Rezumat Neuromantul de William Gibson

Rezumat la cartea "Neuromantul" de William Gibson, în care este vorba despre Henry Case, un hacker talentat și escroc de nivel scăzut, în lumea distopică din Chiba City, Japonia. Pedeapsa pentru furtul săvârșit îl lasă fără acces la matricea virtuală, până când este abordat de Molly Millions și Armitage pentru a deveni hackerul lor. Împreună, ei dezvăluie identitatea lui Armitage ca fiind Colonelul Corto și pornesc într-o misiune periculoasă. Călătoria îi aduce în contact cu inteligența artificială Iarnă Mută care îi plasează pe Case și Molly într-un univers virtual complex, unde se confruntă cu amenințări și trădări. Intriga culminează într-un final captivant, în care destinele personajelor se împletesc într-un mod surprinzător și captivant.

Vezi și
Rezumat Jucătorii de pe Titan de Philip K. Dick



Rezumat la cartea Neuromantul de William Gibson


Henry Dorsett Case este un escroc de nivel scăzut în lumea distopică subterană a orașului Chiba, Japonia. Odată un talentat hacker de computere și "console cowboy", Case a fost prins furând de la angajatorul său. Ca pedeapsă, sistemul nervos central al lui Case a fost deteriorat, lăsându-l incapabil să acceseze spațiul de date de realitate virtuală numit "matricea". Case este abordat de Molly Millions, un "samurai al străzii" augmentată și mercenară în numele unui ofițer american ex-militar numit Armitage, care se oferă să-l vindece pe Case în schimbul serviciilor sale ca hacker. Case este de acord, iar sistemul său nervos este reparat, dar saci mici cu otravă sunt plasați în vasele sale de sânge. Dacă Case își îndeplinește misiunea, Armitage îi va scoate sacii; dacă nu, aceștia vor exploda și îl vor incapacita din nou.

Armitage îi pune pe Case și Molly să fure un modul ROM care conține conștiința salvată a unuia dintre mentorii lui Case, legendara figură a cyber-cowboy-ului McCoy Pauley.

Case și Molly descoperă identitatea anterioară a lui Armitage ca Colonelul Willis Corto. Corto era membru al "Operațiunii Screaming Fist", menită să perturbe sistemele de calcul sovietice. În timp ce echipa sa ataca un centru de calcul sovietic, armele EMP le-au oprit sistemele de zbor. El și câțiva supraviețuitori au evadat peste granița finlandeză, dar elicopterul lor a fost doborât, ucigându-i pe toți în afară de Corto. După luni de spitalizare, Corto a fost vizitat de un oficial al guvernului american, care l-a readus în Statele Unite pentru a primi psihoterapie și chirurgie reconstructivă. După ce a oferit ceea ce a ajuns să-și dea seama că a fost o mărturie falsă, inducând în eroare publicul și protejând ofițeri militari corupți, Corto a cedat nervos, l-a ucis pe oficialul care l-a contactat și a dispărut în lumea interlopă, devenind Armitage.

În Istanbul, echipa îl recrutează pe Peter Riviera, un hoț sociopat și dependent de droguri. Pista îl duce pe Case la Iarnă Mută, o inteligență artificială creată de familia Tessier-Ashpool. Tessier-Ashpool își petrece timpul în conservare criogenică la Freeside, un habitat spațial cilindric care funcționează ca o stațiune spațială de lux de tip Las Vegas pentru bogați.

Iarnă Mută i se dezvăluie lui Case și explică că este jumătatea unei entități super-AI planificate de familie. A fost programat cu o nevoie de a se uni cu cealaltă jumătate numită Neuromantul, și l-a recrutat pe Armitage și echipa sa deoarece nu poate atinge acest obiectiv singur. Case are sarcina de a intra în cyberspațiu pentru a perfora barierele software cu un program de spargere icebreaker. Riviera trebuie să obțină parola de la Lady 3Jane Marie-France Tessier-Ashpool, CEO-ul corporației familiei.

Personalitatea lui Armitage începe să revină la personalitatea lui Corto în timp ce trăiește din nou experiența Screaming Fist. Se dezvăluie că Iarnă Mută l-a contactat inițial pe Corto printr-un computer în timpul psihoterapiei sale, creându-i persona Armitage. Pe măsură ce Corto reapare, devine incontrolabil, iar Iarnă Mută îl ejectează în spațiu.

Riviera se întâlnește cu Lady 3Jane și încearcă să oprească misiunea, ajutând-o pe Lady 3Jane și pe Hideo, garda ei de corp ninja, să o captureze pe Molly. Sub ordinele lui Iarnă Mută, Case o urmărește pe Molly. Neuromantul îl închide pe Case într-o realitate simulată după ce intră în cyberspațiu. Acolo găsește conștiința lui Linda Lee, prietena sa din Chiba City, care a fost ucisă de unul dintre contactele sale din lumea interlopă. Se întâlnește și cu Neuromantul, care ia forma unui băiat tânăr. Neuromantul încearcă să-l convingă pe Case să rămână în lumea virtuală împreună cu Linda, dar Case refuză.

Cu Iarnă Mută ghidându-i, Case merge să-i confrunte pe Lady 3Jane, Riviera și Hideo. Riviera încearcă să-l omoare pe Case, dar Lady 3Jane este de partea lui Case și Molly, iar Hideo îi protejează. Riviera fuge, iar Molly explică că oricum este condamnat, deoarece i-a amestecat drogurile cu o toxină letală. Echipa ajunge la terminalul computerului. Case intră în cyberspațiu pentru a ghida programul icebreaker; Lady 3Jane este determinată să-i dea parola, iar lacătul se deschide. Iarnă Mută se unește cu Neuromantul, devenind o superconștiință. Otrava din sângele lui Case este eliminată, iar el și Molly sunt plătiți generos, în timp ce construcția ROM al lui Pauley este aparent șters la propria sa cerere.

Molly îl părăsește pe Case, care își găsește o nouă prietenă și își reia munca de hacker. Iarnă Mută/Neuromantul îl contactează, pretinzând că a devenit "suma totală a operelor, întregul spectacol" și caută pe alții asemenea lui. Scanând transmisiile înregistrate, super-AI-ul găsește o transmisie din sistemul stelar Alpha Centauri.

În timp ce este conectat în cyberspațiu, Case îl zărește pe Neuromant stând în depărtare cu Linda Lee și cu el însuși. De asemenea, aude un râs inuman, ceea ce sugerează că Pauley încă trăiește. Observația sugerează că Neuromantul a creat o copie a conștiinței lui Case, care acum există în cyberspațiu alături de cele ale lui Linda și Pauley.