Rezumat Ucigașul ABC de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Ucigașul ABC" de Agatha Christie, în centrul căreia se află detectivul Hercule Poirot. O serie de crime, semnate de anonimul "ABC", îngroapă orașul într-un val de frică. În timp ce investighează fiecare crimă, Poirot dezvăluie că aparențele pot fi înșelătoare și că un al doilea plan, menit să ascundă un motiv mai profund, este în desfășurare. Într-o intrigă plină de suspans, Poirot descoperă adevăratul criminal, demontând cu abilitate piste false și distrăgând atenția de la adevăr. Agatha Christie încântă cititorii cu încurcături și întorsături de situație în acest captivant roman polițist.



Rezumat la cartea Ucigașul ABC de Agatha Christie


Când romanul începe, Arthur Hastings tocmai s-a întors la Londra din Argentina. Prietenul său Hercule Poirot îi arată o scrisoare anonimă de la cineva care semnează cu pseudonimul "ABC" și face aluzie la o viitoare crimă care va avea loc în orașul Andover.

Un bărbat numit Alexander Bonaparte Cust se pregătește pentru o călătorie.

Poirot și Hastings sunt vizitați de vechiul lor prieten, inspectorul Japp. Telefonul sună, și Japp îi informează că s-a comis o crimă în Andover. Ei vizitează orașul și descoperă victima pee nume Alice Ascher, care avea un magazin de tutun și un soț alcoolic. Poliția locală este de acord că cazul este de competența lui Poirot și a Scotland Yard.

Curând, ajunge o altă scrisoare, avertizând cu privire la o crimă la Bexhill-on-Seat. La Bexhill, Poirot și Hastings investighează moartea lui Betty Barnard, o tânără chelneriță, cu sprijin sceptic din partea inspectorului Crome de la Scotland Yard. Află că Betty era logodită, iar sora ei Megan, explică faptul că Betty obișnuia să flirteze și uneori se certa cu Fraser din cauza aventurilor sale cu alți bărbați.

Poirot este într-o conferință cu Scotland Yard, unde insistă repetat că criminalul trebuie să aibă un motiv sau un sistem de raționament pentru a-și alege victimele. O a treia scrisoare sosește, avertizând despre o crimă iminentă la Churston. Poirot se grăbește acolo, aflând pe drum că un medic renumit, Sir Carmichael Clarke, este a treia victimă. Soția doctorului Clarke suferă de cancer.

Ei se întâlnesc cu Franklin și cu Thora Grey, fratele mai tânăr și respectiv, secretara lui Clarke. Poirot va realiza mai târziu că Franklin este criminalul, ucigându-și fratele de teamă că va fi făcut de rușine după ce fratele lui s-ar fi căsătorit cu Thora și ar fi avut copii. El a comis celelalte crime pentru a distrage atenția de la acest lucru.

Alexander Bonaparte Cust urmărește și el crimele și a fost recent în zona Churston. El are pierderi de memorie din timpul serviciului militar din Primul Război Mondial. Cust este "momeala" lui Christie - un suspect pentru a distrage atenția de la adevăratul criminal.

Poirot adună familia și prietenii victimelor pentru a afla mai multe informații de la ei. Poirot află că Lady Clarke, văduva lui Sir Carmichael, dorește să-l vadă, și Thora Grey dezvăluie că Lady Clarke a concediat-o recent.

Donald Fraser mărturisește că are vise în care o omoară pe Megan Barnard pe o plajă, în același mod în care a murit sora ei. O a patra scrisoare de la ABC sosește, indicând o crimă care se va comite în orașul Doncaster, în timpul unei curse de cai. Mulțimea de oameni va face investigația mai dificilă. Thora, când este presată, își amintește că a văzut un bărbat prost îmbrăcat cu ochelari care a încercat să-i vândă ciorapi. Cust a călătorit din oraș în oraș, făcând vânzări, și a mințit-o pe gazda sa despre viitoarea sa călătorie la Doncaster.

Ziua cursei sosește, iar Poirot îi asigură pe membrii și prietenii familiei adunați că criminalul va deveni în cele din urmă prea încrezător și va fi prins. Un bărbat mort este găsit într-un cinematograf de unde tocmai a ieșit Cust. Numele victimei începea cu E, așa că poliția rămâne preocupată că criminalul ar putea continua pentru a menține schema alfabetică. Poliția locală raportează comportamentul ciudat al lui Cust – a fost văzut spălând sângele de pe hainele sale – și geanta lui cu ciorapi este găsită, împreună cu un registru de hotel care arată inițialele sale.

Exact când fiica gazdei și prietenul ei raportează comportamentul ciudat al lui Cust, inclusiv minciunile despre călătoria sa la Doncaster, Cust părăsește locuința sub un pretext. El leșină în afara secției de poliție din Andover și este arestat pentru crime. Are un alibi pentru moartea lui Betty Barnard și nici o amintire despre scrierea scrisorilor, dar insistă că trebuie să fie responsabil. Poirot, nemulțumit de deznodământ, are o epifanie bruscă.

Poirot adună toată familia și prietenii împreună și le explică că Cust nu este criminalul, iar celelalte crime sunt menite să ascundă motivul lui Franklin de a-l omorî pe Carmichael Clarke. Franklin este arestat. Poirot îi asigură pe Donald Fraser că visele lui înseamnă că este îndrăgostit de Megan și se simte vinovat pentru asta, dar că ar trebui să sărbătorească relația lor fericită. Cust îi mulțumește lui Poirot pentru ajutor. Poirot se bucură de încă un caz rezolvat.