Rezumat Dracula de Bram Stoker

Rezumat la cartea "Dracula" de Bram Stoker, în care este vorba despre aventurile întunecate ale lui Jonathan Harker, care călătorește în Transilvania pentru a încheia o tranzacție imobiliară cu misteriosul Conte Dracula. În timp ce descoperă puterile supranaturale ale contelui, Jonathan devine prizonier și scapă cu greu din castelul acestuia. Între timp, în Anglia, logodnica lui Jonathan, Mina, și prietena ei Lucy se confruntă cu amenințarea vampirilor. Van Helsing, un expert în ocultism, îi conduce pe Holmwood, Seward și Morris în lupta împotriva forțelor întunecate, dezvăluind că Lucy a devenit un vampir. O vânătoare de vampiri se desfășoară, iar echipa se străduiește să-l distrugă pe Dracula și să salveze sufletele amenințate.



Rezumat la cartea Dracula de Bram Stoker


Jonathan Harker, un tânăr avocat englez, călătorește la Castelul Dracula în Transilvania, un ținut est-european pentru a încheia o tranzacție imobiliară cu un nobil numit Contele Dracula. Pe măsură ce Jonathan străbate peisajul pitoresc, țăranii locali îl avertizează cu privire la destinația sa, oferindu-i cruci și alte talismane împotriva răului și rostind cuvinte stranii pe care Jonathan le traduce ulterior ca "vampir".

Înspăimântat, dar hotărât, Jonathan întâlnește căruța contelui așa cum fusese stabilit. Călătoria spre castel este înfricoșătoare, iar căruța este aproape atacată de lupi furioși pe drum. Ajuns la castelul vechi și surpat, Jonathan constată că bătrânul Dracula este un gentleman bine educat și ospitalier. După doar câteva zile, însă, Jonathan își dă seama că este efectiv prizonier în castel.

Cu cât Jonathan investighează natura închisorii sale, cu atât devine mai neliniștit. Își dă seama că contele posedă puteri supranaturale și ambiții diabolice. Într-o seară, Jonathan este aproape atacat de trei femei vampir frumoase și seducătoare, dar contul le respinge, spunându-le că Jonathan îi aparține. Temându-se pentru viața sa, Jonathan încearcă să scape din castel escaladând zidurile.

Între timp, în Anglia, logodnica lui Jonathan, Mina Murray, corespondează cu prietena ei Lucy Westenra. Lucy a primit propuneri de căsătorie de la trei bărbați - Dr. John Seward, Arthur Holmwood și un american numit Quincey Morris. Cu toate că este tristă că trebuie să respingă doi dintre acești pretendenți, Lucy acceptă propunerea lui Holmwood.

Mina o vizitează pe Lucy în orașul Whitby de la malul mării. Un vas rusesc a naufragiat pe țărm în apropierea orașului, având întreg echipajul dispărut și căpitanul mort. Singurul semn de viață la bord este un câine mare care sare pe mal și dispare în oraș; singura încărcătură este o serie de cincizeci de cutii cu pământ expediate de la Castelul Dracula. Nu după mult timp, Lucy începe brusc să umble în somn. Într-o noapte, Mina o găsește pe Lucy în cimitirul orașului și crede că vede o formă întunecată cu ochi roșii strălucitori înclinându-se peste Lucy. Lucy devine palidă și bolnavă, și are două mici urme roșii pe gât, pentru care nici Dr. Seward, nici Mina nu pot da explicații. Neputând ajunge la un diagnostic satisfăcător, Dr. Seward îl cheamă pe vechiul său mentor, Profesorul Van Helsing.

Suferind de febră cerebrală, Jonathan reapare în orașul Budapesta. Mina merge să i se alăture. Van Helsing ajunge în Whitby și, după examinarea inițială a lui Lucy, ordonă ca camera ei să fie acoperită cu usturoi - un talisman tradițional împotriva vampirilor. O vreme, acest efort pare să țină boala lui Lucy la distanță. Ea începe să se recupereze, dar mama ei, neștiind puterea usturoiului, înlătură plantele mirositoare din cameră, lăsând-o pe Lucy vulnerabilă la noi atacuri.

Seward și Van Helsing petrec mai multe zile încercând să o revigoreze pe Lucy, efectuând patru transfuzii de sânge. În cele din urmă, eforturile lor nu duc la nimic. Într-o noapte, bărbații își lasă pentru o clipă garda jos, iar un lup pătrunde în casa Westenra. Șocul îi provoacă mamei lui Lucy un atac de cord fatal, iar lupul o atacă pe Lucy, omorând-o.

După moartea lui Lucy, Van Helsing îi conduce pe Holmwood, Seward și Quincey Morris la mormântul ei. Van Helsing îi convinge pe ceilalți bărbați că Lucy aparține "Nemortilor" - cu alte cuvinte, ea a fost transformată într-un vampir, la fel ca Dracula. Bărbații rămân neconvinși până când o văd pe Lucy atacând un copil neajutorat, ceea ce îi convinge că ea trebuie distrusă. Ei sunt de acord să urmeze ritualul de ucidere a vampirilor pentru a se asigura că sufletul lui Lucy se va întoarce la odihna eternă. În timp ce Lucy nemuritoare doarme, Holmwood înfige un țăruș în inima ei. Apoi, bărbații îi taie capul și îi umplu gura cu usturoi. După ce această faptă este săvârșită, ei depun jurământul să distrugă pe însuși Dracula.

Acum căsătoriți, Mina și Jonathan se întorc în Anglia și se alătură celorlalți. Mina îl ajută pe Van Helsing să colecteze diversele însemnări din jurnalele lui Jonathan, Seward și ale celorlalți, încercând să alcătuiască o narațiune care să îi ducă la conte. Aflând tot ce pot despre afacerile lui Dracula, Van Helsing și echipa sa urmăresc cutiile cu pământ pe care contele Dracula le folosește ca să doarmă în timpul nopții la castelul său. Eforturile lor par să dea roade, dar apoi unul dintre pacienții psihiatrului Seward, pe nume Renfield, îl lasă pe Dracula să intre în azilul unde se află ceilalți, permițând contelui s-o atace pe Mina.

Pe măsură ce Mina începe transformarea lentă într-un vampir, bărbații sterilizează cutiile cu pământ, forțându-l pe Dracula să fugă în siguranța Transilvaniei native. Bărbații îl urmăresc pe conte, împărțindu-și forțele și urmărindu-l pe uscat și pe mare. Van Helsing o ia pe Mina cu el, iar ei curăță Castelul Dracula omorându-le pe cele trei femei vampir și sigilând intrările cu obiecte sacre. Ceilalți îl ajung din urmă pe conte chiar când acesta este pe cale să ajungă la castelul său, iar Jonathan și Quincey folosesc cuțite pentru a-l distruge.