Rezumat Heidi fetița munților Capitolul 18 - Iarna la Dorfli

Rezumat la capitolul 18: "Iarna la Dorfli" din cartea "Heidi, fetița munților" de Johanna Spyri unde, în timpul iernii, Heidi și bunicul locuiesc într-o casă veche din Dorfli pentru a-i permite fetiței să meargă la școală. Zăpada abundentă îi îngreunează pe toți să se deplaseze. Heidi merge la școală în fiecare dimineață, iar Peter, prietenul ei, participă rar. Într-o zi însorită, Peter decide să meargă dincolo de Dorfli, ajungând chiar la Mayenfeld. Deși învățarea devine o provocare, întâlnirile cu bunicul și preocuparea pentru bunica bolnavă îi aduc lui Heidi un amestec de bucurie și îngrijorare în această iarnă la Dorfli.

Capitolul 17: Răsplata | Capitolul 19: Iarna continuă


Rezumat la capitolul 18: Iarna la Dorfli din cartea Heidi, fetița munților de Johanna Spyri


Zăpada groasă din timpul iernii împiedică deplasarea de la un loc la altul. În zilele când zăpada este înghețată, Peter se plimbă cu sania până în orașul Dorfli. Bunicul și Heidi au luat locuință într-o casă veche dărăpănată din Dorfli, astfel încât ea să poată merge la școală în timpul iernii. Heidi este îngrijorată de bunica ei și vrea să o viziteze. Cu toate acestea, bunicul îi explică că zăpada este prea adâncă pentru a călători până acolo, și trebuie să aștepte. Heidi merge la școală în Dorfli în fiecare dimineață, dar Peter participă rar. Heidi observă că Peter reușește cumva să vină să o vadă în cele mai multe din seri.

În cele din urmă, este o dimineață însorită și Peter când se trezește îi spune mamei sale, Brigitta, că merge la școală. Ia sania și coboară muntele alunecos spre Dorfli. Peter decide să continue mai departe, până la Mayenfeld. Până când se întoarce la școală, ziua de școală s-a încheiat. Peter merge să o vadă pe Heidi și pe bunic. Heidi îl vede pe Peter și îl întreabă de ce nu a mers la școală. Bunicul nu acceptă scuza lui Peter, îl învață o lecție și îi spune că este un dezertor. Bunicul îl scapă pe Peter de lecție, invitându-l la cină.

După cină, Peter și Heidi pleacă spre casa lui pentru ca Heidi să o viziteze pe bunica. Heidi și Peter o găsesc pe Brigitta tricotând, iar bunica odihnindu-se în pat. Bunica nu se simte bine și stă în pat pentru a se încălzi. Heidi îi îmbunătățește starea de spirit bunicii. Heidi este îngrijorată să o vadă pe bunica bolnavă și observă că patul bunicii nu este în regulă, deoarece capul îi este îndreptat în jos, nu în sus. Apoi, Heidi aduce cartea de cântece și citește.

Acest lucru îi aduce alinare bunicii. Începe să se înnopteze, și Heidi își ia rămas-bun. Heidi și Peter coboară muntele cu sania înapoi la casa bunicului. În acea noapte, Heidi stă trează în patul ei, îngrijorată de bunica. O idee îi vine lui Heidi și asta o consolează pentru moment. Ea spune rugăciunile și adoarme în patul ei de fân confortabil.