Rezumat Crimă în Mesopotamia de Agatha Christie

Rezumat la cartea "Crimă în Mesopotamia" de Agatha Christie, unde asistenta medicală Amy Leatheran sosește la o săpătură arheologică în Irak pentru a-l ajuta pe arheologul Dr. Eric Leidner. Când soția acestuia, Louise, este găsită moartă, începe o intrigă plină de mister. Detectivul Hercule Poirot și Giles Reilly sunt aduși să investigheze, dezvăluind că Dr. Leidner este, de fapt, Frederick Bosner, care și-a schimbat identitatea după ce a descoperit cadavrul adevăratului Dr. Leidner în urmă cu 15 ani. Bosner, posesiv față de Louise, o ucide din gelozie. În final, adevărul iese la iveală, iar colțurile întunecate ale trecutului sunt iluminate în acest roman intrigant.



Rezumat la cartea Crimă în Mesopotamia de Agatha Christie


Asistenta medicală Amy Leatheran sosește la o săpăturile arheologice de lângă Hassanieh, Irak, pentru a-l ajuta pe arheologul suedez-american, Dr. Eric Leidner, la îngrijirea soției sale Louise, aparent nevrotică. În primele zile, Amy află că Louise a fost căsătorită anterior cu un german numit Frederick Bosner. Cu cincisprezece ani în urmă, în timpul Primului Război Mondial, Frederick Bosner a fost arestat pentru spionaj în cadrul Departamentului de Stat al SUA și condamnat la moarte; a evadat, dar a murit mai târziu într-un accident de tren.

Louise dezvăluie că primea amenințări cu moartea pretinse a fi de la Frederick Bosner ori de câte ori era atrasă de alt bărbat; acestea s-au oprit când s-a căsătorit cu Dr. Leidner acum trei ani, dar recent a primit o nouă amenințare. O săptămână mai târziu, după ce primește încă o scrisoare de amenințare, Louise este găsită moartă în camera ei din complexul arheologilor de lângă șantierul de săpături. Dr. Giles Reilly determină că a fost lovită cu un obiect foarte greu și turtit.

O investigație inițială, condusă de căpitanul Maitland, nu poate găsi arma crimei, dar confirmă că cineva din echipă trebuie să fi comis omorul. Dr. Reilly află că prietenul său Hercule Poirot călătorește în Irak, așa că îl contactează pentru ajutor. Când Poirot sosește, observă că camera are doar un punct de intrare, că singura fereastră din cameră era închisă și blocată, și că un covor de lângă o chiuvetă are sânge pe el. Anne Johnson, o colegă a lui Dr. Leidner, susține că a auzit un strigăt, dar nu este sigură.

Fiica doctorului Reilly, Sheila, remarcă că victima atrăgea atenția fiecărui bărbat, în special a unui vechi prieten al lui Dr. Leidner, pe nume Richard Carey. Hercule Poirot se interesează de povestea pe care Louise i-a spus-o asistentei Amy Leatheran despre primul ei soț; el se întreabă dacă Frederick Bosner sau, eventual, fratele său mult mai tânăr, William (presupus a fi în viață dar nu se știe unde), sunt cumva printre membrii echipei. Doi bărbați - epigrafistul Father Lavigny și istoricul dependent de droguri Joseph Mercado - au vârsta potrivită pentru a fi Frederick Bosner.

Mai mult, trei bărbați mai tineri - asistenții la săpături Bill Coleman și David Emmott și fotograful Carl Reiter - au vârsta potrivită pentru a fi William. Carl Reiter în special are origini germano-americane și a fost necăjit de Louise pentru timiditatea și stângăcia lui. Cu toate acestea, pare să aibă un alibi. Poirot este, de asemenea, intrigat să descopere că scrisorile primite de Louise erau aparent scrise chiar de ea.

După înmormântarea Louisei, asistenta Amy Leatheran se întâlnește cu domnișoara Anne Johnson pe terasa complexului. Anne Johnson susține că știe cum ar fi putut intra cineva neobservat, dar nu detaliază mai mult. În acea noapte, domnișoara Anne Johnson bea în mod neintenționat un pahar de acid clorhidric în locul paharului obișnuit de apă de pe noptieră. Asistenta Amy o îngrijește pe domnișoara Anne Johnson și o aude menționând "fereastra" înainte să moară.

Asistenta nu crede că domnișoara Anne Johnson s-a sinucis și se întreabă dacă ea a sugerat modul cum a fost înlocuit acidul cu apa. După ce petrece o zi expediind telegrame, Poirot îi adună pe toți și dezvăluie că ambele femei au fost ucise de Dr. Eric Leidner, care este, în realitate, Frederick Bosner. Adevăratul Leidner a murit în accidentul de tren acum 15 ani - când Frederick Bosner a găsit cadavrul și a văzut că fața îi era desfigurată, a schimbat identitățile pentru a scăpa de autorități.

Frederick Bosner era profund posesiv cu Louise. Pentru a o descuraja să formeze relații cu alți bărbați, i-a trimis scrisori pe care le-a scris cu grijă copiind scrisul ei, astfel încât poliția să nu o creadă. Scrisorile s-au oprit după ce s-a căsătorit cu ea 12 ani mai târziu, când ea nu-l mai recunoștea. Când Louise s-a simțit atrasă de Richard Carey, Frederick Bosner a decis să o omoare pentru a se asigura că nimeni altcineva nu o poate avea. În ziua crimei, Frederick Bosner, pe acoperiș, a atras-o la fereastră cu o mască pe care o folosise pentru a o speria în nopțile anterioare.

Odată ce ea a scos capul pe fereastră ca să vadă cine este, el a lăsat să cadă pe ea o piatră mare de râșnit legată cu o funie, pe care apoi a tras-o înapoi pe acoperiș. Sub pretextul că verifică să vadă dacă e bine, a închis fereastra camerei, mutând corpul și covorul de sub el în locul unde au fost găsite ulterior. Apoi a folosit-o pe asistenta Amy ca parte a alibiului său pentru a îndepărta suspiciunile de el. Domnișoara Anne Johnson a fost ucisă pentru că începuse să realizeze cum a fost ucisă Louise.

În urma investigațiilor lui Poirot, se dezvăluie că preotul Lavigny este de fapt Raoul Menier, un traficant de artefacte furate. Cum Dr. Leidner îl cunoștea pe Lavigny doar după reputație, traficantul Menier a putut să îl imite furând artefacte găsite la săpătură și înlocuindu-le cu copii excelente. Datorită avertismentelor trimise de Poirot, Menier și asociatul său Ali Yusuf sunt arestați în Beirut. Sheila se căsătorește cu David Emmott, iar asistenta Amy Leatheran se întoarce acasă în Anglia.