rezumat pe momentele subiectului
“O scrisoare pierdută” Povestirea pe momentele subiectului
“O scrisoare pierdută” Comentariu pe momentele subiectului
"O scrisoare pierdută" apartenenţa la gen
"O scrisoare pierdută" demonstrație că e comedie
Comentariu "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale
Caracterizare Ștefan Tipătescu sau Zoe Trahanache
Caracterizarea personajelor din O scrisoare pierdută
Rezumat scurt "O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale




Personajele
ŞTEFAN TIPĂTESCU, prefectul judeţului
AGAMEMNON DANDANACHE, vechi luptător de la 48
ZAHARIA TRAHANACHE, prezidentul Comitetului permanent, Comitetului electoral, Comitetului şcolar, Comiţiului agricol şi al altor comitete şi comiţii
TACHE FARFURIDI, avocat, membru al acestor comitete şi comiţii
IORDACHE BRÂNZOVENESCU, asemenea
NAE CAŢAVENCU, avocat, director-proprietar al ziarului Răcnetul Carpaţilor, prezident-fundator al
Societăţii enciclopedice-cooperative "Aurora economică română"
IONESCU, institutor, colaborator la acel ziar şi membru al acestei societăţi
POPESCU, asemenea
GHIŢĂ PRISTANDA, poliţaiul oraşului
UN CETĂŢEAN TURMENTAT
ZOE TRAHANACHE, soţia lui ZAHARIA TRAHANACHE
UN FECIOR


Rezumat 1 la "O scrisoare pierdută"
       ACTUL I:
       Stefan Tipatescu prefectul judetului zis si “conu Fanica” si Ghita Pristanda politaiul orasului, au o conversatie foarte interesanta si foarte aprinsa despre alegeri.
Domnul Tipatescu este foarte agitat,plimbandu-se cu ziarul in mana si comentand anumite fraze referitoare la dumnealui.
       Ion Pristanda rezemat in sabie ii povesteste domnului prefect despre o discutie ce o auzise pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului  in timp ce acestia erau la un joc de carti. Aceasta discutie avea ca sibiect pe domnul Tipatescu (pe care din vampir nu-l scotea) si o anumita scrisoare pe care avea de gand sa o citeasca.
       Pristanda se plange de meseria lui de politist si de faptul ca primeste prea putini bani care nu ii ajung sa isi intretina familia lui numeroasa . Acesta isi aduce aminte de sfaturile sotiei lui si se gandeste ca avea dreptate.
       Domnul Trahanache se duce la prefect inainte de dejun  pentru  a-i povesti ceva fara ca Zoe ,sotia lui sa afle.
       Prefectul il trimite pe Pristanda acasa la domnul Trahanache pentru a-i anunta sotia ca vor intarzia le dejun.


       Trahanache ii povesteste prefectului de un bilet care l-a primit de la fecior din partea domnului Catavencu in care scria ca doreste sa il vada deoarece ii va arata un documant foarte important pentru dumnealui . Domnul Zaharia ii spune ca s-a dus la biroul ziarului “Racnetul Carpatilor” pentru a primi documentul de la Catavencu care ii inmaneaza o scrisoare de la Tipatescu adresata sotiei lui Zoe si il ameninta ca va fi publicata in gazeta. Afland aceste lucruri Tipatescu se enerveaza si ii spune lui Trahanache ca la intrunirea de diseara Catavencu nu va veni.
       Zoe  se duce la Tipatescu foarte speriata,spunandu-i de scrisoarea  pe care a primit-o de la Catavencu in care o anunta ca le va restitui documentul in schimbul unui favor.Zoe nu isi aminteste cand a pierdut scrisoarea dar la intalnirea cu Catavencu acesta i-a cerut in schimbul scrisorii sa-i asigure alegerea.
       Tipatescu se enerveaza foarte tare si ii spune ca l-a trimis pe Prisanda sa-i cumpere scrisoarea.
       In timp ce il asteapta pe domnul Tipatescu, Branzovenescu si Farfuridi, avocatii si membrii comitetului se intreaba daca nu cumva sunt tradati de catre Trahanache ,Zoe sau chiar de prefect (toti faceau parte din acelasi comitet). Acesta care tocmai sosea afla care este motivul sosirii celor doi si le reproseaza ca au venit sa-i ceara socoteala tocmai dumnealui care a infiintat comitetul.
       Avocatii sunt inca convinsi ca au fost tradati si se indreapta spre iesire cendusi de prefect.
       Zoe il anunta pe Tipatescu ca va avea loc o nenorocire,intre timp apare un cetatean turmentat care sustine ca este alegator si ca a gasit o scrisoare adresata doamnei Trahanache din partea prefectului.


       Tipatescu si Zoe il ia la intrebari,acesta incearca sa gaseasca scrisoarea dar isi aminteste ca este posibil sa I-o fi furat domnul Catavencu.
       Pristanda vine intr-un suflet sa-i anunte pe Zoe si pe “conul Fanica” de venirea lui Trahanache. Tipatescu ii spune sa scoata cetatenul afara ,acesta ii intreaba pentru cine sa voteze, dar Ghita face ce i-a spus prefectul.
       Zoe si Tipatescu afla de la Ghita care tocmai venea de la Catavancu ca fara o mie de poli acesta nu se lasa atat de usor.
       Trahanache intra mirat deoarece, isi da seama ca Zoe stie tot ; dar le spune ca l-a prins pe Catavencu cu ceva mai rau.


       ACTUL II:
       Trahanache,Farfuridi si Branzovenescu stau in jurul unei mese discutand si studiind alegerile electorale.Cei doi avocati ii spun domnului Trahanache ca se tem de tradarea prefectului,dar acesta ii ia apararea si le spune ca este un om de incredere care a facut multe servicii partidului. Nervos si tulburat Trahanache iese din camara pe usa din spate.
       Branzovenescu si Farfuridi ramasi in aceeasi camera discuta despre ceea ce cred ei ca se va intampla la intrunirea de diseara.
       Acestia sunt foarte convinsi ca vor fi tradati de domnul Tipatescu si doresc sa trimita o scrisoare anonima impotriva lui la Bucuresti catre comitetul Central si catre minister si gazete.
       Pristanda s-a dus impreuna cu cei de la politie acasa la domnul Catavencu si l-au luat la sectie punandu-i tot felul de intrebari despre scrisoare la care doreste sa raspunda doar lui Zoe.
       Aceasta nu era de gasit pe nicaieri,dar dupa mai multe incercari Ghita reuseste sa se intalneasca cu ea. Zoe afla de la Pristanda ca Tipatescu a dat ordin sa fie arestat Catavencu ca sa poata pune mana pe scrisoare si ca acesta doreste sa vorbeasca numai cu dansa. Afland asta Zoe il trimite pe Pristanda sa-l elibereze pe Catavencu si sa-l aduca la ea. Zoe sta singura in camera si citeste ziarul in care s-a anuntat ca maine va fi publicata o scrisoare adresata unei doamne foarte importante din partea unui inalt personaj . Pentru a impiedica asta se gandeste ca ar fi mai bine sa-i asigure alegerea lui Catavencu.


       Tipatescu discuta cu Zoe despre Catavencu ,acestia incearca sa gaseasca o solutie pentru a-l impiedica sa tipareasca scrisoarea. Prefectul nu este de acord sa-i asigure alegerea iar Zoe disperata nu stie ce sa faca . Intr-un final Zoe se hotaraste sa-l sprijine pe Catavencu si sa lupte impotriva partidului si al lui Tipatescu.        Pristanda il elibereaza pe Catavencu la ordinul doamnei Trahanache cerandu-si scuze , apoi il duce in casa prefectului unde era asteptat de Zoe care dorea sa-i vorbeasca.
       Catavencu o asteapta linistit pe un scaun pe doamna Trahanache si isi inchipuie ce se va intampla la intrunirea de diseara si cum il va proclama Zaharia candidat . Dar inainte sa apara doamna Trahanache apare Tipatescu uimit de prezenta lui Catavencu care pare foarte surprins.
       Catavencu discuta fata-n fata cu Tipatescu care il intreaba ce doreste in schimbul scrisorii acesta ii spune ca vrea sa-i asigure alegerea , iar daca nu o va face va publica scrisoarea.Tipatescu striga pe un ton nervos ca vrea sa-l omoare iar Catavencu tremura tipand dupa ajutor.


       Zoe intervine si ea in discutia celor doi si se hotaraste sa ii spuna si lui Catavencu hotararea pe care a luat-o si anume aceia de a-l  alege deputat doar ea si sotul ei . Neavand alta solutie Tipatescu decide sa-l sprijine pe Catavencu.
       Trahanache intra in salon dar nu gaseste pe nimeni deoarece erau ascunsi . Ii lasa un bilet lui Tipatescu apoi pleaca.
       Dupa plecarea lui Trahanache apare din nou cetateanul turmentat care nu era hotarat  cu cine sa voteze. Dar Tipatescu ironic ca intotdeauna ii spune sa-l aleaga pe domnul Catavencu.
       Tipatescu le spune celor doi avocati ca lucreaza pentru Catavencu si ca il vor sustine dar acestia il ameninta ca vor spune totul ziarelor,comitetului electoral si guvernului.
       Pristanda vine in fuga aducand o scrisoare in care scria ca colegiul al-doilea trebuie sa il aleaga pe Agamemnon Dandanache . Afland asta Zoe,Trahanache,Catavencu si ceilalti cetateni erau hotarati sa lupte impotriva oricui.


       ACTUL III:
       In sala cea mare a primariei Farfuridi care este deja la tribuna incearca sa tina un discurs catre adunare dar acestia nu il lasa. Trahanache care este presedinte il ajuta cum poate incercand sa faca liniste in sala . In final Farfuridi emotionat tine discursul despre politica si viitorul tarii.
       Pristanda vine repede pentru a-l anunta pe Trahanache ca este asteptat in cabinet si ca trebuie sa suspende sedinta.
       Intre timp grupul lui Catavencu si al lui Farfuridi discuta despre alegerile electorale si se contraziceau intre ele.
       Trahanache iesi in fuga din camera,Zoe si Tipatescu veneau dupa el spunandu-i sa nu renunte.Dupa asta Zaharia se intoarce in sala.
       Catavencu cere cuvantul domnului Trahanache deoarece doreste sa  spuna tuturor  parerea lui despre aceasta tara.


       Din nou Catavencu incearca sa spuna ceva dar este intrerupt de catre cetateanul turmentat si toata sala incepe sa rada.
       Trahanache doreste sa anunte numele candidatului propus de comitetul lor. In sala toata lumea este agitata iar Trahanache anunta ca il va sprijini pe Agamemon Dandanache,Zoe,Tipatescu si Trahanache au iesit toti afara iar Pristanda si cei doi avocati il tarasc pe Catavencu afara.

ACTUL IV:
       Zoe si Tipatescu erau in gradina lui Trahanache si se intrebau unde este Catavencu si de ce nu a publicat pana acum scrisoarea.
       Putin mai incolo Trahanache vine spre Zoe si Tipatescu insotit de Agamemon Dandanache , face prezentarile apoi isi cere scuze ca trebuie sa plece deoarece se ducea la alegeri.


Rezumat 2 la "O scrisoare pierdută"
       Într-o zi, nu cu mult înaintea alegerilor, Ştefan Tipătescu, prefectul judeţului, se afla în odaia din faţă cu Ghiţă Pristanda, poliţaiul oraşului. Citea jurnalul “Răcnetul Carpaţilor”, furios că era făcut acolo “vampir”, de către adversarii politici.
       Lăsă jurnalul de o parte şi îi ceru lui Ghiţă să continue ceea ce începuse să povestească mai devreme. Ghiţă începu întâi să se vaite pe  el, că are familie mare (avea nouă copii şi nevasta) şi “renumeraţie”, adică leafă, mică. Prefectul îi spuse că îi mai pică lui şi începu să numere câte  a pus  din cele patruzeci şi patru de steaguri pe care trebuia să le pună prin oraş. Nu ieşeau nici jumătate la numărătoare, dar prefectul renunţă la discuţie şi reveni la istoria pe care poliţaiul trebuia să i-o spună.
       Cu o noapte înainte, pe la ora unu, poliţaiul trecuse pe sub ferestrele  deschise ale  casei avocatului Nae Caţavencu, şeful independenţilor din oraş, adversarul politic al lui Tipătescu şi al domnului Zaharia Trahanache, preşedintele comitetului electoral şi al altor comitete şi “comiţii”. Caţavencu era şi director şi proprietar al jurnalului care îl vorbise atât de rău pe prefectul Tipătescu.


       La Caţavencu se aflau cei din tabăra lui, dascălii, popa, alţii. Jucaseră cărţi şi şedeau de vorbă, numărându-şi voturile pe care se bazau la alegeri. Caţavencu le spuse celorlalţi că va vota cu ei unul pe care contează “bampirul”, adică prefectul Tipătescu. Şi se pregăti să le citească o scrisoare pierduta de cineva, dar tocmai atunci unul dintre ei aruncă chibritul aprins pe fereastră, chiar în ochii poliţaiului. Acesta căzu de pe gardul pe care se urcase,  peste  unul care tocmai trecea pe acolo şi care începu să strige. Fireşte, cei din casă închiseseră ferestrele şi Ghiţă nu a mai apucat să afle despre ce scrisoare era vorba.
       Sosi şi Trahanache, iar Tipătescu îl trimise pe Ghiţă să afle neapărat ce e cu acea scrisoare. Întâi trebuia  să o anunţe pe coana Joiţica, adică doamna Zoe Trahanache, soţia domnului Zaharia Trahanache şi amanta lui Tipătescu, că vor întârzia la masă.
       Coana Joiţica sosise însă şi ea la Tipătescu acasă şi îi făcu de după uşă semn lui Ghiţă să vină în camera unde era ea, să-i spună ceva.
       Trahanache îi povesti că Nae Caţavencu îl invitase în biroul de la ziar ca să-i arate o scrisoare pierduta, o scrisoare de amor de la Tipătescu către Zoe Trahanache. Încrezător, soţul înşelat luase scrisoarea drept un fals, o plastografie, făcută de avocat ca să îl şantajeze: dacă nu trecea în tabăra lui politică, ar fi publicat scrisoarea în ziar şi i-ar fi compromis familia.


       Trahanache spuse că oamenii lui Caţavencu vor face totul ca să tulbure  întrunirea ce urma să aibe loc în seara aceea, pentru desemnarea  lui Farfuridi drept candidat la deputăţie. Fierbând furios, Tipătescu îi spuse lui Trahanache să se ducă singur la masă şi să nu aibă grijă că domnul Caţavencu va fi la păstrare în seara aceea.
       Nici nu ieşi bine Trahanache şi apăru Zoe din camera în care stătuse ascunsă de soţul ei. Era distrusă că putuse să piardă scrisoarea. Femeia primise şi ea veste de la Caţavencu despre o scrisoare pierdută, vorbise cu el, iar acesta promisese că, dacă îl ajută să se aleagă, îi dă documentul înapoi. Dacă nu, îl publică în ziar. Acum, ea îl trimisese pe Ghiţă să încerce să cumpere scrisoarea compromițătoare.
       Auzind că vine cineva, Zoe se ascunse din nou. Veniseră Farfuridi, viitorul candidat, şi Brânzovenescu, colegul său de partid. Erau intrigaţi că în interval de două ore îi văzuseră intrând pe rând la ziarul lui Caţavencu pe Trahanache, apoi pe madam Trahanache şi după aceea pe Ghiţă poliţaiul. Stârniră mânia prefectului, vorbind despre trădare, dar acesta se înfurie mai tare aflând că domnul Caţavencu răspândise prin târg un afiş care dădea ca sigure desemnarea lui drept candidat la alegeri  şi sprijinul lui Trahanache şi Tipătescu.
       Cei doi plecară şi Zoe, care auzise totul, intră disperată în odaie. Tocmai atunci sosi şi un cetăţean turmentat, care le povesti cucoanei Zoe şi amantului ei, prefectul, că el era cel care găsise o scrisoare pierduta. O deschisese, Caţavencu văzuse că e o scrisoare pierduta a prefectului, îl dusese la băutură şi, când adormise beat, i-o luase.


       Veni Ghiţă, cu vestea că avocatul vrea pentru scrisoare ori o sumă uriaşă de bani, ori deputăţia. În urma lui sosi şi Trahanache, care le spuse că l-a prins cu altă plastografie pe Caţavencu.
       Mai târziu, tot acasă la Tipătescu, în aceeaşi odaie, stăteau Trahanache, Brânzovenescu şi Farfuridi. Ei studiau listele electorale şi îşi notau care vor vota cu ei. Trahanache fu încolţit de cei doi, care se temeau de trădare din partea lui Tipătescu. Le spuse clar că îl vor vota pe candidatul ales de partid, iar numele lui va sosi în curând, printr-o telegramă, apoi plecă supărat. Puţin mai târziu plecară şi cei doi, hotărâţi să trimită la guvern o anonimă în caz de trădare.
       Zoe îl întâlni, în sfârşit,  pe Ghiţă şi află că îl arestase pe Caţavencu, dar scrisoarea nu o găsise. Se duse înnebunită şi îl eliberă pe Caţavencu, iar acesta veni acasă la Tipătescu să vorbească cu el. Prefectul îi oferi fel de fel de funcţii şi de bunuri, dar Caţavencu nu voia decât deputăţia. Furios, Tipătescu sări la el şi atunci se repezi Zoe să îi despartă.
       Supărată că Tipătescu nu cedează şi riscă să o facă de râs în târg pentru o scrisoare pierduta, Zoe îi promise lui Caţavencu să îl sprijine  în alegeri  ea şi bărbatul ei.
       Sosiră cetăţeanul turmentat, Brânzovenescu şi Farfuridi, care rămaseră uluiţi aflând că partidul lor îl va sprijini pe Caţavencu. Tocmai atunci sosi şi telegrama de la guvern. La colegiul lor trebuia să se aleagă neapărat domnul Agamemnon Dandanache.


       În sala cea mare a primăriei avea loc adunarea electorală, condusă de Trahanache. Pe locurile din faţă se aflau Caţavencu şi oamenii lui.Farfuridi îşi rostea discursul electoral, întrerupt mereu de dascălii din grupul lui Caţavencu. Bătea apa în piuă şi spunea lucruri care nu aveau legătură cu subiectul discuţiei: revizuirea Constituţiei şi a legii electorale. Strigătele oamenilor şi rugăminţile lui Trahanache, îl făcură să treacă la “cestiune” şi să-şi spună opinia. Farfuridi era de părere că ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo şi anume în punctele esenţiale !
       După discursul lui Farfuridi,Trahanache dădu o pauză de cinci minute şi ieşi, chemat de Ghiţă în cabinetul primarului, unde îl aşteptau conu Fănică, prefectul, şi coana Joiţica. În timpul acesta Caţavencu şi grupul lui se luară la harţă cu Farfuridi şi grupul acestuia. Până la urmă, Farfuridi nu mai rezistă şi îi reproşă că e lipsit de onestitate, că se preface că e în opoziţie, dar de fapt e susţinut de prefect.
       Zoe şi Tipătescu îl chemaseră pe Trahanache ca să îl mai roage o dată să pună candidatura lui Caţavencu. Voiau să prevină scandalul provocat dacă se publica o scrisoare pierduta, deşi Trahanache credea în continuare că este falsă. El le spuse că mai găsise o poliţă, un document falsificat de Caţavencu pentru a încasa o sumă mare de bani. Tipătescu îi spuse că atunci poate să anunţe numele candidatului pe care îl primiseră prin telegramă, Agamiţă Dandanache.


       Mulţumit, Trahanache reveni în sală şi îi dădu cuvântul lui Caţavencu. Discursul rostit cu glasul când tremurat de plâns, când vioi şi lătrător, puse în atenţia ascultătorilor că industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.
       Sosi în sală şi cetăţeanul turmentat, care începu să îl întrerupă pe orator, spre distracţia celor din grupul lui Farfuridi şi supărarea susţinătorilor lui Caţavencu. La un moment dat, când Ghiţă îi dădu de veste că i-au sosit oamenii, Trahanache îl întrerupse şi anunţă numele candidatului, Agamiţă Dandanache.
       Furios că fusese înşelat în aşteptările sale, Caţavencu începu să strige despre o scrisoare pierduta, despre scrisoarea de amor a prefectului către soţia lui Trahanache. Nu îl mai auzi nimeni pentru că oamenii lui Ghiţă şi ai lui Farfuridi năvăliră cu mult zgomot  în faţă, peste grupul lui Caţavencu, aceştia săriră şi ei şi se iscă o bătălie generală.
       În grădina din faţa casei lui Trahanache stăteau Zoe şi Tipătescu, în aşteptarea lui Trahanache, ce trebuia să îl aducă pe candidat, pe domnul Agamemnon Dandanache.
       Zoe era distrusă şi plângea, pentru că Nae Caţavencu dispăruse din seara discursului. Femeia era sigură că atunci când se vor termina alegerile el va publica o scrisoare pierduta, drept răzbunare.
       Trahanache sosi, împreună cu Dandanache. Acesta era cam ameţit de drum, nu reuşea să priceapă cine ce este, îi zicea prefect lui Trahanache şi prezident lui Tipătescu, iar despre Zoe pricepu că ar fi nevasta  lui Tipătescu.


       Dandanache le spuse o poveste foarte asemănătoare cu povestea lor. Folosise si el o scrisoare pierduta. Găsise o scrisoare de amor de la nevasta unei persoane importante către un bărbat, şi el persoană importantă. Îl şantajase pe acesta că dă scrisoarea la ziar dacă nu îi găseşte un colegiu electoral la care să candideze. Îi găsise până la urmă colegiul lor, dar el nu îi dăduse scrisoarea înapoi, o păstrase şi pentru altă ocazie.
       Zoe şi Tipătescu îl rugară pe Dandanache să nu povestească istoria cu o scrisoare pierduta la banchetul ce avea să fie seara, după încheierea alegerilor. Se temeau să nu facă impresie proastă asupra alegătorilor. Dandanache fu condus apoi de Zoe în casă, ca să se odihnească puţin.
       Puţin mai târziu, veni Ghiţă, care îl minţi pe prefect că e căutat, ca să plece şi să poată veni acolo chiar domnul Nae Caţavencu. Acesta voia să vorbească numai şi numai cu Zoe Trahanache.


       Caţavencu îi spuse cucoanei că avusese scrisoarea în căptuşeala pălăriei şi că, în bătaia de la adunarea electorală, cineva i-a smuls pălăria din cap şi a dispărut. Scrisoarea era din nou pierdută.
       Tocmai când Zoe striga disperată de o asemenea veste, apăru cetăţeanul turmentat. Chiar el găsise pălăria şi voise să o pună pe cap, dar era strâmtă. Atunci, îi scosese căptuşeala şi dăduse de scrisoare. Văzuse că e a coanei Joiţica şi venise să i-o aducă înapoi.
       Fericită că scăpase de grijă, Zoe îl iertă pe Caţavencu, cu condiţia să conducă banchetul popular din grădina primăriei şi să vină apoi în fruntea alegătorilor să îi salute pe ales, domnul deputat Dandanache, şi pe prefect.
       Într-adevăr, seara alegătorii făcură, în frunte cu Caţavencu, o manifestaţie publică. Îmbrăcaţi de sărbătoare, cu ramuri verzi şi cu steaguri, veniră să îi salute pe fruntaşii oraşului şi pe alesul lor, domnul deputat Agamiţă Dandanache. În sunetul muzicii şi gălăgia mulţimii ameţite de băutură, închinară cupe de şampanie şi rostiră mici discursuri de felicitare.