Personajele din nuvela Sobieski si românii

Vedeti care sunt personajele nuvelei istorice "Sobieski si românii" scrisa de Costache Negruzzi. Pe langa denumirea celor 7 personaje din povestea "Sobieski si romanii", gasiti in dreptul lor si o mica descriere.



Vedeti rezumate si caracterizari personaje.





Sobieski si românii - personaje
Cei 19 plaiesi
PLAIESII sunt  personajul principal al nuvelei istorice Sobieski și românii. Ei sunt prezentati ca un personaj cu trasaturi colective. Ei isi fac datoria pana la capat, din adanca si fireasca simtire patriotica, aparandu-si cetatea chiar cu pretul vietii.

Sobieski - Regele Poloniei
Trufas, orgolios, lipsit de stapanire si impulsiv. Regele Sobieski se pripeste, cand ia hotararea de a-i spanzura pe plaiesi si fara interventia lui Iablonovski acest lucru chiar s-ar fi intamplat.

Iablonovski - unul dintre hatmanii regelui.
Este calculat, speriat de infrangere, intelept si bun strateg militar. Sfatul lui il face pe rege sa-i crute pe plăieși.

Pototki - unul dintre hatmanii regelui.
Lingusitor, laudaros, increzut, lipsit de perspicacitate militara. El il face pe regele Poloniei sa atace cetatea Neamțu in ciuda sfatului dat de ințeleptul Iablonovski.

Batranul plăieș - purtator de cuvant si plăieșul de care se vedea că ascultă toți

Tânărul plăieș - este ultimul plăieș care soseste in cetate si aduce vesti de la Iași despre trecerea leșilor.

Oastea poloneza
Desi numeroasa, erau acum nemâncați si suparati. Ei impreuna cu regele Sobieski se retrasesera din calea tătarilor și a moldovenilor. Pe drumul de intoarcere mancasera doar coaja copacilor si poame.