Rezumat Moarte printre nori de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Moarte printre nori sau Moarte în nori" de Agatha Christie, în care detectivul Hercule Poirot se află pe urmele unui asasin în timpul unui zbor de la Paris la Londra. Când o pasageră este găsită otrăvită, Poirot începe să dezvăluie o intrigă complexă. Urmărind indiciile atât în Londra, cât și în Paris, el descoperă un plan meticulos pus la punct de Norman Gale, dentist și asasin înrăit. Uciderea unei femei bogate, Madame Giselle, și a fiicei sale, Anne, fac parte dintr-un plan ingenios al lui Gale de a pune mâna pe o avere considerabilă. În final, Poirot dezvăluie întregul puzzle, lăsându-i pe cititori captivați de măiestria Agathei Christie în crearea de mistere și soluționarea acestora.



Rezumat la cartea Moarte printre nori de Agatha Christie


Hercule Poirot călătorește înapoi spre Anglia cu zborul programat să plece la ora prânzului de pe Aeroportul Le Bourget din Paris către Aeroportul Croydon din Londra. El este unul dintre cei unsprezece pasageri din compartimentul din spate al avionului. Ceilalți zece pasageri sunt scriitorul de romane polițiste Daniel Clancy; arheologii francezi Armand Dupont și fiul său Jean; dentistul Norman Gale; doctorul Bryant; cămătăreasa franceză Madame Giselle; omul de afaceri James Ryder; contesa de Horbury pe nume Cicely; onorabilul Venetia Kerr; și coafeza Jane Grey.

În timp ce avionul este aproape de a ateriza, se observă o viespe zburând în jurul compartimentului din spate, chiar înainte ca un steward să descopere că Madame Giselle este moartă. Poirot, care a dormit în cea mai mare parte a zborului, respinge ideea că ea a murit din cauza unei înțepături de viespe. În schimb, el indică o săgeată pe podea, care se dovedește a avea vârful otrăvit: Madame Giselle a fost înțepată în gât cu ea. Rămâne întrebarea cum a fost ucisă fără ca cineva să observe.

Poliția găsește un mic tub de suflat în partea scaunului lui Poirot. Deranjat că este considerat suspect, el jură să-și spele numele și să rezolve cazul. Solicitând o listă a bunurilor pasagerilor, el observă ceva care îl intrigă, dar nu spune despre ce este vorba sau la care pasager se referă. Ajutat în investigație de coafeza Jane Grey, Poirot lucrează cu Inspectorul Japp în Anglia și Inspectorul Fournier în Franța.

Indicii apar treptat: victima avea două lingurițe pe farfuria pe care era așezată ceașca ei de cafea; tubul de suflat a fost cumpărat la Paris de un american; Lady Horbury este una dintre debitoarele lui Madame Giselle și i-a fost tăiat accesul la banii soțului ei; Madame Giselle a folosit șantajul pentru a se asigura că debitorii ei nu întârzie cu plățile; doar stewarzii și scriitorul Daniel Clancy au trecut pe lângă victimă în timpul zborului; menajera lui Lady Horbury era în avion după ce a cerut să fie la bord în ultimul moment.

Poirot își continuă ancheta atât în Londra, cât și în Paris. În timpul unui zbor către Paris, el efectuează un experiment care arată că folosirea tubului de suflat, sau a oricărui obiect similar, ar fi fost observată de ceilalți pasageri. Mai târziu se dezvăluie că Madame Giselle are o fiică pe care a îndepărtat-o de ea, pe nume Anne Morisot și care acum urmează să moștenească averea ei. Poirot o întâlnește pe Anne și află că are un soț american sau canadian, cu care s-a căsătorit cu o lună în urmă. Poirot comentează ulterior că simte că a mai văzut-o pe Anne. Când coafeza Jane face o remarcă despre necesitatea de a-și pili o unghie, el își dă seama că Anne era menajera lui Lady Horbury, pe nume Madeleine – el a văzut-o venind în compartimentul din spate în timpul zborului când Lady Horbury a chemat-o să-i aducă o servietă. El îi dă imediat instrucțiuni lui Fournier să o găsească pe Anne. Poliția franceză descoperă trupul ei în trenul spre Boulogne, lângă o sticlă; pare să se fi otrăvit singură.

Poirot dezleagă cazului în prezența lui Japp, Gale și Clancy. Criminalul lui Madame Giselle a fost Norman Gale, care urmărea averea ei. Crima a fost planificată cu grijă: Gale și-a adus haina de dentist în avion, în care s-a schimbat după un timp pentru a se preface că este steward, știind că nimeni nu ar acorda atenție unei astfel de persoane. Sub pretextul de a-i aduce o linguriță lui Madame Giselle, el a înțepat-o cu săgeata, apoi și-a dat jos haina și s-a întors la locul său înainte ca trupul să fie găsit. Uciderea Annei a făcut de asemenea parte din plan – Gale s-a căsătorit cu ea când a aflat că este fiica lui Madame Giselle, intenționând să o ucidă la o dată ulterioară în Canada, după ce ar fi primit moștenirea mamei sale, și asigurându-se că el va moșteni, la rândul său, banii de la ea. Cu toate acestea, a trebuit să o omoare mai devreme decât planificase, pentru că ea și-a revendicat moștenirea în aceeași zi în care Poirot a întâlnit-o.

Viespea care zumzăia în compartimentul din spate a fost eliberată dintr-o cutie de chibrituri pe care Gale a adus-o cu el; atât aceasta, cât și haina lui i-au stârnit suspiciunile lui Poirot când a citit lista bunurilor pasagerilor. Atât viespea, cât și tubul de suflat, pe care Gale l-a plantat în cabină, erau menite să inducă în eroare. Gale neagă teoria lui Poirot, dar după ce Poirot îi spune minciuni despre faptul că poliția a găsit amprentele sale pe sticla care conținea otrava, el dezvăluie involuntar că purta mănuși când a omorât-o pe Anne. Gale este arestat. Ulterior, Poirot o cuplează pe coafeza Jane cu Jean Dupont, care s-a îndrăgostit de ea în timpul cazului.