Rezumat Heidi fetița munților Capitolul 17 - Răsplata

Rezumat la capitolul 17: "Răsplata" din cartea "Heidi, fetița munților" de Johanna Spyri în care doctorul continuă să petreacă timp în munți cu Heidi și bunicul, bucurându-se de liniște și frumusețea naturii. În timpul ultimei vizite, doctorul aduce daruri pentru Heidi și bunic, apreciind vindecarea adusă de această lume montană. Despărțindu-se cu dor, doctorul pleacă spre Frankfurt, iar Heidi simte recunoștință și fericire pentru prietenia lor și pentru binele adus în viața ei.



Capitolul 16: La cabană sosește un singur oaspete | Capitolul 18: Iarna la Dorfli


Rezumat la capitolul 17: Răsplata din cartea Heidi, fetița munților de Johanna Spyri


Doctorul i se alătură lui Heidi și lui Peter în ziua următoare pe munte. Bunicul îi înmânează lui Peter sacul cu prânzul, care este mai greu decât de obicei. Heidi, Peter și doctorul se îndreaptă spre munte cu caprele. Peter vorbește cu greu cu doctorul. Heidi se așază la taină cu doctorul când ajung la un loc bun de odihnă. Doctorul îi vorbește lui Heidi despre tristețea sa, iar ea sugerează să vorbească cu Dumnezeu despre asta. Doctorul îi spune că durerea lui este atât de adâncă încât nici măcar un loc atât de frumos precum munții nu ar putea s-o vindece. Heidi îi recită doctorului un vers despre speranță și încredere. Doctorul stă în tăcere gândindu-se la mama sa care îi spunea același vers când era copil. Doctorul o întreabă pe Heidi dacă ar putea să i se alăture din nou a doua zi. Între timp, Peter este frustrat că nu poate vorbi cu Heidi pentru că nu poate să vorbească în prezența doctorului. Peter arată pumnii în spatele doctorului când nimeni nu-l poate vedea. Heidi și doctorul coboară de pe munte mai târziu în acea zi. Doctorul se gândește la propria sa fiică când o părăsește pe Heidi și o vede că-i face semn cu mâna.

Doctorul își continuă vizitele în fiecare zi la cabana bunicului. Unele zile le petrece cu bunicul. În alte zile o însoțește pe Heidi cu caprele. Peter pare mai puțin furios acum, dar tot stă departe de doctor. La începutul lunii octombrie, doctorul anunță că trebuie să se întoarcă la Frankfurt. Doctorul îi spune lui Heidi că ar dori să o poată lua cu el. Heidi îi spune doctorului că ar prefera să se întoarcă în vizită. Cei doi își iau la revedere, iar doctorul coboară de pe munte. Se gândește la cât de benefic a fost mediul montan pentru corpul și spiritul său pe măsură ce se îndreaptă către civilizație.