Rezumat Trecutul e tot ce mi-ai lăsat de Adam Silvera

Rezumat la cartea "Trecutul e tot ce mi-ai lăsat" de Adam Silvera, în care este vorba despre Griffin Jennings, care își narează viața după moartea fostului său iubit, Theo McIntire. Între trecut și prezent, povestea explorează relația complexă dintre Griffin și Theo, dezvăluind anxietăți, obsesii și sentimente neîmpărtășite. Pe fundalul pierderii și durerii, Griffin navighează prin amintiri tulburătoare și descoperă întâmplări dureroase, inclusiv misterele din ziua morții lui Theo. O călătorie emoționantă și profundă, romanul abordează teme precum iubirea, vindecarea și reconstrucția, oferind cititorilor o incursiune captivantă în complexitatea emoțiilor umane.

Citește și
Rezumat Primul care moare la sfârșit de Adam Silvera
Rezumat Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera



Rezumat la cartea Trecutul e tot ce mi-ai lăsat de Adam Silvera


Griffin Jennings își povestește viața fostului său iubit recent decedat, Theo McIntire, despre care crede că îl urmărește și îl ascultă. Griffin este supărat că Theo și-a încălcat promisiunea de a nu muri. Griffin a încheiat relația cu Theo înainte ca acesta să se mute într-un alt colț de țară pentru școală. Griffin are sentimente nerezolvate față de faptul că Theo avea un nou iubit, Jackson, când a murit. Griffin are lucruri rușinoase să-i dezvăluie lui Theo și își amintește istoria lor împreună.

În trecut, Griffin și Theo merg împreună la o târgul de vechituri ca prieteni. Își cumpără unul altuia cadouri amuzante. Theo mărturisește că îi place de Griffin. Griffin mărturisește că își face griji cu privire la anxietățile și obsesiile sale, care se agravează. Theo și Griffin își dezvăluie unul altuia orientarea sexuală și decid să fie iubiți.

În prezent, Griffin participă la înmormântarea lui Theo, purtând bluza pe care Theo i-a dăruit-o când au făcut sex prima dată. La înmormântare, se întâlnește cu prietenul lor, Wade Church, de care s-a distanțat, și cu Jackson, noul iubit al lui Theo.

În trecut, Theo și Griffin își dezvăluie relația lui Wade. Acesta nu este surprins. Le cere să promită că nu vor rupe echipa dacă se întâmplă ceva. Griffin și Theo merg în prima lor întâlnire și se sărută. La câteva zile mai târziu, Griffin este bolnav, iar Theo îi ține companie. Au prima lor experiență sexuală. Își dezvăluie relația părinților weekend-ul următor.

În prezent, Griffin se chinuie la înmormântarea lui Theo. Mai târziu în acea săptămână este Ziua Recunoștinței, prin care Griffin trece și el cu greu. În acea noapte, mama lui Theo îl sună pe Griffin să-l întrebe dacă poate să-l pună în legătură cu Jackson, care stă cu familia lor. Griffin acceptă. El și Jackson încep să se apropie unul de celălalt prin durerea lor pentru Theo, fiecare căutând urme ale lui Theo în celălalt. Jackson stă peste noapte la Griffin. La început, Griffin este distant cu Jackson, dar începe să-l accepte rapid, în cele din urmă îl invită să stea în apartamentul său pentru a nu mai fi o povară pentru familia lui Theo.

În trecut, Griffin află că Theo este bisexual și începe să se îngrijoreze de competiția cu alte persoane. Theo spune că îl vrea doar pe Griffin. Odată cu reînceperea școlii, Theo află că are notele necesare pentru a intra la colegiu mai devreme. Este entuziasmat și își îndreaptă atenția către un colegiu din California. Griffin pretinde că este entuziasmat pentru Theo, dar este terifiat de gândul că Theo îl va părăsi mai devreme. Griffin îl ajută pe Theo cu eseul de admitere și îi învață pe Theo să facă săruturi amuzante pe care părinții săi i le-au arătat. Griffin, Wade și Theo sărbătoresc Crăciunul împreună. Wade îi dă lui Griffin un portret colaj cu ei doi împreună. La Anul Nou, Griffin și Theo se sărută, iar Griffin așteaptă cu nerăbdare ceea ce le va aduce următorul an, chiar dacă Theo pleacă la colegiu.

În prezent, anxietățile lui Griffin devin tot mai frecvente și mai greu de ignorat, iar Jackson începe să le facă față. Îl ajută pe Griffin să se calmeze când acesta intră în panică pentru că are un număr impar de experiențe noi într-o zi. Ei sărbătoresc ziua lui Jackson în New York și se întâlnesc cu prietenii lui Jackson. Află că a ratat evenimente importante din viața prietenilor săi pe perioada relației cu Theo. Griffin se simte vinovat. A neglijat relația cu Wade pentru a se concentra pe Theo și acum pe Jackson.

În trecut, pe măsură ce Theo sărbătorește admiterea la SMC, Griffin tace pentru a-i păstra fericirea lui Theo. Pentru ziua lui de naștere, Theo organizează o zi plină cu prieteni și distracție, dar Griffin nu poate scăpa de temerile sale legate de plecarea lui Theo. Theo îl ia deoparte și îl asigură că totul va fi bine. Cu puțin timp înainte ca Theo să plece în California, Griffin și Theo fac sex pentru ultima dată. Este pasional, și Griffin simte că despărțirea este definitivă. Două zile mai târziu, în timp ce Griffin, Theo și Wade îi duc lucrurile lui Theo la oficiul poștal, Theo este aproape lovit de o mașină, făcându-l pe Griffin să-și imagineze o viață fără el. Griffin este deja anxios și, după ce îl consolează pe Theo, îl părăsește, dar nu fără a-i face lui Theo promisiunea de a nu muri. Nu înțelege despărțirea, dar o acceptă. Ei își schimbă săruturile lor speciale.

În prezent, Griffin țipă la un alt student la școală pentru că nu i-a schimbat locul, deoarece anxietățile îi cer să stea în stânga persoanelor. Wade îl salvează, dar Griffin refuză în continuare să îl lase pe Wade în viața sa. Părinții lui Griffin îl îndeamnă să meargă la terapie și decid că Jackson trebuie să se întoarcă în California. Griffin nu vrea terapie; îl vrea atât pe Jackson, cât și pe Theo. Fuge cu Jackson în California pentru a marca prima lună de la moartea lui Theo. În California, Griffin află despre viața lui Jackson și relația acestuia cu Theo. Curăță camera lui Theo din cămin și Jackson îi arată lui Griffin locul unde l-a întâlnit pe Theo. Dorm împreună în patul lui Jackson.

În trecut, Griffin și Theo au avut o serie de întâlniri pe Skype. Afecțiunea lor scade treptat în timpul fiecărei întâlniri. Theo îl întâlnește pe Jackson în timp ce întârzie la una dintre întâlnirile pe Skype, pe care începe să le numească „întâlniri pe Skype”. Theo recunoaște că este interesat de Jackson. Griffin pretinde că este de acord cu asta. Cu toate acestea, pe măsură ce relația lor avansează, Griffin regretă despărțirea de Theo și plănuiește să încerce să-l recâștige pe Theo când acesta se întoarce acasă pentru ziua lui de naștere.

Griffin și Jackson vizitează plaja în ziua aniversării lunare a morții lui Theo. Griffin încearcă să lupte împotriva oceanului. Jackson îi spune lui Griffin despre ziua în care Theo a murit. Theo era supărat din cauza unui mesaj vocal și voia să intre singur în apă, așa că Jackson nu era cu el. În acea noapte, Jackson îi arată lui Griffin săruturile speciale pe care Griffin i le-a arătat lui Theo, fără să știe că erau ale lui Griffin. Griffin face sex cu Jackson ca răzbunare împotriva lui Theo pentru că a împărțit săruturile. A doua zi, ei se ceartă, iar Jackson dezvăluie că Griffin a lăsat mesajul vocal care l-a supărat pe Theo. Înapoi în New York, Griffin încearcă terapia, dar temându-se că Theo va auzi secretele pe care nu le-a mărturisit încă, decide să-i spună totul mai întâi lui Theo.

În trecut, Griffin refuză să-l vadă pe Theo de ziua lui de naștere pentru că l-a adus pe Jackson cu el. Apoi, Theo uită să-l sune pe Griffin de ziua lui de naștere, dar trimite niște bocanci, pe care Griffin îi poartă des. Theo îl vizitează în vara aceea fără Jackson. El și Wade sunt prieteni, dar lucrurile sunt stânjenitoare între Theo și Griffin. Griffin îl trage pe Theo deoparte și vorbesc serios despre viitorul lor. Theo vrea ca Griffin să-l aștepte. Griffin planifică să meargă la colegiul lui Theo după ce va absolvi anul următor. Theo spune că îl va părăsi pe Jackson când va ajunge acolo. Se sărută scurt și apoi pretind că nimic nu s-a întâmplat.

Griffin îi spune lui Wade despre această întâlnire câteva luni mai târziu. Wade este supărat pe Theo pentru că l-a tratat rău pe Griffin. Dezvăluie că Theo și-a luat un dormitor privat astfel încât Jackson să poată să-l viziteze mai des. Nu crede că Theo este sincer cu Griffin în privința a cât de serioasă este relația lor. Wade îl consolează pe Griffin, apoi se sărută și fac sex. Griffin nu are sentimente pentru Wade și nu vrea ca Theo să afle despre asta. Griffin are parte de mai mult sex impersonal cu Wade până când Wade forțează o conversație despre asta. Wade a avut sentimente pentru Griffin de ceva timp, dar Griffin nu știa că Wade este gay. Wade îl ajută pe Griffin să se elibereze de sentimentele pe care le mai are pentru Theo. În ziua morții lui Theo, Wade și Griffin decid să facă relația oficială. Griffin vrea să vorbească cu Theo mai întâi, pentru a nu exista secrete. Lasă un mesaj vocal pentru Theo.

În prezent, Griffin se împacă cu Wade. Wade îl iartă pe Griffin pentru distanța pusă între ei, și ei încearcă să-și reconstruiască prietenia. Wade îl ajută pe Griffin să-și confrunte anxietățile și îl duce la terapie. Ei decid să dea relației lor o altă șansă.

În trecut, Griffin crede că Theo îl sună înapoi, dar este mama lui Theo care sună să spună că Theo este mort. Griffin contemplă să se arunce în fața mașinilor.

În prezent, Griffin lasă bluza lui Theo pe mormântul acestuia și anunță că va merge mai departe. Vrea să-i ofere lui Wade o șansă corectă la o relație fără a purta povara lui Theo cu el. Este gata să se refacă după toată durerea și comportamentele distructive pe care le-a avut.