Rezumat nou "Oliver Twist" de Charles Dickens

Va prezentam un nou rezumat scurt pentru romanul "Aventurile lui Oliver Twist" al scriitorului englez Charles Dickens. Rezumat de o pagina word la cartea "Aventurile lui Oliver Twist" in care este vorba despre un baiat pe nume Oliver Twist care s-a născut intr-un orfelinat deoarece mama sa a murit la naştere. Romanul narează istoria unui orfan, Oliver Twist, care este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șef al unei bande de hoți de buzunare. Aceștia sunt antrenați și folosiți de bătrânul recidivist Fagin, fără ca să-și dea seama de natura activităților lui criminale.

Citește și
Rezumat la cartea Marile speranțe de Charles Dickens
Rezumat Marile speranțe de Charles Dickens - pe etape
Rezumat literar Marile speranţe de Charles Dickens
Rezumat la cartea David Copperfield de Charles Dickens
Rezumat Vechiul magazin de antichități de Charles Dickens
Rezumat Poveste despre două orașe de Charles Dickens
Rezumat Casa Umbrelor de Charles Dickens
Rezumat "Un colind de Crăciun" de Charles Dickens
Rezumat Aventurile lui Oliver Twist de Charles Dickens



Rezumat scurt Oliver Twist


    S-a spus despre Oliver Twist că este personajul cel mai nefericit din creaţiile lui Dickens. Dar viaţa lui nu era cu nimic diferită de a altor mii de copii din vremea aceea şi, dacă povestea lui e atât de tristă, aceasta se datorează faptului că împrejurările adevărate, povestite de scriitor, erau triste. Măiestria lui Dickens era aceea a unui povestitor care ştiuse să observe viaţa adevărată şi s-o înfăţişeze apoi în pagini scrise cu o nesfârşită compasiune faţă de suferinţele eroului său.

    Oliver Twist a fost născut la Casa de Muncă. Deoarece mama sa a murit la naştere, Oliver a rămas la Casa de Muncă unde a fost tratat foarte urât. Mai târziu, copilul a fost angajat la un om care face sicrie.

    Din cauza bătăilor primite, Oliver a fugit la Londra, unde a căzut în mâinile unei bande de hoţi, a cărei căpetenie era un bătrân viclean şi ticălos, Fagin. Toţi membrii bandei se înverşunează să-l facă pe copil să devină unul de-ai lor, un pungaş adevărat. Pentru un timp Oliver scapă de aceşti nemernici şi află, în casa domnului Brownlow, bunătatea care-i lipsise până atunci în viaţa lui tristă şi chinuită. Cu o stăruinţă care pare foarte ciudată, hoţii nu renunţă la prada lor şi îl răpesc din nou pe Oliver.

    Într-o zi, Sikes, un membru al bandei pune la cale un plan în care vrea să dea o spargere, dar are nevoie de un copil mic care să se strecoare in casă pentru a deschide uşa hoţilor. Sikes îl alege pe Oliver. În timpul unei nopţi ceţoase, hoţii s-au hotărât să dea spargerea, dar planul eşuează deoarece în timp ce intra pe geam Oliver a fost împuşcat de proprietarii casei.

    Din această cauză, copilul începe un trai fericit alături de noii lui prieteni. Într-o zi soseşte la familia la care locuia Oliver domnişoara Nancy, o membră a bandei de hoţi care l-au răpit pe Oliver când a sosit la Londra, şi îi povesteşte lui Rosei Maylie despre trecutul lui Oliver şi despre starea jalnică în care locuieşte aceasta alături de ceilalţi ticăloşi care o tratau foarte urât. Cele două domnişoare hotărăsc să se întâlnească în fiecare duminică seara şi să discute.

    Însă Sikes bănuieşte ceva şi angajează un spion care să o urmărească pe Nancy. Acesta îi spune totul lui Sikes şi, din furie, a ucis-o pe Nancy. Pentru a-şi salva pielea Sikes se hotărăşte să fugă. Datorită acestei crime, poliţia îi arestează pe toţi membrii bandei de hoţi, dar Sikes, în urma unui accident se sinucide spânzurându-se.

    Între timp, domnul Brownlow încearcă prin diverse surse de informare să afle adevărul despre mama lui Oliver Twist şi moştenirea pe care ar putea să o primească copilul. Brownlow descoperă un frate vitreg a lui Oliver, Monks,  cu care reuşeşte să discute. Cei doi fraţi vitregi moştenesc nişte bani pe care-i împart.

    În final sunt prezentate destinele fiecăruia din personaje. Monks, păstrându-şi numele de împrumut pleacă din Lumea-Nouă unde îşi risipi tot avutul, iar Fagin este condamnat la moarte prin spânzurare.

    Domnul Brownlow îl înfiază pe Oliver și se stabilește împreună cu el şi cu menajera cea bătrână, la o milă depărtare de casa unde locuiau prietenii lui cei dragi.