Rezumat Copila Stea de Jerry Spinelli

Rezumat la cartea "Copila-Stea" de Jerry Spinelli, în care este vorba despre Copila Stea, o adolescentă neconvențională și plină de viață. Încercând să se integreze și să devină populară într-un mediu școlar rigid, Copila-Stea câștigă competiția de vorbit în public, dar descoperă că acest succes aduce doar singurătate. Relația ei cu Leo, protagonistul, se destramă din cauza presiunilor sociale, iar Copila-Stea se întoarce la autenticitatea ei. Deși evenimentele culminează într-un moment de acceptare temporară la un bal, Copila-Stea dispare din oraș, lăsând în urmă amintiri și întrebări. În final, Leo primește un cadou surpriză, sugerând o posibilă reconciliere.

Citește și
Rezumat Magee, Zis Maniacul de Jerry Spinelli



Rezumat la cartea Copila Stea de Jerry Spinelli


Cartea începe cu o scurtă introducere a personajului principal, Leo, la o vârstă fragedă, urmată de mutarea lui din statul natal Pennsylvania în Arizona, la vârsta de 12 ani. Înainte de mutare, unchiul său Pete îi oferă lui Leo o cravată cu arici drept cadou de rămas bun, inspirându-l să colecționeze altele asemănătoare. După ce ziua lui de naștere și colecția de cravate cu arici sunt menționate într-un ziar local când avea 14 ani, Leo primește a doua cravată cu arici, lăsată anonim.

Povestea continuă doi ani mai târziu odată cu sosirea lui Copila-Stea Caraway la liceul din Mica unde învață Leo. Leo află că până în acest moment, ea a fost educată acasă, dar nici asta nu pare să justifice comportamentul ei ciudat; de exemplu, vine la școală în ținute ciudate - khimono, o rochie amerindiană de piele, o rochie scurtă din anii '20 și fustă scurtă de blugi. De asemenea, aduce un ukulele la școală în fiecare zi, precum și șobolanul ei de companie, Cinnamon. Este atât de diferită încât la început, corpul studențesc nu știe ce să facă cu ea. Hillari Kimble, o fată cunoscută și destul de populară la școala lui Leo, spune că Copila-Stea este o impostoare, iar speculațiile și zvonurile sunt la ordinea zilei.

Una dintre ciudățeniile lui Copila-Stea este să cânte "La mulți ani" elevilor când este ziua lor de naștere, aducându-și ukulelele pentru a face acest lucru. Când Hillari îi ordonă lui Copila-Stea să nu-i cânte la ziua ei, Copila-Stea cântă numele lui Hillari, dar îndreaptă cântecul spre Leo și menționează în fața tuturor că îl găsește drăguț. Deși inițial respinsă de majoritatea elevilor, Copila-Stea câștigă o măsură de popularitate și este invitată să se alăture echipei de majorete după ce reușește să entuziasmeze mulțimea la meciul de fotbal al școlii, în ciuda eșecurilor echipei. Elevii imită comportamentul ei, iar la prânz, ea nu mai stă singură. Nebunia ei în echipă generează o creștere în audiența la evenimentele sportive.

Cu toate acestea, popularitatea lui Copila-Stea este de scurtă durată. Datorită eforturilor sale, sezonul de fotbal și galerie este cel mai bun din istoria școlii, iar spiritul școlii înflorește; totuși, elevii încep să se simtă nemulțumiți de obiceiul lui Copila-Stea de a susține ambele echipe, ceea ce anterior adăugase la popularitatea ei. Furia lor atinge apogeul în timpul filmării emisiunii de televiziune realizată de studenți, "Scaunul încins", care este condusă de Leo și de cel mai bun prieten al său, Kevin. În timpul emisiunii, un "juriu" format din studenți este invitat să pună întrebări invitatului special. Invitatul acestei emisiuni este Copila-Stea, iar sesiunea se transformă într-un atac jenant asupra personalității și acțiunilor lui Copila-Stea. Un profesor consilier întrerupe emisiunea, care nu este niciodată difuzată, dar paguba este deja făcută. Puțin timp după aceea, Copila-Stea încetează să mai susțină ambele echipe la meciuri, dar nu se poate abține să consoleze un jucător rănit de la echipa adversă în timpul unui meci de baschet din playoff și este acuzată că a cauzat pierderea meciului de către echipa liceului din Mica în următorul joc. Este evitată de întreg corpul de elevi, cu excepția prietenei sale Dori Dilson, a lui Leo și, într-o anumită măsură, lui Kevin.

Leo o laudă pe Copila-Stea pentru bunătatea ei, curajul și nonconformismul, iar cei doi încep o de relație romantică. Petrec tot mai mult timp împreună, iar Leo trăiește experiența stilului de viață neobișnuit al ei și începe să o ajute cu diverse proiecte, cum ar fi lăsarea de cărți pentru oameni necunoscuți și aruncarea de bani pe trotuar pentru alții să-i găsească. O vreme, el este extrem de fericit în relația lor, dar pe măsură ce realitatea se instalează, își dă seama că întreaga școală îi evită pe amândoi. În răspuns, Leo o convinge pe Copila-Stea să fie mai "normală". Ea începe să folosească numele ei real (Susan), poartă haine tipice adolescenților și devine obsedată de a fi acceptată și populară. Aceste acțiuni nu reușesc să producă rezultate.

Copila-Stea decide că cea mai bună modalitate de a deveni populară este să câștige competiția de vorbit în public, ceea ce și face. Dar când se întoarce la școală așteptându-se la o primire triumfală, doar trei persoane apar. Realizând că nu a realizat nimic încercând să se integreze și că a trădat adevărata ei persoană, Copila-Stea revine la personalitatea ei anterioară. Văzând că faptul că se întâlnește cu Copila-Stea îl face să fie evitat de grupul său de prieteni, Leo se desparte de ea pentru a putea fi acceptat în societate, alegând grupul de prieteni în locul iubitei sale.

Cu toate că s-au despărțit, Copila-Stea participă la grătarul de primăvară al școlii - balul Ocotillo - alături de Dori. Leo privește cum Copila-Stea sosește la dans pe o bicicletă acoperită cu floarea-soarelui. Deși inițial ignorată de ceilalți participanți, ceva la Copila-Stea atrage atenția și acceptarea temporară. Ea convinge dirijorul să cânte "Bunny Hop", iar ceilalți elevi vin să se alăture în dans până când singurele persoane care nu sunt în linie sunt Hillari Kimble și prietenul ei, Wayne Parr. Când dansul se încheie, Hillari o confruntă pe Copila-Stea, spunându-i că mereu strică lucrurile și o lovește cât de tare poate. Copila-Stea răspunde atacului lui Hillari cu un sărut amabil pe obraz. După acea noapte, nimeni din oraș nu o mai vede pe Copila-Stea, iar Leo află că ea și familia ei s-au mutat în Minnesota.

Sărind înainte cu cincisprezece ani, Leo, acum adult, observă că fosta sa școală s-a schimbat complet și se întreabă ce s-a întâmplat cu Copila-Stea. La final, el dezvăluie că a primit o cravată cu arici în poștă cu o zi înainte de ziua lui de naștere - probabil de la Copila-Stea.

Povestea merge mai departe cu continuarea, "Love, Stargirl," care este scrisă din perspectiva lui Copila-Stea, care vorbește despre viața ei de după liceul din Mica.