Rezumat "Sobieski si românii" de Constantin Negruzzi - 3 rezumate

Rezumat scurt al nuvelei istorice "Sobieski si românii" scrisă de scriitorul român Costache Negruzzi si publicata pentru prima data in anul 1846 in Almanahul de învățătură. Rezumat online de o pagina la nuvela "Sobieski si românii".

Update: Acum pe langa un rezumat literar si unul scurt, am adaugat inca rezumat scurt pentru povestea istorica "Sobieski si românii". Este primul.

Update: Un nou rezumat scurt la aceasta nuvela a fost adaugata in aceasta pagina. acum gasiti doua rezumate scurte care sa va ajute la scoala.

Vedeti si Caracterizarea regelui Sobieski si caracterizarea plăieșilor







Rezumat: Sobieski şi românii
de Costache Negruzzi

În septembrie 1686, în drumul lor prin Moldova, şi după ce suferiseră multe pierderi, polonezii văd în depărtare cetatea Neamţu.

Sobieski, regele polonezilor, ştiind că acolo îşi trimit domnii Moldovei averile, decide să cucerească cetatea.
Ea este păzită de numai 19 plaieşi, fiindcă oastea română se luptă cu turcii, cu Cantemir în frunte.

Polonezii trimit un soldat pentru a le propune plaieşilor să predea cetatea, dar aceştia refuză cu mândrie.

Timp de 5 zile ei se luptă, 10 plaieşi mor iar mai mulţi ofiţeri importanţi şi mai mult de jumătate din oastea poloneză mor. Din cauză că plaieşii nu mai aveau muniţie şi merinde, ei se predau pentru a rămâne liberi.

Când Sobieski vede că 9 plaieşi i-au omorât jumătate din oaste, se enervează foarte tare şi decide să-i spânzure pe Plaiesi, dar Iablonovski, unul dintre hatmani, îi spune lui Sobieski că nu este corect ce face.
Acesta îi eliberează, dându-le 50 de zloţi fiecăruia.

Sobieski le spune să plece mândri că au ţinut piept regelui de Polonia timp de 5 zile.





Rezumat literar sau comentariul nuvelei "Sobieski si romanii"
          Sobieski si romanii este o  opera epica, cu toate momentele, asezate in ordinea clasica. Opera incepe cu o expozitiune ampla.
          In expozitiune se prezinta locul, timpul si personajele. In aceasta opera literara actiunea se petrece pe drumul catre cetatea Neamtului, prin luna septembrie, la sfarsitul secolului al –XVII-lea. Personajele sunt oastea lui Sobieski, el insusi, doi hatmani, Iablonovski si Pototki si plaiesii care aparau cetatea. In oaste e o atmosfera de neliniste, de tristete si de panica.
          Intriga , momentul cel mai important al unei actiuni, este reprezentata de faptele care determina actiunea. In aceasta opera, intriga este atunci cand regale Sobieski, impins de la spate de mandria lui si de linguselile hatmanului Pototki, hotaraste sa atace cetatea Neamtului. Iablonovski, mai echilibrat si cu mai multa experienta incearca sa il opreasca, dar in zadar.
          Desfasurarea actiunii contine succesiunea faptelor determinate de intriga: regele isi pune armata in pozitie de atac, aseaza tunurile si da drumul atacului. Bombele din tunurile lui Sobieski lasa urme adanci in zidurile cetatii. Plaiesii din cetate o apara vitejeste si toate glonturile lor nimeresc pe cineva. Lupta  dureaza cinci zile.  In a V-a zi, ramasi fara hrana si munitie, plaiesii decid sa predea cetatea in schimbul libertatii lor.
           Punctul culminant reprezinta momentul de maxima tensiune in desfasurarea actiunii: Vazand cat de putini sunt plaiesii care ies din cetate comparativ cu multimea de soldati care i-a fost omorata, regele Poloniei decide pe loc ca acei romani sunt demni de moarte pe streang si da ordin sa fie spanzurati.
          Deznodamantul, sfarsitul actiunii: La interventia lui Iablonovski, care ii explica regelui ca acei romani nu si-au facut decat datoria patriotica, Sobieski se indura, le spune sa mearga la casele lor si sa spuna tuturor ca au avut cinstea de a se impotrivi 5 zile regelui de Polonia. Atunci, cu ranitii in spate, plaiesii pleaca spre munti .






Rezumat scurt Sobieski si romanii de Costache Negruzzi

          In nuvela, "Sobieski si romanii“ scrisa de Costache Negruzzi se relateaza o intamplare intre oastea poloneza a regelui Sobieski si strajerii romani din cetatea Neamtu’, actiune care se petrece in toamna anului 1686.
          Obosita de lupta, de drum si infometata, armata poloneza in trecere prin Moldova intalneste cetatea Neamtului care la vremea aceea, pe timp de razboi, pastra averile nobililor moldoveni si era pazita de catre optsprezece plaiesi. Un gand i se aprinde regelui Sobieski si anume cel de a cuceri cetatea pentru a-si satisface orgoliul propriu. Dupa nenumarate tratative intre solii armatei poloneze si plaiesii cetatii, cele doua tabere ajung in final sa lupte pentru ceea ce si-au propus fiecare. In acest segment iese in evidenta simplitatea celor ce apara cetatea, persoane care sunt in inferioritate numerica si slab echipate fata de armata poloneza care nu numai ca este foarte numeroasa dar este si bine echipata in privinta armamentului.
          Dupa patru zile de lupta, plaiesii hotarasc a se preda deoarece sunt in inferioritate si nu reusesc sa faca fata asaltului polonez .
          Regele Polonez s-a indurat la interventia lui Iablonovski si i-a lasat pe plaiesi sa plece la casele lor.